2014-03-02 13:33:15
Φωτογραφία για Δώστε θάρρος στο παιδί σας παίζοντας μαζί του!
Πώς θα βοηθήσετε ένα ντροπαλό παιδί να υπερασπιστεί τον εαυτό του σε μια συνάθροιση για παιχνίδι.

Το παιχνίδι με άλλα παιδιά είναι μια ευκαιρία κοινωνικοποίησης με όλες τις δυσκολίες και τα προβλήματα που ανακύπτουν.

Με λίγη ενθάρρυνση και πρακτική εξάσκηση, όμως, το μικρό σας, που είναι περισσότερο ντροπαλό και δεν διακρίνεται από την ικανότητά του να διεκδικεί, θα καταφέρει να τα βγάλει πέρα σε μια συνάθροιση για παιχνίδι. Ας δούμε πώς να το βοηθήσετε για να κάνει μόνο του τα πρώτα του θαρραλέα βηματάκια.

Δώστε στο μικρό σας μια ευκαιρία να σταθεί στα πόδια του. Μπορεί να είναι δύσκολο να αντισταθείτε να πάρετε το παιχνίδι από το παιδάκι που το άρπαξε και να το επιστρέψετε στο δικό σας, αλλά συγκρατηθείτε. Παρατηρήστε πώς θα αντιδράσει και μην είστε διαρκώς δίπλα του καθώς το μικρό σας χρειάζεται να μάθει να λύνει μόνο του τα μικρά καθημερινά προβλήματα. Και αν κάνει ένα πρώτο βήμα τότε θα αποκτήσει την απαραίτητη αυτοπεποίθηση για να συνεχίσει.


Δώστε το παρόν αν δεν αντιδρά ή αν οι προσπάθειές του δεν έχουν αποτέλεσμα.

Όταν είναι ξεκάθαρο ότι οι προσπάθειές του να λύσει το πρόβλημα ή να διαχειριστεί την κατάσταση πέφτουν στο κενό, είναι ώρα να εμπλακείτε στο παιχνίδι, χωρίς εντάσεις και χωρίς υπερβολές. Πείτε, για παράδειγμα, «είναι η σειρά του να παίξει με τη μπάλα».

Διδάξτε του πώς να αντιδρά.

Ένα ντροπαλό παιδί πιθανόν να αρχίσει να διαχειρίζεται μια κατάσταση μόνο του αν του δείξει κάποιος τον τρόπο. Για παράδειγμα πείτε στο μικρό σας (λειτουργεί καλύτερα σε μεγαλύτερα παιδιά) τι να απαντάει σε κάποιον που του αρπάζει το παιχνίδι («σε παρακαλώ δώσε μου πίσω την μπάλα»).

Γίνετε το παράδειγμα καλής συμπεριφοράς.

Επειδή είστε το πρότυπο για το μικρό σας, συμπεριφερθείτε όπως θα θέλατε και εκείνο να συμπεριφέρεται. Αντί λόγου χάρη να σπρώχνετε ή να πιέζετε το μικρό σας να παίξει επειδή είναι η σειρά του, πείτε κάτι του τύπου «είναι η σειρά μου» ή «δεν είναι η δική σου σειρά», ώστε να του στείλετε το μήνυμα να χρησιμοποιεί τις λέξεις και όχι το σώμα του για να διορθώσει μια κατάσταση.

Βάλτε και τις άλλες μαμάδες στο κόλπο.

Προτείνετε στη μαμά ή στις μαμάδες των άλλων παιδιών να εμπλακούν περισσότερο ενεργά ώστε να μάθουν στα μικρά τους τι είναι σωστό και τι όχι σε μια συνάθροιση για παιχνίδι ώστε να αντιμετωπίζετε κάθε φορά λιγότερα προβλήματα.

Κάντε μπόλικη εξάσκηση.

Το παιχνίδι ρόλων θα δώσει το παράδειγμα στο ντροπαλό παιδί σας για το πώς θα αντιδράσει την επόμενη φορά που θα δημιουργηθεί πρόβλημα στη συνάθροιση για παιχνίδι. Όταν είστε οι δύο σας, για παράδειγμα, πάρτε του το αρκουδάκι και πείτε πως αν το θέλει πίσω θα πρέπει να το πει. Στη συνέχεια αλλάξτε ρόλους.

hamomilaki.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ