2014-03-06 03:00:40
Φωτογραφία για ΓΕΝΕΥΗ 2014: Το πισωκίνητο σπορ concept KIA GT4 Stinger
Η εντυπωσιακή νέα σχεδιαστική ταυτότητα της Kia κινείται σε μια νέα τολμηρή κατεύθυνση με την εισαγωγή του GT4 Stinger. Το νέο πρωτότυπο ανεβάζει το πήχη των επιδόσεων, με ένα πισωκίνητο 2+2 σπορ αυτοκίνητο που φέρνει τον άνθρωπο σε απόλυτη αρμονία με την μηχανή , στο δρόμο ή στην πίστα. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το GT4 Stinger είναι το «άγριο παιδί» της Καλιφορνέζικης ομάδας σχεδιασμού της Kia, γενέτειρας το 2012 του προκατόχου του concept car “Track'ster”. Oπως και το Track'ster, η αγωνιστική του διάθεση είναι εμφανής!

«Η χαρά της οδήγησης ήταν η νούμερο ένα προτεραιότητα στο σχεδιασμό του GT4 Stinger» δήλωσε ο Tom Kearns, επικεφαλής σχεδιαστής, του Αμερικάνικου Σχεδιαστικού Κέντρου της Kia (KDCA). " Είναι ένα 2+2 σπορ αυτοκίνητο που μπορεί να ξεχωρίσει στις συνθήκες καθημερινής οδήγησης, ενώ επίσης νιώθει «σαν το σπίτι του» στην πίστα. Πρόκειται για την αγνότητα, την απλότητα και τη διαχρονικότητα. Το GT4 Stinger είναι μια ιστορική αναδρομή στις ημέρες όπου η οδήγηση ενός αυτοκινήτου ήταν μια έντονη εμπειρία που δεν φιμωνόταν με ηλεκτρονικά βοηθήματα".


Παίρνοντας θάρρος από την επιτυχία της Kia εντός πίστας σε σειρά αγώνων του «Pirelli World Challenge» συμμετέχοντας με ένα ζευγάρι υπερτροφοδοτούμενων GTS-class Optima, η ομάδα σχεδιασμού της Kia Αμερικής, προσέγγισε τον σχεδιασμό του GT4 Stinger έχοντας σαν γνώμονα την μείωση του βάρους, τη λειτουργικότητα και την καθαρόαιμη οδηγική απόλαυση. Το πρωτότυπο αποφεύγει τα πολυτελή στολίδια των παραδοσιακών Grand Touring οχημάτων και αγκαλιάζει την βασική εμπειρία της πραγματικής επαφής με το όχημα. «Αν κάποιος ρωτήσει αν η Kia έχει την δυνατότητα να κατασκευάσει ένα αυτοκίνητο σαν το GT4 Stinger» σημείωσε ο Kearns «θα επισήμανα απλά ότι η Kia συμμετέχει σε αγώνες (και κερδίζει) με αντιπάλους μερικές από τις πιο θρυλικές μάρκες επιδόσεων του κόσμου".

H Kia Racing και ο συνεργάτης Kinetic Motor sports κατέκτησαν το «Grand-Am Continental Tire Sports Car Challenge Drivers and Team Championships» το 2012 με το Forte Koup και ετοιμάζουν τα υπερτροφοδοτούμενα Optima για συμμετοχή στο «Pirelli World Challenge» του 2014 για τρίτη συνεχή χρονιά, μετά από την κατάκτηση της 2ης θέσης στο πρωτάθλημα κατασκευαστών το περασμένο έτος.

Δύναμη, Ισορροπία και Επιδόσεις

Κάτω από το χαμηλό σφηνοειδές καπό του GT4 Stinger βρίσκεται ένας βελτιωμένος υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας της Kia 2,0 λίτρων βενζίνης, άμεσου ψεκασμού (GDI-T), τετρακύλινδρος, με εντυπωσιακή απόδοση 315 ίππων. "Τα αγωνιστικά μας Optima χρησιμοποιούν τον ίδιο κινητήρα που μπορεί να αποδώσει πάνω από 400 ίππους" είπε ο Kearns "Γιατί λοιπόν να μην να μην εφοδιάσουμε το πρωτότυπό μας με λίγη από την δύναμη που τόσο πολύ αρέσει στον κόσμο;”

Αυτή η ισχύς περνάει στο δρόμο μέσω εξατάχυτου μηχανικού κιβωτίου με κοντή κλιμάκωση και μεταδίδεται στους πίσω τροχούς, που είναι εφοδιασμένοι με ελαστικά Pirelli P-Zero διαστάσεων 275/35R/20, ενώ οι εμπρός τροχοί διαθέτουν Pirelli P-Zero 235/35R/20 που εγγυώνται πρόσφυση και αντοχή στα δυναμικά φορτία. Η ζάντα 20ιντσών διαθέτει κεντρικό μπουλόνι και είναι από αλουμινίου και ανθρακονήματα για αυξημένη αντοχή και μειωμένο βάρος. Μέσα από τους τεράστιους τροχούς διακρίνονται τα φρένα Brembo Gran Turismo δύο τεμαχίων, 15ιντσών, με διάτρητους δίσκους και τετραπίστονες δαγκάνες με ισχυρή δύναμη επιβράδυνσης .

Το αμάξωμα του GT4 Stinger σε μεταλλικό χρώμα «Ignition Yellow» που θυμίζει γλυπτό είναι εφοδιασμένο με ανεξάρτητη ανάρτηση με διπλά ψαλίδια. Με μικρότερο μεταξόνιο (2,618m) και συνολικό μήκος (4,310m) από ένα sedan Forte, πλάτος (1,889m) φαρδύτερο από ένα Cadenza και με ύψος οροφής (1,249m) σχεδόν 23 εκατοστά χαμηλότερο από ένα Kia Rio, είναι προφανές ότι το GT4 Stinger έχει απειλητική εμφάνιση. Ζυγίζει μόλις 1.303 κιλά με σχεδόν τέλεια κατανομή βάρους 52% εμπρός και 48% πίσω. Το GT4 Stinger διαθέτει επίσης μια κοντή κρεμαγιέρα για άμεση απόκριση και έλεγχο χωρίς συμβιβασμούς.

Απλότητα στον Σχεδιασμό

Οι σχεδιαστές, σαν γνώστες της σχεδιαστικής φιλοσοφίας που καθορίζεται από Kia Motors Corporation και τον πρόεδρο & διευθύνων σύμβουλο σχεδιασμού Peter Schreyer, αναγνώρισαν αμέσως τα κύρια χαρακτηριστικά του GT4 Stinger. Η μορφή της σιλουέτας του GT4 Stinger είναι απλή αλλά και ισχυρή. Η τελευταία τάση του εταιρικού σχεδιασμού της Kia έχει την μάσκα να βρίσκεται χαμηλά στο έδαφος για μέγιστη ψύξη του κινητήρα και την επαγωγή ψυχρού αέρα. Η μάσκα διαθέτει ένα πολυεπίπεδο μαύρο περίγραμμα με ανοιχτόχρωμο τελικό περίγραμμα, ενώ τα κάθετα τοποθετημένα φωτιστικά σώματα LED διαθέτουν δίπλα τους διακριτικούς αεραγωγούς για την ψύξη των εμπρός φρένων. Μία αεροτομή από ανθρακονήματα τοποθετημένη κάτω από τον εμπρός προφυλακτήρα παρέχει επιπλέον κάθετη δύναμη όταν το αυτοκίνητο κινείται με μεγάλη ταχύτητα και κρατά τα εμπρός ελαστικά του GT4 Stinger σε σταθερή επαφή με την άσφαλτο .

Το μακρύ καπό ανεβαίνει απαλά και καλύπτει ανάγλυφα τους εμπρός θόλους των τροχών δημιουργώντας δύο προεξέχοντα μυώδη φτερά πάνω από τα μπροστινά ελαστικά. Δύο κομμάτια χρώμιο προσθέτουν οπτικό ενδιαφέρον στο εμπρός καπό.

Οι διαφανείς κολώνες Α παρέχουν ορατότητα πάνω από 270 μοίρες από το κάθισμα του οδηγού. Οι οριζόντιες σχισμές στις κολώνες Α συνεισφέρουν στη μείωση του βάρους και την βελτίωση της ορατότητας προς τα έξω. Τιμώντας το πρωτότυπο Kia Soul, ο σχεδιασμός της οροφής δίνει την αίσθηση ότι αιωρείται και στηρίζεται μόνο από τις κολώνες C, προσδίδοντας επιθετική εμφάνιση στο προφίλ. «Είναι σαν το GT4 Stinger να φοράει γυαλιά ηλίου γύρω- γύρω» σημειώνει Kearns. Ο σχεδιασμός των πλαϊνών μαρσπιέ έχει ενσωματωμένους αεραγωγούς για την ενίσχυση της ροής αέρα προς τα πίσω φρένα.

Το πλαϊνό πίσω μέρος του αμαξώματος διευρύνεται για να καλύψει τους θόλους των μεγάλων τροχών με πλάτος 275 της Pirelli. Το οπίσθιο γυάλινο κάλυμμα ανοίγει για να αποκαλύψει τον αποθηκευτικό χώρο και τις άνω βάσεις των πίσω αμορτισέρ. Τα πίσω φώτα LED φωτίζουν μέσα από ένα ενιαίο μαύρο πάνελ ακριβώς πάνω από τις απολήξεις της εξάτμισης στον πίσω προφυλακτήρα.

Το εσωτερικό είναι προσεγμένο και πρακτικό. Μια ελαφριά έλξη στις αλουμινένιες χειρολαβές είναι αρκετή για να ανοίξει τις απίστευτα ελαφριές πόρτες με το μεγάλο εύρος, και να μπεις στα εμπνευσμένα από τους αγώνες bucket καθίσματα με την δερμάτινη επένδυση. Στο δάπεδο δεν υπάρχει μοκέτα αλλά μόνο ένας ελαστικός τάπητας κάτω από τα πεντάλ αλουμινίου. Μπροστά από τον οδηγό βρίσκεται το χοντρό σε πάχος τιμόνι σε σχήμα «D» και ο πίνακας οργάνων με κόκκινο LED φωτισμό με μεγάλο στροφόμετρο και ένδειξητης επιλεγμένης ταχύτητας στο κιβώτιο. Σε ανάμνηση των αγωνιστικών αυτοκινήτων του παρελθόντος οι εσωτερικές λαβές των θυρών έχουν αντικατασταθεί από κόκκινους ιμάντες έλξης. Το GT4 Stinger διατίθεται χωρίς την πολυτέλεια ενός ηχοσυστήματος. «Το ηχοσύστημα βρίσκεται κάτω από το καπό και ηχεία είναι οι εξατμίσεις" είπε ο Kearns. Οι ήχοι από τις εξατμίσεις ελευθέρας ροής καυσαερίων του GT4 Stinger είναι η καλύτερη μουσική στα αυτιά όλων όσων λατρεύουν την σπορ οδήγηση.

Αν και δεν υπάρχουν σχέδια για να μπει στην παραγωγή αυτό το πρωτότυπο, η Kia έχει μια παράδοση κατά την οποία τα οχήματα παραγωγής έχουν αρκετές ομοιότητες με τα πρωτότυπα που προηγήθηκαν και το GT4 Stinger είναι μια πιθανή και ιδιαίτερα προκλητική ματιά για το μέλλον της Kia. Όταν ρωτήθηκε ο Kearns, σε ποιόν απευθύνεται το GT4 Stinger, εκείνος απάντησε σαρκαστικά: «Είναι ένας εντελώς εγωιστικός σχεδιασμός. Η ομάδα σχεδιασμού σε KCDA είναι γεμάτη από «gearheads» και λάτρεις της σπορ οδήγησης και το GT4 Stinger είναι το ιδανικό αυτοκίνητο αυτό το είδος οδηγών".
autocarnet.blogspot.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ