2014-03-07 05:47:06
Φωτογραφία για «Να σ' αγαπώ πατρίδα μου ακόμα επιμένω»
Εναν «Χάρτη» που μας κατευθύνει σε έναν γοητευτικό, αληθινό γεμάτο μελωδίες και συναισθήματα μουσικό κόσμο αποτελεί η νέα δισκογραφική δουλειά του Σωκράτη Μάλαμα.

Τετάρτη το μεσημέρι είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τα 13 καινούργια κομμάτια του τραγουδοποιού, σε πρώτη εκτέλεση, εκεί όπου γεννήθηκαν και ηχογραφήθηκαν, στο στούντιο Sierra.

«Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζω τραγούδια σ' ένα τέτοιο περιβάλλον. Χρειαζόμαστε την υπομονή και τον ενθουσιασμό σας», είπε ο Σωκράτης Μάλαμας, προσπαθώντας και ο ίδιος να μπει στο πετσί του πρωτόγνωρου και γι' αυτόν τρόπου επικοινωνίας με το κοινό.

Ωστόσο δεν χρειάστηκε ούτε ιδιαίτερη προσπάθεια ούτε υπομονή.

Τα χρονικά κενά που ήταν απαραίτητα για το κούρδισμα των μουσικών οργάνων δεν τα κατάλαβε κανείς. Φρόντιζε κι ο Σωκράτης να τα καλύπτει με τα αυθόρμητα λόγια του.

«Πώς σας φαίνεται που παίζουμε τραγούδια μες στο μεσημέρι; Σας λείπει το ποτό και το τσιγάρο;» ρώτησε.


«Οχι» απάντησαν οι περισσότεροι. Τα τραγούδια και ο τρόπος της μουσικής διήγησής του τους είχε συνεπάρει.

Στον «Χάρτη» τη μουσική σε όλα τα τραγούδια έχει γράψει ο ίδιος ο Σωκράτης Μάλαμας.

Λαϊκότροπα κομμάτια με έντονα παραδοσιακά μουσικά στοιχεία, ηλεκτρικός ήχος αλλά και μπαλάντες ισορροπούν σε απόλυτη αρμονία και δένονται μεταξύ τους μέσα από τις μουσικές εκτελέσεις και την ερμηνεία.

Εμείς βέβαια δεν ακούσαμε τα τραγούδια στις αυθεντικές εκτελέσεις που παρουσιάζονται στον δίσκο αλλά σε μια, λιτή και ομολογουμένως πολύ όμορφη ακουστική εκδοχή τους, εκτελεσμένα από τρία μόνο όργανα, κιθάρα, βιολί και λαούτο.

Ο Γιώργος Κλεφτογιώργος

Τους στίχους των περισσότερων κομματιών υπογράφει ο Γιώργος Κλεφτογιώργος, ενώ στιχουργικά συμμετέχουν η Φωτεινή Λαμπρίδη που «τροφοδοτεί» εδώ και χρόνια τον Σωκράτη Μάλαμα με τα λόγια της, ο Δημήτρης Αδοργιαστός και ο Βαγγέλης Βελώνιας.

Ο τελευταίος μάλιστα έχει γράψει ένα τραγούδι αφιερωμένο στον ποιητή-στιχουργό Αλκη Αλκαίο που έφυγε από κοντά μας. «Ηθελα να πω κάτι για τον Αλκη αλλά δεν μπόρεσα να το γράψω μόνος μου. Μάς έφυγε ξαφνικά και δεν μπόρεσα να αρθρώσω λέξη. Γενικά δεν μπορώ να γράψω για τους αγαπημένους μου ανθρώπους», μας εξομολογήθηκε ο τραγουδοποιός.

Η Ελένη Βιτάλη

Οσον αφορά το περιεχόμενο των στίχων τους, τα τραγούδια είναι υπαρξιακά («Δεν γεννήθηκα ποτέ μου/και ποτέ δεν έζησα/ τ' όνομά μου ήταν λάθος/ και το έσβησα...»), βαθιά ερωτικά («Σ' αγαπάω και σκορπάω/ και εξαφανίζομαι/ σαν βροχή στο πρόσωπό σου εξατμίζομαι...») αλλά και κοινωνικά («Απ' την κούνια με πουλάς και μ'΄αγοράζεις/ μ' αγκαλιάζεις δυνατά όταν βουλιάζεις/ σε χώρα δίχως όνομα μαθαίνω ότι μένω/ να σ' αγαπώ πατρίδα μου ακόμα επιμένω...»).

Αυτό το τελευταίο τραγούδι με τίτλο «Οι παρελάσεις» το ερμηνεύει στο CD η Ελένη Βιτάλη. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ