2014-03-07 05:58:08
Φωτογραφία για Συμβουλές διατροφής για καλύτερη όραση
Πολλά θρεπτικά συστατικά έχουν συσχετιστεί με την υγεία των ματιών μας και με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων προβλημάτων όρασης.

Γι’ αυτό παρατίθενται οι καλύτερες συμβουλές διατροφής (και όχι μόνο) για υγιή μάτια.

1. Φροντίστε να καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες λουτεΐνης. Αυτό το αντιοξειδωτικό, που ανήκει στην οικογένεια της βιταμίνης Α, έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τα μάτια. Δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λουτεΐνη βοηθούν στη μείωση του κινδύνου για την ανάπτυξη του καταρράκτη και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Οι καλύτερες πηγές είναι τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά όπως το λάχανο, τα σέσκουλα, το σπανάκι, ο κρόκος του αυγού, τα χόρτα, η μουστάρδα, το κάρδαμο και ο μαϊντανός.

2. Ενισχύστε την κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Τα ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, ο γαύρος και η σαρδέλα καθώς και οι ξηροί καρποί είναι πλούσιες πηγές των απαραίτητων αυτών λιπαρών οξέων που μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν από φθορές στη φυσιολογία του ματιού λόγω της γήρανσης.


3. Περιορίστε την πρόσληψη απλών σακχάρων. Μία διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε απλά σάκχαρα (π.χ. ζάχαρη) μπορεί να βλάψει τα μάτια σας με δύο τρόπους. Τα απλά σάκχαρα προωθούν μια διαδικασία που ονομάζεται γλυκοζυλίωση, η οποία μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη στις πρωτεΐνες στο μάτι σας. Το υψηλό σάκχαρο του αίματος (όπως στον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2) μπορεί επίσης να βλάψει τα νεύρα των ματιών σας και να προκαλέσει επιδείνωση της όρασης.

4. Να φοράτε γυαλιά ηλίου. Η έκθεση στην ηλιακή υπεριώδη ακτινοβολία συμβάλλει στον καταρράκτη και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Προστατέψτε την όρασή σας από τη φθορά φορώντας κατάλληλα προστατευτικά γυαλιά ηλίου.

5. Διακόψτε το κάπνισμα. Ένας ακόμα λόγος για να σταματήσετε το κάπνισμα είναι ότι αυξάνει τον κίνδυνο καταρράκτη, βλάβης του οπτικού νεύρου και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ