2012-04-16 21:14:45
Φωτογραφία για 16.04.2012 | 20:28 Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος - Θεωρείται ύποπτος φυγής
Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την πολύωρη απολογία του ενώπιον του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος, κατηγορούμενος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες αμοιβές, που φέρεται να έλαβε για τις προμήθειες των συστημάτων TOR-M1 και υποβρυχίων Ο Ακης Τσοχατζόπουλος απολογήθηκε από τις 12:00 το μεσημέρι και δέχθηκε ερωτήσεις από τον ανακριτή βάσει του υπομνήματος που παρέδωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρνείται την κατηγορία επικαλούμενος απόφαση του ΚΥΣΕΑ για τις προμήθειες των όπλων, ενώ φέρεται να δηλώνει επιφύλαξη ως προς την υπερασπιστική του γραμμή για τους TOR-M1, υπόθεση της οποίας η δικογραφία είναι ογκωδέσταση.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος αναμένεται να κρατηθεί σήμερα στη ΓΑΔΑ καθώς οι φυλακές παραμένουν κλειστές λόγω αργίας και να οδηγηθεί το πρωί σε σωφρονιστικό κατάστημα.

 Την Τρίτη ενώπιον του ανακριτή θα απολογηθούν οι 3 συγκατηγορούμενοι του πρώην υπουργού για τους οποίους εξέδωσε ένταλμα ο ανακριτής:


1.Νικόλαος Παύλος Ζήγρας του Γεωργίου, εξάδελφος του πρώην υπουργού, δικαιούχος εξωχώριας εταιρίας που έχει εμπλακεί στην αγοραπωλησία του ακινήτου στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου

2. Ευφροσύνη Λαμπροπούλου του Ηλία, λογίστρια, εκπρόσωπος στην Ελλάδα εμπλεκόμενης εταιρίας και

3. Γεώργιος Σαχπατζίδης του Δημητρίου επιχειρηματίας.

Ήδη έχει απολογηθεί και είναι προσωρινά κρατούμενος ο Αστέριος Οικονομίδης του Γεωργίου, βασικός μέτοχος και διευθύνων σύμβουλος εταιρίας που ανέλαβε την ανακαίνιση του ακινήτου στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου και ενεπλάκη στην αγοραπωλησία του ακινήτου στο Κολωνάκι που ανήκει τώρα στην κόρη του πρώην υπουργού.

Οι κατηγορίες που βαραίνουν τον Άκη Τσοχατζόπουλο

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του, ο Άκης Τσοχατζόπουλος, μέσω εξωχώριων εταιριών των οποίων ήταν αφανής ιδιοκτήτης, νομιμοποίησε παράνομες αμοιβές που έλαβε ως υπουργός για συμβάσεις προμήθειας οπλικών συστημάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Κατά το πόρισμα των δύο Εισαγγελέων που διενήργησαν προκαταρκτική εξέταση για το θέμα, με αφορμή το ακίνητο στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ο πρώην υπουργός φέρεται:

Το χρονικό διάστημα από Μάιο 1998 ως τις 7/6/2001 να απέκρυψε περιουσία συνολικού ύψους 16.202.000 ελβετικών φράγκων και 1.748.000 δολαρίων ΗΠΑ, χρήματα τα οποία αποτελούν προϊόν παθητικής δωροδοκίας του ίδιου σχετικά με τις συμβάσεις προμήθειας των οπλικών συστημάτων TOR M1.

Την 2/12/2002 απέκρυψε περιουσία συνολικού ύψους 2.960.225 ελβετικών φράγκων σχετικά με τις συμβάσεις ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ και ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2 (υποβρύχια) τα οποία αποτελούν παράνομη αμοιβή που κατέβαλε μέσω άλλης εταιρίας η γερμανική εταιρία FERROSTAAL.

Τα χρήματα αυτά, κατά το εισαγγελικό πόρισμα, μέσω πολύπλοκων διαδρομών, «μπήκαν» στην χώρα ως κεφάλαια εξωχώριων εταιριών και εμφανίζονται να επενδύονται σε ακίνητα.

Η νομική ομάδα του πρώην υπουργού αμφισβητεί την κατηγορία με το σκεπτικό ότι το αδίκημα της δωροδοκίας είναι παραγεγραμμένο. Ωστόσο αντίστοιχο θέμα που έθεσε ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης κρίθηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών το οποίο αποφάνθηκε ότι ανεξάρτητα αν έχει εξαλειφθεί το αξιόποινο για το βασικό αδίκημα, της παθητικής δωροδοκίας, η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα είναι αδίκημα διαρκές.
Eglimatikotita
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ