2014-03-02 23:16:10
Φωτογραφία για Καρότο και μαστίγιο από τους Ρώσους για την Ουκρανία
Ίγκορ Ρόζιν, ειδικά για τη RBTH

Ο Πούτιν δίνει εντολή για ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων με τη νέα κυβέρνηση, συζητά με τη Δύση για οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια και την ίδια ώρα το Ρωσικό Κοινοβούλιο προωθεί νομοθέτημα με το οποίο για την προσάρτηση νέων εδαφών στη ρωσική ομοσπονδία θα είναι αρκετή «η βούληση του λαού».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέθεσε στην κυβέρνηση να επιληφθεί των θεμάτων που αφορούν την ανάπτυξη των εμπορικών και γενικότερων οικονομικών σχέσεων με την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής, όπως και της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ταυτόχρονα, το ρωσικό Κοινοβούλιο εκφράζει και πάλι αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα της νέας ηγεσίας στο Κίεβο να προστατεύσει τον ρωσικό πληθυσμό από τους ακραίους εθνικιστές, και ετοιμάζει νομοσχέδια σε περίπτωση διάσπασης της Ουκρανίας.

Ο γραμματέας Τύπου της Ρωσίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στην κυβέρνηση να συνεχίσει τις επαφές της στο Κίεβο για θέματα εμπορικών και οικονομικών σχέσεων. O Ρώσος πρόεδρος ζήτησε, επίσης, να γίνουν διαβουλεύσεις με τους ξένους εταίρους, συμπεριλαμβανομένου και του ΔΝΤ, για το ζήτημα της χορήγησης οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία
. Σχετικές επαφές θα γίνουν και με την ομάδα των οκτώ περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου (G8). 

Ανθρωπιστική βοήθεια

Ουκρανία: Θα αποσχισθούν οι «ρωσικές» περιοχές;

Ο Πεσκόφ σημείωσε, ότι ύστερα από την έκκληση της διοίκησης της Κριμαίας για χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας, ο πρόεδρος της Ρωσίας ανέθεσε στην κυβέρνηση να επεξεργαστεί το θέμα αυτό, με τη συμμετοχή και των περιφερειών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ωστόσο, στη Ρωσία διατηρείται η ανησυχία για την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία, οι οποίες κατοικούνται ως επί το πλείστον από ρωσόφωνο πληθυσμό. Λόγω της απειλής που υφίστανται η ρωσική και άλλες μειονότητες, οι ρώσοι βουλευτές δεν εξέφρασαν μόνο την πρωτοβουλία να διευκολυνθεί η χορήγηση ρωσικών διαβατηρίων σε Ουκρανούς, αλλά και αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο προσάρτησης νέων γεωγραφικών διαμερισμάτων στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Προσάρτηση με «βούληση του λαού»

Διαβάστε επίσης:

Μαζέψτε εξτρεμιστές και προβοκάτορες διαμηνύει η Ρωσία

Τέλη Μαΐου το δημοψήφισμα για αυτονομία στην Κριμαία

Πουσκόφ: Η Κριμαία έχει κάθε δικαίωμα να κάνει δημοψήφισμα για αυτοδιάθεση

Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας Kommersant από το ρωσικό Κοινοβούλιο, την πρωτοβουλία τροποποίησης του νόμου του 2001 «Σχετικά με τη διαδικασία προσχώρησης και διαμόρφωσης νέας διοικητικής υποδιαίρεσης στη Ρωσική Ομοσπονδία», προώθησε το κόμμα «Δίκαιη Ρωσία». Σήμερα, το άρθρο 4 του νόμου (το άρθρο ονομάζεται «Προϋποθέσεις προσχώρησης νέου διοικητικού διαμερίσματος στη Ρωσική Ομοσπονδία»), προβλέπει ότι η απόφαση για ένταξη στη Ρωσία μιας άλλης χώρας είτε τμήματος αυτής υλοποιείται «κατόπιν αμοιβαίας συμφωνίας μεταξύ της Ρωσίας και του εν λόγω ξένου κράτους», η οποία επιβεβαιώνεται με διεθνή συνθήκη. Η διαδικασία αυτή προτείνεται να απλουστευθεί έτσι, ώστε για την ενσωμάτωση των εδαφών να είναι αρκετή «η βούληση του λαού», εκφρασμένη -για παράδειγμα- με τη μορφή δημοψηφίσματος. 

Άσκηση πίεσης

Στο Κοινοβούλιο σημειώνουν ότι οι μελλοντικές ενέργειες στις οποίες είναι πιθανό να προβεί η Μόσχα, εξαρτώνται από το Κίεβο, και δεν κρύβουν πως τα νέα νομοσχέδια μπορούν να αποτελέσουν απλώς ένα «μέσο άσκησης πίεσης» στη νέα ηγεσία. «Πρόκειται κατά κύριο λόγο για μια επίδειξη δυνατοτήτων», δήλωσε στην Kommersant ο πολιτικός επιστήμων Γκεόργκι Τσιζόφ, ο οποίος δεν θεωρεί πιθανή τη χρήση βίας από την πλευρά της Μόσχας.

Οι Τάταροι

Διαβάστε περισσότερα άρθρα με το θέμα: ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Στις προσπάθειες διευθέτησης της κρίσης που εκτυλίσσεται σχετικά με την Κριμαία συμμετέχει τώρα και το Ταταρστάν (δημοκρατία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την πλειοψηφία του πληθυσμού της αποτελούν Τάταροι). Ο ηγέτης της δημοκρατίας, Ρουστάμ Μινιχάνοφ, κάλεσε τους Τατάρους της Κριμαίας «σε ειρήνη και ομόνοια με το ρωσικό πληθυσμό». Ενώ την περασμένη Πέμπτη, στην έκτακτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου της δημοκρατίας αυτής, οι βουλευτές καταδίκασαν τα όσα συνέβησαν στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου και παράλληλα κάλεσαν τους Ρώσους, Ουκρανούς και Τατάρους της Κριμαίας να επιλύσουν «τις εσωτερικές αντιφάσεις του κράτους» διατηρώντας την ειρήνη μεταξύ των εθνοτήτων. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Φαρίντ Μουχαμεντσίν, «Για μας δεν είναι αποδεκτή καμιά άλλη επέμβαση, εκτός από τη διπλωματία και τις διαβουλεύσεις».

Πηγές: RIA Novosti, Kommersant
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ