2014-03-07 20:51:10
Φωτογραφία για Ομιλία Καπερνάρου κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του σχετικά με τη διαθεσιμότητα δημοτικών αστυνομικών και σχολικών φυλάκων
«Κύριε Υπουργέ, επειδή η επίκαιρη ερώτησή μου έχει πολλούς αριθμούς και επειδή μισώ το να αλλοιώσω πιθανώς το νόημα των όσων σας αναφέρω θα διαβάσω επακριβώς την ερώτηση Το θέμα είναι η διαθεσιμότητα των δημοτικών αστυνομικών και των σχολικών φυλάκων.

Με τα άρθρα 80 και 81 του ν.4172/2013 οι δημοτικοί αστυνομικοί και οι σχολικοί φύλακες των οποίων οι θέσεις καταργούνται και εφόσον τις κατείχαν την 9η Ιουλίου 2013, τίθενται σε διαθεσιμότητα, σύμφωνα με την υποπαράγραφο Ζ2 του ν.4093/2012. Πλην όμως, σύμφωνα με πάγια νομολογία του Αρείου Πάγου, τόσο ο εθνικός νομοθέτης όσο και τα δικαστήρια των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν την εξουσία να μεταβάλλουν ούτε να παρερμηνεύουν τις διατάξεις της κοινοτικής οδηγίας, διότι τότε παραβιάζεται το κοινοτικό δίκαιο, το οποίο υπερισχύει κάθε άλλης αντίθετης διάταξης του εσωτερικού δικαίου, κατά το άρθρο 28 παρ.1 του Συντάγματος.


Η ως άνω θέση σε διαθεσιμότητα και η επακόλουθη απόλυση από δήμους τυγχάνει παράνομη αφ’ ης στιγμής δεν τηρήθηκαν οι διατυπώσεις του ν.1387/1983 περί ομαδικών απολύσεων και αυτές της Οδηγίας 95/98/ΕΟΚ, ήτοι δεν πραγματοποιήθηκαν οι νόμιμες διαβουλεύσεις μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτικής πλευράς (δημοσίου εν προκειμένω) και δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη νόμιμη διαδικασία ούτε η προβλεπόμενη νόμιμη ποσόστωση.

Για τους λόγους αυτούς η θέσπιση του «μέτρου» της διαθεσιμότητας και οι επιγενόμενες αυτής απολύσεις παραβιάζουν τις διατάξεις του ως άνω νόμου και της Οδηγίας, είναι παράνομες και ως εκ τούτου άκυρες. Επιπλέον, είναι άκυρες διότι απολύονται και όλοι όσοι είχαν μονιμοποιηθεί στο δημόσιο με το Προεδρικό Διάταγμα 164/2004, ακριβώς για να μην γίνεται πλέον κατάχρηση συνάψεως διαδοχικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου δυνάμει των οριζομένων στην Οδηγία 1999/70/Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την εργασία ορισμένου χρόνου.

Στην περίπτωση λοιπόν, που βάσει και των ανωτέρω, τα ημεδαπά ή αλλοδαπά δικαστήρια ορθώς δικαιώσουν τους προσφεύγοντες σε αυτά δημοτικούς υπαλλήλους και ορίσουν την επαναπρόσληψή τους ή την επιδίκαση αποζημίωσης ή και τα δύο, ερωτάσθε αν θα τους επαναπροσλάβετε άμεσα ή στην αντίθετη περίπτωση, αν η υπέρ αυτών επιδικασθείσα αποζημίωση θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του εκάστοτε δήμου».

Δευτερολογία:

«Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, μια και χρησιμοποιήσατε εσείς τον όρο «φιλοσοφία», θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι. Μπορείτε να μου πείτε ποιος φιλοσοφικά έχει δίκιο, ο νομοθέτης όταν θέσπιζε και νομοθετούσε για τη δημιουργία της Δημοτικής Αστυνομίας ή ο νομοθέτης που κατήργησε τη Δημοτική Αστυνομία;

Έχουμε το δεδομένο ότι η Δημοτική Αστυνομία θεσμικά και πραγματιστικά ήταν επιτυχημένη, σύμφωνα με τους σκοπούς για τους οποίους ιδρύθηκε.

Η δική σας η φιλοσοφία, λοιπόν, δεν έχει να κάνει με φιλοσοφία. Είναι μία εντολή-διαταγή. Δεν μπορούσατε να κάνετε διαφορετικά, καθώς έτσι σας επέβαλε η Τρόικα. Καταργήσατε όχι μόνο τη φιλοσοφία του πρώτου νομοθέτη, αλλά και τη λογική.

Έχουμε ένα θεσμικό όργανο το οποίο προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και καταργείται πρόχειρα, διότι ήταν αυτοί που δεν μπορούσαν να διαμαρτυρηθούν έντονα και επειδή δεν εξαρτάται η Κεντρική Διοίκηση απ’ αυτούς. Έτσι, λοιπόν, καταργήσατε αυτό το χρήσιμο - επαναλαμβάνω - θεσμικό όργανο.

Εσείς να πείτε φιλοσοφικά ποιος νομοθέτης είχε δίκιο. Όμως και πραγματιστικά, ρωτήσατε προηγουμένως «για ποιο λόγο γίνεται η ερώτηση και πού αποσκοπεί». Μα, επειδή παρανομήσατε, διότι δεν ίσχυσαν οι όροι του ν. 1387/1983 περί ομαδικών απολύσεων και της Οδηγίας 9598/ΕΟΚ, διότι δεν πραγματοποιήθηκαν οι νόμιμες διαβουλεύσεις μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτικής πλευράς.

Μπορεί να σας λέει ένα επιχείρημα ο συνεργάτης σας, αλλά εγώ σας ρωτώ το εξής: Έγιναν αυτές οι διαβουλεύσεις; Τους καταργήσατε «de facto». Γι’ αυτό το λόγο, επειδή θα δικαιωθούν στα δικαστήρια, έχει βάση η ερώτησή μας. Τι θα κάνετε μετά;

Θα σας πω και κάτι άλλο: Να ξέρετε ότι έτσι, αποδομείτε την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γιατί αυτός είναι ο σκοπός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της γερμανικής Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να εξαρτώνται οι τοπικές κοινωνίες για μεγάλα ζητήματα, όπως τα σκουπίδια και άλλα, από τους «Φούχτελ», να ερευνώνται από τους «Φούχτελ» και να κουμαντάρονται. Καταργείτε το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και ξέρετε γιατί; Διότι ανίσχυρος Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης σημαίνει διευκόλυνση ιδιοτελειών.

Σας λέμε ότι καταργήσατε τους δημοτικούς αστυνομικούς, δηλαδή καταργήσατε το αίσθημα ασφάλειας των δημοτών -για να πάρουμε και τη φιλοσοφία που είπατε - την εξασφάλιση προσόδων, όπως παραδέχονται όλοι οι δήμαρχοι, επίσης, την πάταξη, όχι καταστατικά αλλά προληπτικά, του παραεμπορίου και του λαθρεμπορίου. Καταργήσατε και τους σχολικούς φύλακες, και έτσι επανευρίσκονται πάλι σύριγγες στα αφύλαχτα σχολεία. Αυτό όσον αφορά τα φιλοσοφήματα.

Σας βλέπω ότι συνχαμογελάτε με το κ. Βαρβιτσιώτη. Σας λέω, όμως, ότι τα θέματα αυτά είναι πάρα πολύ σοβαρά. Κι όταν - χρησιμοποιώ χρονικό σύνδεσμο, όχι εάν, υποθετικό - πάρουμε το Δήμο Αθηναίων θα έρθουμε στην απόλυτη ρήξη γι’ αυτά. Κι αυτό δεν είναι η απειλή του άρθρου 333 του Ποινικού Κώδικα, είναι πολιτική απειλή, αν θέλετε προειδοποίηση ότι θα μας αντιμετωπίσετε, διότι εδώ έχετε κάνει τερατουργήματα και για να το εξειδικεύσουμε, κακουργήματα.

Θέλω να μου απαντήσετε αν πληρώθηκαν οι όροι του ν. 1387/1983 και της Οδηγίας της ΕΟΚ 95/98 που απαιτούσε νόμιμες διαβουλεύσεις μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτικής πλευράς;

Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ