2012-04-15 23:09:02
Φωτογραφία για Έλληνες μεταναστεύουν σε Ινδία και Πακιστάν!
Της Ελένης Πετροπούλου*

Στροφή για την αναζήτηση εργασίας ακόμη και σε χώρες όπως η Νιγηρία, το Πακιστάν και η Ινδία πραγματοποιούν τον τελευταίο καιρό πολλοί Ελληνες! Χώρες που μέχρι πρόσφατα «τροφοδοτούσαν» την Ελλάδα με μετανάστες και φθηνά χέρια εργασίας, έχουν μετατραπεί σήμερα σε υποδοχείς Ελλήνων μεταναστών  Οι Έλληνες μάλιστα που επιλέγουν να μεταναστεύσουν στις λεγόμενες τρίτες χώρες διαθέτουν υψηλά προσόντα και επαγγελματική εξειδίκευση με μέσο όρο ηλικίας τα 39 έτη.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: ενώ τα έτη 2008-2009, το 60% των Ελλήνων ταξιδιωτών ταξίδευε για αναψυχή και το 40% για εργασία, το 2010 και το 2011 παρατηρείται μια αντιστροφή των τάσεων στους λόγους του ταξιδιού. Το 2010, ποσοστό 59% των ταξιδιωτών επιλέγει να φύγει από τη χώρα του προς εξεύρεση θέσης εργασίας και το 2011 το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 66% των ταξιδιωτών! Τους τελευταίους τρεις μήνες μάλιστα, δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας που να ταξιδεύει προς Ασία, Αφρική και Λατινική Αμερική, για αναψυχή
. Όλοι φεύγουν με την ελπίδα να βρουν δουλειά Άλλωστε, η εκτίναξη της ανεργίας στο 20%-22% φέτος στη χώρα μας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, δεν επιτρέπει μεγάλες προσδοκίες και το οικονομικό περιβάλλον εφησυχασμό. Αποτέλεσμα αρκετοί Έλληνες να αναζητούν εργασία ακόμη και σε χώρες με πολύ δύσκολες συνθήκες εργασίας. Έτσι, κατακόρυφη είναι η αύξηση του αριθμού των Ελλήνων που επιλέγουν να γίνουν μισθοφόροι στη Σομαλία αλλά και των Ελληνίδων που φεύγουν στα... καράβια! Εμπορικοί αντιπρόσωποι, εκπαιδευτικοί, επιχειρηματίες, πιλότοι και αεροσυνοδοί είναι μερικοί από τους επαγγελματίες που αναγκάζονται να ξενιτευτούν στις τρίτες χώρες προς εύρεση εργασίας. Ενδεικτική είναι η περίπτωση ενός επιχειρηματία ο οποίος λόγω της οικονομικής κρίσης αποφάσισε να ανοίξει αρτοποιείο στη Ζιμπάμπουε.

Ερευνα

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους Έλληνες ταξιδιώτες αποτυπώνονται σε έρευνα που διεξήχθη σε δείγμα 2.025 ταξιδιωτών (τουρίστες και επαγγελματίες), τα τελευταία 4 χρόνια, οι οποίοι προσήλθαν στην περιφέρεια Αθηνών, Νότιος Τομέας για εμβολιασμούς/οδηγίες πριν ταξιδέψουν σε χώρες του τρίτου κόσμου. Ο Νότιος Τομέας καλύπτει τους κατοίκους περιοχών όπως η Γλυφάδα, ο Άλιμος, το Ελληνικό, το Μοσχάτο κ.ά. Την έρευνα -η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 9ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας-διεξήγαγε η υπεύθυνη του γραφείου Ταξιδιωτικής Ιατρικής Περιφέρειας Αττικής Ν. Τομέα, νοσηλεύτρια, κ. Αλεξάνδρα Γρηγοράκη. Μιλώντας στην «ΗτΣ» η κ. Γρηγοράκη τόνισε πως «η κατακόρυφη αύξηση του ποσοστού των Ελλήνων ταξιδιωτών με προορισμό τρίτες χώρες φαίνεται να ταυτίζεται με την έναρξη της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας». Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο κόσμος ψάχνει διεξόδους από την κρίση», προσθέτοντας ότι αναζητούν μια θέση εργασίας στη Ζιμπάμπουε, στα Εμιράτα και γενικά σε περιοχές με πολύ δύσκολες συνθήκες διαβίωσης.

Σύμφωνα με την κ. Γρηγοράκη, «η οικονομική κρίση στην Ελλάδα επηρέασε και τους ταξιδιώτες, καθώς όχι μόνο μειώνεται ο αριθμός όσων ταξιδεύουν για αναψυχή, αλλά παρατηρείται και στροφή των επαγγελματιών στην αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό».

Αναλυτικότερα, ως προς τα ποσοστά των ταξιδιωτών ανά επάγγελμα παρατηρείται σημαντική διαφοροποίηση τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, τα έτη 2008 και 2009 τα ποσοστά των ναυτικών ήταν παραπλήσια, το 2010 έχουμε αύξηση 68% ενώ το 2011 58%. Παρόμοια αύξηση παρουσιάζουν και τα ποσοστά για πιλότους και αεροσυνοδούς, 12% μεταξύ 2008 και 2009, 5% μεταξύ 2009 και 2010 και 7% μεταξύ 2010 και 2011. Ο μέσος όρος ηλικίας των ταξιδιωτών για τους επαγγελματίες είναι το 2008 τα 40 έτη, το 2009 τα 37 έτη, το 2010 επίσης τα 37 και το 2011 τα 39 έτη.

Καταλήγοντας η ερευνήτρια τονίζει ότι «χρόνο με το χρόνο οι ταξιδιώτες για αναψυχή ελαττώνονται ενώ αυξάνονται τα άτομα που κινούνται προς αναζήτηση».

Ειδικά για τους πιλότους και αεροσυνοδούς, η κ. Γρηγοράκη εκτιμά ότι η αύξηση που καταγράφεται, εκτός από την οικονομική κρίση, συνδέεται και με το «λουκέτο» που αποφάσισε να βάλει το ελληνικό δημόσιο στην κρατική «Ολυμπιακή».

*στην Ημερησία planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ