2014-03-04 01:56:05
Φωτογραφία για Χτίστε το μέλλον του παιδιού σας με μεγαλύτερες προκλήσεις
Τα καλύτερα μαθήματα στο παιδί σου είναι αυτά που γίνονται μετά τις 2.00 το μεσημέρι. Μπορεί οι μελλοντικοί εργοδότες του γιου σου να μην τσεκάρουν τους ελέγχους από το σχολείο, Αλλά οι βαθμοί μετράνε.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς του Crossing the Finish Line, η ακαδημαϊκή επιτυχία αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό τη δύναμη ενός χαρακτήρα. «Χαρακτηριστικά όπως θάρρος και περιέργεια μεταφράζονται σε καλύτερους βαθμούς» λέει ο Matthew M. Chingos, μέλος της συγγραφικής ομάδας του βιβλίου. Oταν τα σχολεία της περιφέρειας Downey στην Καλιφόρνια έβαλαν το μάθημα της ανάπτυξης του χαρακτήρα στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά τους, οι επιδόσεις σε τυποποιημένα τεστ σημείωσαν άνοδο μεγαλύτερη του 5%. «Εχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο χαρακτήρας είναι βασικό συστατικό της επιτυχίας στο σχολείο» λέει ο James J. Heckman, ερευνητής ανθρώπινης ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Γι’ αυτό, όσο μεγαλύτερες προκλήσεις του βάζεις στο σπίτι τόσο καλύτερα θα τα πηγαίνει στην τάξη. Κάνε τον σημαιοφόρο χωρίς να καεί στο διάβασμα. Δώσε στο παιδί σου το πλεονέκτημα που του αξίζει.


Δώσε του Κίνητρο να Μάθει Ζογκλερικά

Βασικό Χαρακτηριστικό: Δέσμευση

Η ανταμοιβή δεν έρχεται άμεσα. «Τα παιδιά δεν μπορούν να αποκτήσουν άνεση με τα ζογκλερικά αμέσως, αλλά δεν είναι και κάτι τόσο δύσκολο ώστε να απογοητευτούν και να το παρατήσουν» λέει ο Anthony T. DeBenedet, συγγραφέας του The Art of Roughhousing.

Σχολικό Πλεονέκτημα

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης παρατήρησαν αύξηση κατά 5% στη λευκή ουσία του εγκεφάλου -πρόκειται για το τμήμα του εγκεφάλου που συμμετέχει στη μάθηση- σε αρχάριους ζογκλέρ, οι οποίοι είχαν κάνει εξάσκηση 6 εβδομάδων.

Εγκωμίασε την Προσπάθεια, Οχι τη Νίκη

Βασικό Χαρακτηριστικό: Αυτοπεποίθηση

«Η αναγνώριση της προσπάθειας από σένα κάνει το παιδί να την εκτιμήσει» λέει ο Paul Tough, συγγραφέας του How Children Succeed. Αυτό λοιπόν μπορεί να το βοηθήσει να γίνει εργατικός.

Σχολικό Πλεονέκτημα

Κάνε ένα θετικό σχόλιο όταν δεις το παιδί σου να μελετά, λέει η Carol Dweck, καθηγήτρια ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Αργότερα, όταν το παιδί φέρει καλούς βαθμούς, τότε σιγουρέψου ότι συνειδητοποίησε τη σύνδεση ανάμεσα στα γεγονότα: «Τελικά η προσπάθειά σου μάλλον ανταμείφθηκε, έτσι;».

Προκάλεσέ το να Σκαρφαλώσει σε Δέντρα

Βασικό Χαρακτηριστικό: Συναισθηματικός Ελεγχος

Αυτή η πρόκληση απαιτεί γερά νεύρα. «Τα παιδιά δεν μπορούν να σκαρφαλώσουν αν δεν αποκτήσουν θάρρος» λέει ο DeBenedet.

Σχολικό Πλεονέκτημα

Το σκαρφάλωμα δέντρων ενθαρρύνει τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους. Επίσης, το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους τα βοηθά να αναπτύξουν δημιουργική σκέψη και δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, λένε ερευνητές από το Νοσοκομείο Παίδων στη Φιλαδέλφεια.

Μάθε του Σκάκι

Βασικό Χαρακτηριστικό: Επιμονή

Θα χάσει πολλές φορές μέχρι να κάνει το πρώτο του ματ. «Το σκάκι μαθαίνει στα παιδιά ότι η ήττα είναι διδακτική» λέει ο Tough.

Σχολικό Πλεονέκτημα

Το σκάκι μπορεί να αυξήσει το εύρος προσοχής των παιδιών ακόμα περισσότερο κι από τη σωματική δραστηριότητα, βρήκε πρόσφατη ισπανική μελέτη. Οι μαθητές μάλιστα που έπαιζαν σκάκι είχαν μεγαλύτερη διάθεση για μάθηση.

Κάνε το να Κερδίσει τα Δώρα του

Βασικό Χαρακτηριστικό: Υπομονή

«Το παιδί πρέπει να μάθει ότι τα παιχνίδια και οι χάρες δεν έρχονται από μόνα τους» λέει ο Tough. Σου ζητάει το PlayStation 4; Τότε ανάθεσέ του το πλύσιμο του αυτοκινήτου ή το βάψιμο του δωματίου του. Ετσι θα το αποκτήσει με τον κόπο του και θα το εκτιμήσει περισσότερο.

Σχολικό Πλεονέκτημα

Μια σειρά από μελέτες-ορόσημο που έγιναν στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ βρήκαν ότι τα παιδιά που μπορούσαν να καθυστερήσουν την ανταμοιβή τους, είχαν τα επόμενα χρόνια καλύτερες επιδόσεις στις εισαγωγικές εξετάσεις. Τα συγκεκριμένα παιδιά παρουσίασαν περισσότερη θέληση, παρόμοια μ’ εκείνη των ενηλίκων.
menshealth.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ