2014-03-08 11:43:38
Φωτογραφία για Καθαρό νερό για 80.000 κατοίκους της Ηλείας!
«Άρωμα εκλογών» είχε η επίσκεψη- αυτοψία του Δημάρχου Ήλιδας και εκ νέου υποψηφίου κ. Γιάννη Λυμπέρη την Παρασκευή στο φράγμα του Πηνειού και στο έργο του διυλιστηρίου, που θα δώσει πόσιμο νερό στον δήμο και σε όλη τη βόρεια Ηλεία.

Ο κ. Λυμπέρης, συνοδευόμενος από τους αντιδημάρχους κ. Βαγγέλη Χριστοφόρου και κ. Δημήτρη Παναγιωτάρα, προανήγγειλε τη λειτουργία του διυλιστηρίου, που θα λύσει το θέμα της υδροδότησης που ταλανίζει επί δεκαετίες τους κατοίκους του δήμου Ήλιδας και του ηλειακού κάμπου.

Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την άρνηση υπογραφής της σχετικής προγραμματικής σύμβασης, μέσω της οποίας ο δήμος Ήλιδας είχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για παρεμβάσεις ουσιαστικού χαρακτήρα.

Ο άξονας που σηματοδότησε τις δράσεις της τελευταίας 15ετίας, σηματοδοτεί και τη νέα εποχή για τον Δήμαρχο Ήλιδας και εκ νέου υποψήφιο Γιάννη Λυμπέρη. Σημείο αναφοράς για το παρόν και το μέλλον.


Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, που επί της ουσίας η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε για τον Γιάννη Λυμπέρη από τη συγκεκριμένη περιοχή.

Το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο του νέου αιώνα, μετά την κατασκευή του φράγματος τη δεκαετία του 1960. Εντάσσεται στα 50 μεγαλύτερα έργα που έγιναν στη χώρα για το περιβάλλον, μέσω του ΕΣΠΑ. Πρώτο στα έργα του ΕΠΠΕΡΡΑ.

«Πρόκειται για το πρώτο έργο ενός γιγαντιαίου προγράμματος που ξεπερνά το ένα δισ. ευρώ σε ολόκληρη τη χώρα. Μετά το έργο της τεχνητής λίμνης του φράγματος, το μεγαλύτερο έργο που χαρακτήρισε την περιοχή, έρχεται το διυλιστήριο σαν επίσης μεγάλο έργο, που θα δώσει πόσιμο νερό σε 80.000 κατοίκους περίπου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λυμπέρης.

Τέλος στο εμφιαλωμένο. Φθηνό και ποιοτικό νερό για τους κατοίκους του δήμου Ήλιδας και της Βόρειας Ηλείας.

Όπως επισημάνθηκε για μία ακόμη φορά την Παρασκευή, το συγκεκριμένο έργο δεν απευθύνεται μόνο στην Αμαλιάδα και τον δήμο Ήλιδας, αλλά στον μισό νομό Ηλείας.

Η αποφασιστικότητα της δημοτικής αρχής Ήλιδας υπερπήδησε τα εμπόδια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ο δήμος Ήλιδας παρέδωσε έτοιμη μελέτη για την ανακαίνιση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στο φράγμα και η Περιφέρεια αρνήθηκε να υπογράψει την προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση του έργου.

«Ο δήμος έκανε παρέμβαση πριν από δύο χρόνια στην Περιφέρεια, προκειμένου να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση για να ανακαινίσει όλο τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό του φράγματος και το εσωτερικό θηρόφραγμα, για να μην γίνεται υπερχείλιση. Όλα αυτά είχαν τακτοποιηθεί με μία μελέτη που είχε ετοιμάσει ο δήμος Ήλιδας και είχε εξασφαλίσει πίστωση 1.800.000 ευρώ περίπου από το ΕΠΠΕΡΑΑ, αλλά δεν έγινε δυνατόν να υλοποιηθεί γιατί δεν υπέγραψε τη σύμβαση η Περιφέρεια. Το γιατί δεν το έκανε είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό που θα απαντηθεί διεξοδικά κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου» εξηγεί ο κ. Λυμπέρης.

Η μελέτη του δήμου Ήλιδας έμεινε στα συρτάρια της ΔΕΚΕ με ευθύνη της Περιφέρειας, στερώντας τη δυνατότητα παρέμβασης στο φράγμα, με αποτέλεσμα να υπερχειλίζει σήμερα, ενώ απώτερος στόχος ήταν να μπει «φρένο» στη λειτουργία του διυλιστηρίου.

«Εμείς σαν δήμος κάναμε προσπάθειες, αλλά η μελέτη βρίσκεται στα συρτάρια της ΔΕΚΕ. Θυμάστε τι είχε γίνει τότε με τον κ. Καφύρα για το θέμα και την ίδια τύχη είχε και όταν ανέλαβε αντιπεριφερειάρχης ο κ. Χριστοδουλόπουλος. Περίμεναν κάποια άλλη μελέτη, που είχε δώσει η Περιφέρεια, με τον ίδιο περίπου προϋπολογισμό με τη δική μας, αλλά δεν κρίθηκε νόμιμη από τον επίτροπο. Είναι κρίμα να χάνονται λεφτά από την περιοχή και μάλιστα όταν έχουν να κάνουν με τόσο σημαντικές παρεμβάσεις» υπογράμμισε ο κ. Λυμπέρης.

Η Περιφέρεια εμπόδισε να αντικατασταθεί το θυρόφραγμα, ο δήμος Ήλιδας έφερε ειδικό μηχάνημα από τη Δανία και με αποφασιστικότητα, πήρε νερό από το φράγμα για το διυλιστήριο.

Όπως εξήγησε ο κ. Λυμπέρης, εξαιτίας του ότι δεν υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση από την Περιφέρεια για να αντικατασταθεί το θυρόφραγμα, αναγκάστηκε ο δήμος να φέρει ειδικό μηχάνημα από τη Δανία για να τρυπήσει και να πάρει νερό από το διυλιστήριο.

Μέχρι το τέλος του μήνα ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία του διυλιστηρίου, ενώ ολοκληρώνεται και το έργο σύνδεσης. Στο «δρόμο» για τα νοικοκυριά το καθαρό νερό.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε την Παρασκευή ο κ. Λυμπέρης, το διυλιστήριο έχει ολοκληρωθεί και αρχίζει εντός του μηνός η δοκιμαστική του λειτουργία, έτσι ώστε αρχές Απριλίου να αρχίσει να δίνει νερό.

Πηγή: patrisnews
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ