2012-04-16 20:27:28
Φωτογραφία για Πώς ανατρέπεται ο ελληνικός ενεργειακός σχεδιασμός Οι σχέσεις Ελλάδας–Ρωσίας και οι σημερινοί κίνδυνοι
Ντόρα Μπακογιάννη

Η μόνη αποδοτική εξωτερική πολιτική είναι εκείνη που αποτελεί μέρος ενός μακρόπνοου σχεδιασμού και εφαρμόζεται στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής. Στη διάρκεια της θητείας μου στο Υπουργείο Εξωτερικών, η πολιτική της Ελλάδας απέναντι στη Ρωσία αποτέλεσε επιμέρους άξονα ενός τέτοιου σχεδιασμού, στόχος της οποίας ήταν αποκλειστικά η προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Η χώρα μας ήταν στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρωτοπόρος στις διεργασίες για την υιοθέτηση της Συνθήκης της Λισσαβόνας και κύριος εμπνευστής της ατζέντας για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Βαλκανίων. Παράλληλα, η Ελλάδα είχε οικοδομήσει σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τις Η.Π.Α. αλλά και την Κίνα. Στο πλαίσιο της ισχυροποίησης της θέσης μας στο διεθνές προσκήνιο, καλλιεργήσαμε τις σχέσεις με τη Ρωσία στη βάση της νέας πραγματικότητας που είχε διαμορφωθεί στη μετασοβιετική εποχή.

Η προσέγγισή μας με τη Μόσχα δεν έγινε ούτε πρόχειρα ούτε επιφανειακά και αποσπασματικά. Πολύ περισσότερο, δεν έγινε στη βάση της συγκυριακής λογικής ότι το άνοιγμα προς τη «ρωσική αρκούδα» θα βοηθήσει μόνο τα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος. Μαζί με τον τότε Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, οικοδομήσαμε τις ελληνο-ρωσικές σχέσεις βήμα προς βήμα, με όραμα και πρόγραμμα, και με έναν και μοναδικό στόχο: την αξιοποίηση της στρατηγικής γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας και την ενίσχυση του ρόλου της στη διεθνή σκηνή της ενέργειας. Μέσω μιας δυναμικής και αποτελεσματικής ενεργειακής διπλωματίας, σε συνδυασμό με την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης με τη Ρωσία, καταφέραμε να καταστήσουμε την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο περιφερειακής σημασίας. Πιο συγκεκριμένα:

Η πρώτη σημαντική μας απόφαση ήταν να υπογράψουμε τη συμφωνία για τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης. Χρειάστηκαν 14 χρόνια διαπραγματεύσεων, αδράνειας και αδιαφορίας ορισμένων πολιτικών στην Ελλάδα, προκειμένου να μπορέσουμε το 2008 να ξεκινήσουμε το έργο από κοινού με τη Ρωσία και τη Βουλγαρία. Ήταν επιλογή μας να το προωθήσουμε για να πάψουν τα Στενά του Βοσπόρου να αποτελούν τη μοναδική οδό διέλευσης πετρελαίου από την Κασπία και την Μαύρη Θάλασσα. Η κατασκευή του αγωγού αυτού, του πρώτου που κατασκευάζεται στην Ευρώπη μετά από 40 χρόνια, θα είχε δεκάδες παράπλευρες ωφέλειες σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Ωστόσο, οι προεκλογικές δηλώσεις του πρώην Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, το 2009, ότι η συμφωνία για τον αγωγό χρήζει επαναδιαπραγμάτευσης, διότι «έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί μονομερώς τα ρωσικά συμφέροντα», σε συνδυασμό με εθνικιστικές δηλώσεις άνευ αντικρίσματος, αποτέλεσαν την αρχή του τέλους αυτού του πολύτιμου έργου.

Ταυτόχρονα, υλοποιήσαμε μια μακρόπνοη στρατηγική για να τοποθετήσουμε την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη μεταφοράς φυσικού αερίου. Το 2008, υπογράψαμε συμφωνία με τη ρωσική κυβέρνηση για την κατασκευή του αγωγού φυσικού ερίου South Stream, διασφαλίζοντας τα εθνικά μας συμφέροντα: ύστερα από σκληρή διαπραγμάτευση, εξασφαλίσαμε ότι η έδρα της ελληνορωσικής κοινοπραξίας που θα κατασκευάσει τον αγωγό θα βρίσκεται στην Αθήνα. Επίσης, εξασφαλίσαμε το 50% της κυριότητας της διαχείρισης του αγωγού, αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό την Ελλάδα σε κύριο διαμετακομιστή του ρωσικού αερίου προς τη Δυτική Ευρώπη.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της επιθετικής ενεργειακής πολιτικής, προχωρήσαμε άμεσα και στη δημιουργία του ελληνικού τμήματος του ελληνοτουρκικού αγωγού αερίου , ο οποίος αποτελεί τμήμα του διασυνδεδεμένου αγωγού φυσικού αερίου Τουρκίας – Ελλάδας – Ιταλίας (ITGI). Πριν από τη λειτουργία του, το 2007, η εξάρτησή μας από τη Ρωσία ανερχόταν στο 80% της τελικής μας κατανάλωσης. Μετά την παράδοση του ανωτέρω έργου, η εξάρτηση από τα ρωσικά κοιτάσματα αερίου μειώθηκε κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες και διαμορφώθηκε στο 65%.

Επιπλέον, την άνοιξη του 2009, υπογράψαμε Μνημόνιο Κατανόησης με τη Βουλγαρία για την κατασκευή ελληνο-βουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου, κάθετου στον ITGI. Αυτή η απόφαση δημιούργησε για την Ελλάδα ακόμη μια ισχυρή ασπίδα προστασίας απέναντι σε πιθανή κρίση εφοδιασμού με αέριο, όμοια με εκείνη που έζησε η Ευρώπη τον Ιανουάριο του 2009.

Οι παραδοσιακά καλές σχέσεις με τη Ρωσία βελτιώνονται, όμως πρωταρχικός μας στόχος ήταν να ανεβάσουμε την αξία του «ελληνικού οικοπέδου». Κι αυτό το πετύχαμε χάρη στη στρατηγική που ακολουθήσαμε. Με πίστη στις δυνατότητές μας και με αφοσίωση στον μελετημένο σχεδιασμό μας, ήμαστε ενεργώς παρόντες στη δύσκολη διπλωματία των αγωγών και επιδείξαμε αποφασιστικότητα και δυναμισμό κατά τη διαχείριση των σχετικών ευαίσθητων θεμάτων. Ταυτόχρονα, δράσαμε και «προμηθευτικά»: η στρατηγική μας μείωσε σε μεγάλο βαθμό την ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας, γεγονός που προασπίζει μακροπρόθεσμα την ασφάλειά της.

Δεν μείναμε, όμως, μόνο σε αυτά. Ως Προεδρεύουσα του Οργανισμού για τη Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, ήταν συνειδητή επιλογή μου να εργαστώ συστηματικά για την επαναπροσέγγιση Ανατολής και Δύσης. Η Σύνοδος ΝΑΤΟ – Ρωσίας (την οποία συγκαλέσαμε το 2009, στην Κέρκυρα) σηματοδότησε τη λήξη της ψυχροπολεμικής περιόδου στις σχέσεις των Συμμάχων με τη Μόσχα, που είχε ακολουθήσει τον πόλεμο του 2008 στη Γεωργία. Με δουλειά, υπομονή και επιμονή, η Ελλάδα κατόρθωσε τότε να γεφυρώσει το χάσμα που χώριζε τις δύο πλευρές και, φυσικά, να αναβαθμίσει το ρόλο της ως έντιμου και ικανού διαμεσολαβητή.

Τα επιτεύγματα της περιόδου 2006 – 2009 ήταν αποτελέσματα ενός ολοκληρωμένου πολιτικού σχεδιασμού που λάμβανε υπ’ όψιν όλες τις διεθνείς ισορροπίες και ανακατατάξεις. Μέλημά μου ήταν να αξιοποιήσω προς όφελος της Ελλάδας κάθε αναπτυξιακή ευκαιρία, όμως πάντα στη βάση καλών και ειλικρινών σχέσεων με τους συνομιλητές μου. Άλλωστε, οι άριστες διαπροσωπικές σχέσεις που είχα αναπτύξει με το Ρώσο ομόλογό μου Σεργκέι Λαβρόφ βοήθησαν στη διαμόρφωση καλού κλίματος ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η εξωτερική πολιτική είναι αποτελεσματική όταν έχει βάθος σχεδιασμού και εφαρμογής. Ήμουν και είμαι πεπεισμένη ότι οι καλές σχέσεις με τη Ρωσία μπορούν να επιφέρουν γεωπολιτικά και ενεργειακά οφέλη, τα οποία με τη σειρά τους θα αποτελέσουν πόλο έλξης επενδύσεων. Και οι επενδύσεις είναι εκείνες που μεσοπρόθεσμα δημιουργούν θέσεις εργασίας και φέρνουν πραγματική ανάπτυξη. Ας μη γελιόμαστε. Η συλλογιστική που ήθελε – και συνεχίζει να θέλει – την Ελλάδα να «ανοίγεται» προς τη Ρωσία με γνώμονα τους ομορθόδοξους παροξυσμούς και στόχο την επίλυση των εθνικών μας θεμάτων ή ακόμα και την άντληση φθηνών «σωτήριων» κεφαλαίων, είναι πέρα για πέρα λανθασμένη. Την εξωτερική πολιτική δεν την σχεδιάζεις με αφελείς προσεγγίσεις και πολιτικούς οπορτουνισμούς. Την σχεδιάζεις με ρεαλισμό και όραμα, προκειμένου να εξασφαλίσεις τα μέγιστα αποτελέσματα για την πατρίδα.

Και η πολιτική που ακολούθησα τα έτη 2006 – 2009 δεν ήταν ούτε «φιλορωσική» ούτε «φιλοαμερικανική», όπως διάφοροι την έχουν χαρακτηρίσει κατά καιρούς, αναλόγως των ειδικών μικροπολιτικών συμφερόντων τους. Όταν π.χ. πετυχαίναμε σημαντικά επιτεύγματα στην προσπάθειά μας να κάνουμε την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο, οι «εθνικοπατριώτες» μας κατηγορούσαν ως υποχωρητικούς έναντι της Ρωσίας. Αντιστοίχως, όταν υπερασπιζόμασταν ομόφωνες αποφάσεις του ΝΑΤΟ – όπως συνέβη το 2007 με τη δήλωσή μου υπέρ της τοποθέτησης της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ανατολική Ευρώπη – μας κατηγορούσαν για αντι-ρωσική στάση και για ενδοτισμό απέναντι στους Αμερικανούς.

Την περίοδο της παρουσίας μας στο Υπουργείο Εξωτερικών, σχεδιάζαμε και εφαρμόζαμε μια καλά μελετημένη πολιτική, ισορροπημένη και αποδοτική, η οποία αναδεικνύει τη γεωπολιτική και διαπραγματευτική ισχύ της Ελλάδας. Τα παραπολιτικά και δημοσιογραφικά παιχνίδια που παίζονταν την εποχή εκείνη και που ήθελαν τη χώρα άλλοτε στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας και άλλοτε στη σφαίρα επιρροής των Ηνωμένων Πολιτειών, σκόπευαν αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση αλλότριων σκοπιμοτήτων στο εσωτερικό. Μοναδικό μας κίνητρο ήταν η προάσπιση του εθνικού συμφέροντος και η αναβάθμιση της θέσης της πατρίδας μας στο παγκόσμιο προσκήνιο.

Κατορθώσαμε να θωρακίσουμε διπλωματικά και ενεργειακά την Ελλάδα, προβάλλοντας τις δυνατότητές της προς κάθε κατεύθυνση. Εκείνο που σήμερα έχει σημασία είναι οι αρνητικές εξελίξεις γύρω από τη θέση της χώρας μας στον ενεργειακό χάρτη. Ιδιαίτερα ανησυχητική για τον αγωγό φυσικού αερίου ITGI αποτελεί η πρόθεση της κοινοπραξίας που διαχειρίζεται το κοίτασμα «Σαχ Ντενίζ» του Αζερμπαϊτζάν να τον αποκλείσει από τα έργα που εξετάζει για τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Ο ITGI, για τον οποίο μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί περί τα 30-35 εκατομμύρια ευρώ, αποτελεί έργο στρατηγικής σημασίας για τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό.

Αν οι εξελίξεις από το Αζερμπαϊτζάν βάλουν τέλος στον αγωγό, μετά το ουσιαστικό πάγωμα στον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ο σχεδιασμός των ενεργειακών αγωγών που έγινε την περίοδο 2006 - 2009 ακυρώνεται πλήρως. Η κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΝΔ οφείλει να αντιδράσει και να αποτρέψει τις δυσμενείς για την Ελλάδα εξελίξεις όσο είναι καιρός. Το μέλλον της χώρας δεν μπορεί να διέρχεται από καθυστερημένες αντιδράσεις και πρόχειρους σχεδιασμούς. Δυστυχώς, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Copyright © 2002-2012 by the Council on Foreign Relations, Inc.

All rights reserved.

http://foreignaffairs.gr/articles/68738/ntora-mpakogianni/pos-anatrepetai-o-ellinikos-energeiakos-sxediasmos?page=show
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ