2014-01-25 01:15:06
Φωτογραφία για Ουκρανία: Επεκτείνεται το κίνημα αμφισβήτησης
Το κίνημα αμφισβήτησης επεκτάθηκε σήμερα σε έξι περιοχές της δυτικής Ουκρανίας, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων που είχαν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, την ώρα που η κατάσταση τείνει να καταλήξει σε αδιέξοδο μετά τις βίαιες συμπλοκές που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο Κίεβο μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, τις οποίες καταδίκασαν οι Ευρωπαίοι.

Οι διαδηλωτές που τάσσονται υπέρ της ΕΕ έστησαν νέα οδοφράγματα και κατέλαβαν κατά τη διάρκεια της νύχτας ένα νέο δημόσιο κτίριο στο κέντρο του Κιέβου, το υπουργείο Γεωργίας, το οποίο βρίσκεται κοντά στην πλατεία της Ανεξαρτησίας, το επίκεντρο του κινήματος αμφισβήτησης, την οποία έχουν καταλάβει εδώ και δύο μήνες οι διαδηλωτές και έχουν στήσει οδοφράγματα.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από σφαίρες κατά τις συμπλοκές που σημειώνονται στο Κίεβο από την Κυριακή, ενώ σύμφωνα με την αντιπολίτευση νεκροί είναι πέντε διαδηλωτές.


Το κίνημα αμφισβήτησης, το οποίο δημιουργήθηκε το Νοέμβριο μετά την στροφή 180 μοιρών που έκανε η ουκρανική ηγεσία, η οποία αρνήθηκε ξαφνικά να υπογράψει μια συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ για να στραφεί προς την Ρωσία, επεκτάθηκε τώρα και στην επαρχία σε έξι περιοχές στο δυτικό τμήμα της χώρας (Λβιβ, Ριβνέ, Τερνόπιλ, Χμελνίτσκι, Τσερνίβτσι, Ιβάνο-Φρανκίβσκ) όπου οι διαδηλωτές κατέλαβαν τα κτίρια της περιφερειακής διοίκησης.

Στην Λβιβ, προπύργιο των εθνικιστών, η τοπική πτέρυγα του Κόμματος των Περιοχών, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία, ανακοίνωσε σήμερα ότι εγκαταλείπει το κίνημα, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση ευθύνεται για τον θάνατο ειρηνικών διαδηλωτών στο Κίεβο και ότι αυτή θα πρέπει να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές. Στην περιοχή αυτή οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα με ρόδες και σακιά με άμμο μπροστά από το κτίριο της τοπικής διοίκησης που κατέλαβαν.

Στην Τσερκάσι, στην κεντρική Ουκρανία, όπου οι διαδηλωτές είχαν καταλάβει κυβερνητικό κτίριο νωρίτερα σήμερα, οι δυνάμεις της τάξης έθεσαν ξανά υπό τον έλεγχό τους το κτίριο αυτό και συνέλαβαν περίπου 50 ανθρώπους.

Οι διαδηλωτές έχουν εξάλλου αποκλείσει αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στα σύνορα με την Πολωνία.

Η επέκταση του κινήματος αμφισβήτησης φέρνει την Ουκρανία ακόμη πιο κοντά στο αδιέξοδο, με την εξουσία, η οποία υποστηρίζεται από την Μόσχα, να μη δείχνει καμία ευελιξία παρά τις διαμαρτυρίες των ευρωπαϊκών πρωτευουσών.

Στην Γερμανία, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο. Ο Γερμανός υπουργός Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ κάλεσε την Ουκρανία να σταματήσει "τις ωμότητες κατά των ειρηνικών διαδηλωτών".

Επίσης και στην Γαλλία εκλήθη ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στο υπουργείο Εξωτερικών για να του επισημανθεί ότι τα βίαια αυτά επεισόδια είναι "απαράδεκτα", σύμφωνα με τον όρο που χρησιμοποίησε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος διευκρίνισε επίσης ότι έχει επικοινωνία με τον Βιτάλι Κλίτσκο, έναν από τους επικεφαλής της ουκρανικής αντιπολίτευσης.

Ο πρώην πρωταθλητής της πυγμαχίας, ο οποίος είναι πολύ γνωστός, ιδίως στην Γερμανία, μετείχε χθες το βράδυ στις διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς οι οποίες δεν οδήγησαν σε καμία συμβιβαστική συμφωνία.

"Πρέπει να ενεργήσουμε ώστε όλη η Ουκρανία να επαναστατήσει", δήλωσε ο Κλίτσκο στους διαδηλωτές μετά τις συνομιλίες που διήρκεσαν τέσσερις ώρες.

Από την πλευρά του ο Γιανουκόβιτς διόρισε σήμερα προσωπάρχη του έναν υποστηρικτή της σκληρής γραμμής, τον νυν γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Αντρίι Κλιούγεφ, σε αντικατάσταση του Σεργκίι Λιοβότσκιν, ενός μετριοπαθούς, ο οποίος υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα την παραίτησή του μετά την υιοθέτηση των αμφιλεγόμενων νόμων που κατέστησαν πιο σκληρές τις κυρώσεις για τους διαδηλωτές.

Σήμερα επικρατούσε μια φαινομενική ηρεμία στο κέντρο του Κιέβου, όπου εξακολουθούν να βρίσκονται οι δυνάμεις για την αντιμετώπιση των ταραχών απέναντι σε εκατοντάδες διαδηλωτές στη μία και την άλλη πλευρά των οδοφραγμάτων που ενισχύθηκαν από την αντιπολίτευση κατά το πέρας των εβδομάδων.

"Έχω την εντύπωση ότι με εξαπάτησαν", δήλωσε ο 26χρονος Εβγκένι, ο οποίος πέρασε την νύχτα εκεί με θερμοκρασίες που κυμαίνονταν γύρω στους -20 βαθμούς Κελσίου, με μόνο μέσο θέρμανσης μερικές φωτιές.

Οι διαδηλωτές είχαν κατόπιν προσκλήσεως των επικεφαλής του κινήματος δραστηριοποιηθεί καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας για να επεκτείνουν τον χώρο που έχουν οριοθετήσει γύρω από την πλατεία της Ανεξαρτησίας εδώ και δύο μήνες.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε χθες το βράδυ στον Γιανουκόβιτς για να τον προειδοποιήσει ότι η συνέχιση της βίας θα έχει "συνέπειες" για τις σχέσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Κιέβου. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, το οποίο έχει ήδη ανακοινώσει ότι ανακαλεί τις βίζες πολλών Ουκρανών αξιωματούχων, επανέλαβε εξάλλου την απειλή της επιβολής κυρώσεων.

Την ίδια ώρα και η Ρουμανία, γειτονική χώρα της Ουκρανίας, εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της για την κλιμάκωση της βίας και κάλεσε σε διάλογο τις δύο πλευρές.

Η Ρωσία τέλος, η οποία δεν έχει σταματήσει να καταδικάζει τις δυτικές "επεμβάσεις" στις υποθέσεις μιας "αδελφής" χώρας και η οποία έχει την ίδια ώρα κατηγορηθεί από τους Ευρωπαίους ότι άσκησε οικονομικές πιέσεις στην γειτονική της χώρα για να την εμποδίσει να υπογράψει μια συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ, υπογράμμισε ότι δεν επεμβαίνει, αλλά παρακολουθεί την κατάσταση με την μεγαλύτερη προσοχή.

Μετά την εγκατάλειψη από το Κίεβο της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ, η Ρωσία χορήγησε στην Ουκρανία μια πίστωση 15 δισεκατομμυρίων ευρώ και μείωσε την τιμή του φυσικού αερίου.

Η ΕΕ ανακοίνωσε παράλληλα την επίσκεψη στο Κίεβο της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Την ώρα που στις σχέσεις μεταξύ των Ρώσων και των Δυτικών υπάρχει ήδη ένταση λόγω της κατάστασης στη Συρία, η κρίση στην Ουκρανία συνέβαλε στο να επισκιαστεί η σύνοδος κορυφής Ρωσίας-ΕΕ που προβλέπεται να διεξαχθεί στις 28 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, το πρόγραμμα της οποίας συντομεύτηκε κατόπιν αιτήματος της ευρωπαϊκής πλευράς, σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους.
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ