2012-04-16 09:03:48
Φωτογραφία για Γ. Άσμουσεν: Τα χειρότερα για την Ευρωζώνη, έχουν περάσει
Η χειρότερη φάσητης κρίσης χρέους στην ευρωζώνη μοιάζει να έχει "τελειώσει" και πλέονεναπόκειται στις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα με το χρέος τωνχωρών τους, δήλωσε ο διαμορφωτής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας(ΕΚΤ) Γεργκ Άσμουσεν. "Την μπάλα την έχουν οι κυβερνήσεις,πρέπει να αναλάβουν δράση", δήλωσε ο Άσμουσεν στην εφημερίδα The Wall Street Journal, σεμια συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπό της αργά χθες.Άλλος ένας διαμορφωτής πολιτικής της ΕΚΤ, ο ΓάλλοςΜπενουά Κερέ, είχε δημιουργήσει την προσδοκία στις αγορές ότι η Τράπεζα ήτανενδεχόμενο να ενεργοποιήσει ξανά το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (Securities Markets Programme, SMP), λέγοντας την Τετάρτη ότι η δυνατότητααυτή εξακολουθεί να υπάρχει για την περίπτωση που ανακύψει ανάγκη.

Ο Άσμουσεν υιοθέτησε μια ουδέτερη γραμμήόσον αφορά το πρόγραμμα αυτό. "Απλώς θέλω να επαναλάβω αυτό που είπε οσυνάδελφός μου στο διοικητικό συμβούλιο Μπενουά Κερέ", δήλώσε
. [Το SMP]"υπάρχει. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο".Tα επιτόκια των ομολόγων της Ισπανίας έχουνπλησιάσει το ψυχολογικά σημαντικό όριο του 6% το οποίο, εάν ξεπεραστεί, μπορείνα δημιουργήσει ανησυχίες ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για να φτάσει το 7%, έναεπίπεδο στο οποίο ευρέως θεωρείται ότι τα κόστη εξυπηρέτησης του χρέους τοκαθιστούν μη βιώσιμο.   Η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ θα μπορούσε ναανακουφίσει κάποια από αυτή την πίεση αλλά η γερμανική κεντρική τράπεζα, ηΜπούντεσμπανκ, αντιτίθεται στην επανενεργοποίηση του ανενεργού προγράμματος,αφού θεωρεί ότι αυτό σημαίνει πως ηΕΚΤ ασκεί οικονομική πολιτική, καθώς ουσιαστικάχρηματοδοτεί κυβερνήσεις.   Η Τράπεζα δεν χρησιμοποίησε το πρόγραμμαγια έβδομη φορά τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες την εβδομάδα η οποία ολοκληρώθηκετην 6η Απριλίου, η οποία είναι η τελευταία που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία γιατο SMP.   "Η ΕΚΤ ήταν σε ορισμένες στιγμές της κρίσης ομόνος θεσμός ο οποίος μπορούσε να δράσει. Αλλά θα έπρεπε τα πράγματα ναπαραμείνουν έτσι; Σαφώς όχι. Αυτός είναι ο λόγος που ο σχεδιασμός τουΕυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) είναι τόσο σημαντικός", πρόσθεσεο Άσμουσεν, αναφερόμενος στο μόνιμο ταμείο δανεισμού τηςΕΕ. Οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της ευρωζώνης στα τέλη του περασμένουμήνα συμφώνησαν να αυξήσουν το ποσό που διαθέτει το λεγόμενο "τείχοςπροστασίας", τα ταμεία έκτακτου δανεισμού χωρών που αντιμετωπίζουν κρίσειςχρέους, στα 700 δισ. ευρώ.   "Είναι προς το συμφέρον όλων τωνπαραγόντων της παγκόσμιας οικονομίας να έχουμε ένα ισχυρό τείχος προστασίας γιανα προστατευόμαστε από τον κίνδυνο που μπορεί να έλθει από ολόκληρη την υφήλιο,όχι μόνο από την Ευρώπη", υποστήριξε ο Άσμουσεν. "Νομίζω ότι η Ευρώπηέκανε αυτό που όφειλε".   "Έτσι τώρα θα ανέμενε κανείς από άλλεςχώρες-μέλη του ΔΝΤ να. . . κάνουντη συμβολή τους στην αύξηση των πόρων του Ταμείου. Αυτό θα έπρεπε να γίνει στιςσυναντήσεις της άνοιξης".   Οι συναντήσεις του ΔΝΤ αναμένονταιαργότερα αυτή την εβδομάδα.   Πέρα από τις πρόσφατες εντάσεις στις αγορέςγια το ισπανικό χρέος, τα επιτόκια του οποίου αυξάνονται, ο Άσμουσεν είπε ότιβλέπει μια σταθεροποίηση των χρηματαγορών.   "Το χειρότερο μέρος της κρίσης μοιάζεινα έχει τελειώσει, αλλά η κρίση του κρατικού χρέους και του χρέος των ιδιωτώνσε ορισμένες χώρες της περιοχής του ευρώ ξεκάθαρα δεν έχει τελειώσει",επισήμανε.   Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση στηνευρωζώνη, ο Άσμουσεν εκτίμησε πως ο κίνδυνος να αυξηθεί ο πληθωρισμός εξαιτίαςτων υψηλότερων τιμών του πετρελαίου μοιάζει να έχει περιοριστεί προς το παρόν.   "Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θαμειωθεί κάτω από το 2% την επόμενη χρονιά, πρόσθεσε. "Ως τώρα δεν βλέπουμεενδείξεις περαιτέρω συνεπειών από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου".
liberals10
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ