2014-03-06 10:13:50
Φωτογραφία για ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΚΥΡΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Την επικαιροποιημένη έκθεση για την ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάταξη του ελληνικού τραπεζικού τομέα θα δημοσιοποιήσει σήμερα, Πέμπτη η Τράπεζα της Ελλάδος, ωστόσο η προσοχή είναι στραμμένη στην Φρανκφούρτη και στις δηλώσεις που θα κάνει για το θέμα των ελληνικών τραπεζών ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος θα περιλαμβάνει μια συντηρητική εκτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών όλων των τραπεζών, ώστε να πληρούνται τα ελάχιστα απαιτούμενα επίπεδα Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων κατά την περίοδο 2014-2017.  Σύμφωνα με πληροφορίες θα τοποθετεί κοντά στα 6 δισ. ευρώ τις κεφαλαιακές ανάγκες των συστημικών τραπεζών. Οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την ανακεφαλαιοποίησή τους βρέθηκαν στο επίκεντρο της πολύωρης σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε μετά την συνάντηση πως η Κυβέρνηση ζητά «ίση μεταχείριση για τις ελληνικές τράπεζες με τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες», διαφωνώντας έτσι με το ΔΝΤ που διεκδικεί η κεφαλαιακή θωράκιση των ελληνικών τραπεζών να προχωρήσει άμεσα και ανεξάρτητα των stress tests της ΕΚΤ. 


«Σεβόμαστε τη θέληση του ΔΝΤ να μείνει στον έλεγχο των τραπεζών των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα, αλλά πρέπει να λύσει τις διαφωνίες του με την ΕΚΤ. Δεν θέλουμε η Ελλάδα να αποτελέσει πεδίο επίλυσης των διαφορών τους», είπε.

Για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών και το χρόνο ανεύρεσης των κεφαλαίων η Κυβέρνηση πρότεινε στην τρόικα να δοθεί στις ελληνικές τράπεζες ίσος χρόνος με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες, οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των οποίων θα γίνουν γνωστές τον Νοέμβριο, μετά την ολοκλήρωση των stress tests από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σύμφωνα με την συμβιβαστική πρόταση της ελληνικής πλευράς όποια τράπεζα επιθυμεί θα μπορεί να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με βάση τα ελληνικά stress tests, ωστόσο το αποθεματικό του ΤΧΣ ύψους 11 δισ. ευρώ δεν θα χρησιμοποιηθεί πριν τα ευρωπαϊκά τεστ που θα ολοκληρωθούν Οκτώβριο - Νοέμβριο. Σήμερα αναμένεται η απάντηση της τρόικας επί του συγκεκριμένου θέματος.

Εξάλλου, κρίσιμη θεωρείται η τοποθέτηση που αναμένεται να κάνει σήμερα για την Ελλάδα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι από την Φρανκφούρτη, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο κ. Ντράγκι που έχει ενημερωθεί σχετικά με τα ελληνικά stress tests από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο αναμένεται να δώσει μια ένδειξη για το τι θα ισχύσει με τον χρόνο διεξαγωγής των αυξήσεων κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών και το χρόνο κατάθεσης των σχεδίων κεφαλαιακής ενίσχυσης (capital plans) των τραπεζών στην Τράπεζας της Ελλάδος. Κρίσιμη θεωρείται και η στάση του απέναντι στην παρεμβατικότητα του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά τραπεζικά θέματα.

Αμετάβλητο αναμένεται να αφήσει η ΕΚΤ το βασικό επιτόκιο του ευρώ

Αμετάβλητο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα στο ιστορικό χαμηλό του 0,25% αναμένεται να αφήσει σήμερα Πέμπτη το βασικό επιτόκιο του ευρώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες απόψεις αναλυτών η ΕΚΤ δεν αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια κατά τη σημερινή συνεδρίαση τους Εκτελεστικού της Συμβουλίου. 

Ωστόσο, δεν αποκλείουν η Κεντρική Τράπεζα να αποφασίσει την επιβολή αρνητικού επιτοκίου στις καταθέσεις των τραπεζών, μια κίνηση που θα είχε στόχο να ωθήσει τις τράπεζες να παρέχουν περισσότερα δάνεια στις προβληματικές οικονομίες της Ευρωζώνης.

Η επιλογή επιβολής αρνητικού επιτοκίου έχει συζητηθεί τους τελευταίους μήνες, με τις αγορές να αναμένουν πως θα ληφθεί μια τέτοια απόφαση στη σημερινή συνεδρίαση.

Οικονομικοί αναλυτές εκφράζουν το τελευταίο διάστημα την ανησυχία ότι η Ευρωζώνη ενδέχεται να οδηγηθεί σε ένα περιβάλλον αποπληθωρισμού, αντίστοιχο με αυτό στο οποίο είχε βρεθεί η Ιαπωνία στα τέλη της δεκαετίας του '90. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή, ο δείκτη τιμών καταναλωτή στις 18 χώρες του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,8% τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση.

ΑΠΕ/ΔΟΛ

''The New Daily Mail'' 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ