2014-03-08 19:37:24
Φωτογραφία για Ομιλία ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλου στην 6η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Κορυφής των Περιφερειών και των Πόλεων
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel Barroso έκλεισαν σήμερα τις εργασίες της 6ης Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Κορυφής των Περιφερειών και των Πόλεων που διοργανώθηκε στην Αθήνα στις 7 και 8 Μαρτίου 2014, από την Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Περιφέρεια Αττικής.

Μεταξύ των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη ήταν και ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών Ramón Luis Valcárcel Siso, μέλη της Επιτροπής των Περιφερειών, εκπρόσωποι των εθνικών, περιφερειακών και τοπικών αρχών, εκπρόσωποι οργανώσεων και ειδικοί εμπειρογνώμονες από τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε.

Στην ομιλία του ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Επιτροπή των Περιφερειών μπορεί να διαδραματίσει έναν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη, την πρόοδο και στην καταπολέμηση των παθογενειών της ευρωπαϊκής οικονομίας και ευχήθηκε «να μην κυριαρχήσει στη νέα μεγάλη μας πατρίδα, την Ευρώπη, η καχυποψία και η δυσπιστία».


Χαρακτήρισε ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Ελληνικής Προεδρίας, τη Χάρτα των Αθηνών, η οποία «θα σηματοδοτήσει ένα καινούργιο ξεκίνημα και εύχομαι ότι δεν θα αργήσει η μέρα που πλέον όλοι οι πολίτες της Ευρώπης θα ζήσουν στην πράξη, χωρίς ανταγωνισμούς, χωρίς επιστροφή στο παρελθόν, το όραμα εκείνων που δημιούργησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Επεσήμανε τον κεντρικό ρόλο που έχουν οι πολίτες μέσω των κατ’ εξοχήν εκφραστικών τους οργάνων, που είναι οι πόλεις και οι περιφέρειες, σημείωσε τη δύναμη των πρωτοβουλιών τους στο επίκεντρο των μεγάλων διεργασιών που συντελούνται και προειδοποίησε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην Ευρώπη, ενόψει των ευρωεκλογών.

«Το όραμα της Ευρώπης σήμερα κλυδωνίζεται λόγω της οικονομικής κρίσης και απειλείται από την επιστροφή σε νοοτροπίες και αντιλήψεις του προηγούμενου αιώνα, με την έξαρση του εθνικισμού και του εξτρεμισμού. Ας ευχηθούμε, το νέο Ευρωκοινοβούλιο που θα προκύψει να είναι περισσότερο δημοκρατικό και περισσότερο ευρωπαϊκό. Η Επιτροπή των Περιφερειών έχει έναν ξεχωριστό ρόλο Για τον πολιτισμό, για την πρόοδο, για την ενότητα της Ευρώπης, για τη δημοκρατία, για τη σταθερότητα και για την ανάπτυξη», τόνισε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του Υπουργού Εθνικής Άμυνας

Πρόεδρε Μπαρόζο, κύριε Πρόεδρε της Επιτροπής Περιφερειών, κύριοι περιφερειάρχες, κύριοι δήμαρχοι, φίλες και φίλοι

 Θα αναρωτιέστε τι θέλει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας σε αυτή τη συγκέντρωση. Τα 20 χρόνια που γιορτάζει φέτος η Επιτροπή Περιφερειών συμπίπτουν και με τα 20 χρόνια αφ’ ότου εκλέχθηκα Δήμαρχος της Αθήνας και όπως θυμούνται οι παλαιότεροι συνάδελφοι ήμουν ένα από τα πιο δραστήρια μέλη της Επιτροπής Περιφερειών, πάντοτε πιστεύοντας στον ρόλο και τη σημασία των πόλεων και των περιφερειών στην οικοδόμηση της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής.

            Η Χάρτα των Αθηνών που σήμερα υπογράφεται εδώ, στην ιστορική πρωτεύουσα της Ευρώπης, έχει ξεχωριστή σημασία, γιατί συμπίπτει με τη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύει η μεγάλη νέα μας πατρίδα, η Ευρώπη.

            Η οικονομική κρίση μας δοκιμάζει και φέρνει στην επιφάνεια παθογένειες και διαρθρωτικές αδυναμίες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

            Όλα αυτά τα χρόνια, οι κυβερνήτες των περιφερειών, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, έχουν δώσει μάχη για να μπορέσουν να συμβάλουν στην ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής. Και το έκαναν κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, παλεύοντας, φέρνοντας τους πολίτες κοντά στο ευρωπαϊκό όραμα. Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, δυστυχώς κυριάρχησε η καχυποψία ανάμεσα στα θεσμικά όργανα της Ευρώπης.

            Άκουσα πριν από λίγο τον Πρόεδρο Μπαρόζο και αισθάνθηκα ότι πρέπει να έχει μέσα του το αυτοδιοικητικό πνεύμα, γιατί μίλησε όπως θα μιλούσε ένας εκπρόσωπος των περιφερειών και των πόλεων της Ευρώπης.

            Χρειάζεται όμως να γίνουν βήματα μπροστά και οι καιροί είναι δύσκολοι.

Πιστεύω ότι η Επιτροπή Περιφερειών μπορεί να διαδραματίσει έναν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη, την πρόοδο, στην καταπολέμηση των παθογενειών της ευρωπαϊκής οικονομίας.

            Γιατί μέχρι τώρα, δεν είναι οι περιφέρειες ή οι πόλεις που απέτυχαν. Είναι τα ίδια τα κράτη, που επειδή ακριβώς πάσχουν από αυτή την κρατική αρτηριοσκλήρωση δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν ότι η Ευρώπη χτίζεται μονάχα εάν οι πολίτες της το θελήσουν. Και οι πολίτες εκπροσωπούνται από τις πόλεις και από τις περιφέρειες.

            Αυτή η χώρα που σήμερα σας φιλοξενεί πέρασε πολλές ιστορικές φάσεις. Μία από αυτές στην αρχαιότητα είχε να κάνει με τις πόλεις-κράτη, που όμως ανέπτυξαν πολιτισμούς, ενώθηκαν στο τέλος και δημιούργησαν ένα μεγάλο έθνος.

            Το ίδιο γίνεται αυτό τον καιρό στην Ευρώπη. Το όραμα εκείνων, που άνοιξε τον δρόμο για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ήταν κάτω από τις εμπειρίες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

            Και καταγράφηκε στην Ιστορία ως το μεγαλύτερο και σημαντικότερο επίτευγμα σε παγκόσμια κλίμακα, μετά από μια μεγάλη τέτοια περιπέτεια, οι πολίτες της Ευρώπης να ενώνουν τις δυνάμεις τους, τα οράματά τους και να βγαίνουν μπροστά, με έναν κοινό σκοπό, να διαμορφώσουν ένα νέο περιβάλλον προόδου, ανάπτυξης, πολιτισμού. Μία όαση ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης.

            Η οικονομική κρίση δοκιμάζει τους θεσμούς, δοκιμάζει την Ευρώπη. Και σήμερα όλες οι χώρες, η κάθε μια για τους δικούς της ξεχωριστούς λόγους, δίνει τη μάχη της ανάπτυξης και της προόδου.

            Εκείνο που δεν πρέπει να κυριαρχήσει αυτή τη στιγμή στη νέα μεγάλη μας πατρίδα, την Ευρώπη, είναι ο ανταγωνισμός, η καχυποψία και η δυσπιστία. Πρέπει να καταλάβουμε ότι από το πιο νότιο σημείο της Ευρώπης μέχρι το πιο βόρειο, από το πιο δυτικό μέχρι το πιο ανατολικό, συντελούνται μεγάλες διεργασίες, όπου κεντρικό ρόλο έχουν οι πολίτες μέσω των κατ’ εξοχήν εκφραστικών τους οργάνων, που είναι οι πόλεις και οι περιφέρειες.

            Σήμερα, με την παρουσία μου εδώ και όχι τόσο με την ιδιότητά μου του Αντιπροέδρου του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και του Υπουργού Εθνικής Αμύνης, αλλά ως ενός παλαιού συναδέλφου σας, θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να σας μεταφέρω τον εγκάρδιο θερμό χαιρετισμό του Πρωθυπουργού της Ελλάδος, ο οποίος θα ήταν εδώ, αλλά όπως γνωρίζετε το τελευταίο του ταξίδι τον καταπόνησε και βρίσκεται κλινήρης στο σπίτι του. Ευχόμαστε από όλους με όλη μας την καρδιά καλή ανάρρωση.

            Αλλά και με την άλλη, τη μόνιμη ιδιότητα, του Δημάρχου. Γιατί μια φορά δήμαρχος, για πάντα δήμαρχος. Και το λέω αυτό, γιατί όταν βγαίνω στους δρόμους της Αθήνας, στην αυθόρμητη θέα της παρουσίας μου, οι πολίτες και κυρίως αυτοί που καθημερινά ζουν την καθημερινότητα της πόλης, δεν με προσφωνούν Υπουργό. Με προσφωνούν Δήμαρχο. Και ίσως είναι η μεγαλύτερη τιμή που μπορεί να φέρει ένα δημόσιο πρόσωπο.

            Θα έλεγα δε και κάτι άλλο. Όσοι φιλοδοξούν να υπηρετήσουν τους τόπους τους, αλλά και τη μεγάλη μας χώρα, την Ευρώπη, καλό θα είναι στη ζωή τους να έχουν περάσει ένα στάδιο εμπειρίας στους κόλπους των περιφερειών και των πόλεων. Σαν έρθει η ώρα, σίγουρα θα είναι καλύτεροι πολιτικοί.

            Θα νιώθουν περισσότερο τον πολίτη κοντά τους και δεν θα αφήνουν να δημιουργούνται κενά ανάμεσα στα εκφραστικά όργανα όλων των επιπέδων, είτε αφορά στο Κοινοβούλιο, είτε στην Επιτροπή, ή ακόμα και στα κατώτερα όργανα της Ευρώπης, να διαμορφώνονται κενά τα οποία δεν επιτρέπουν να ρέει ελεύθερα η σκέψη, η ιδέα και η πρωτοβουλία.

            Πριν από 15 χρόνια, είχε αναπτυχθεί μια πρωτοβουλία, η οποία έφερε την υπογραφή της πόλεως των Αθηνών και τιτλοφορήθηκε «Διπλωματία των Πόλεων». Έγινε επίσημο πρόγραμμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και απέδειξε ότι εκεί όπου δεν μπορούσαν τα κράτη να συνεννοηθούν, μπορούσαν οι πόλεις και οι περιφέρειες.

            Συνεπώς, το συμπέρασμα είναι πολύ ευρύτερο απ’ ό,τι μπροστά στο ερώτημα για ανάπτυξη και πρόοδο. Η δημοκρατία για να εμβαθυνθεί, για να διευρυνθεί, χρειάζεται τους πολίτες της, τους οποίους εκπροσωπούν οι περιφέρειες και οι πόλεις.

            Έχετε μεγάλη δύναμη στα χέρια σας και πρέπει να την αξιοποιήσετε όχι μονάχα για τη διαχείριση της καθημερινότητας, αλλά για την ανάπτυξη, για την πρόοδο, θέτοντας τις πρωτοβουλίες σας στην υπηρεσία της ειρήνης και της σταθερότητας.

            Με αυτές τις σκέψεις, πραγματικά πιστεύω ότι σήμερα συντελείται ένα μεγάλο βήμα το οποίο θα καταγραφεί στην Ιστορία και ίσως είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της Ελληνικής Προεδρίας αυτό το εξάμηνο. Η Χάρτα των Αθηνών, που θα σηματοδοτήσει ένα καινούργιο ξεκίνημα και εύχομαι ότι δεν θα αργήσει η μέρα που πλέον όλα τα όργανα της Ευρώπης, όλοι οι πολίτες θα ζήσουν στην πράξη, χωρίς ανταγωνισμούς, χωρίς επιστροφή στο παρελθόν, το όραμα εκείνων που δημιούργησαν την Ευρώπη. Γιατί σήμερα αυτό το όραμα κλυδωνίζεται. Το κλυδωνίζει η οικονομική κρίση, το κλυδωνίζει όμως και το απειλεί η επιστροφή σε νοοτροπίες και αντιλήψεις του προηγούμενου αιώνα, με την έξαρση του εθνικισμού και του εξτρεμισμού. Το βλέπετε σε πάρα πολλά σημεία της Ευρώπης.

            Ας ευχηθούμε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα προκύψει να είναι περισσότερο δημοκρατικό, περισσότερο βαθύ και περισσότερο ευρωπαϊκό. Σε αυτή τη διεργασία, η Επιτροπή των Περιφερειών και των Πόλεων έχει έναν ξεχωριστό ρόλο. Για τον πολιτισμό, για την πρόοδο, για την ενότητα της Ευρώπης, για τη δημοκρατία, για τη σταθερότητα και για την ανάπτυξη.

            Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας και να ξέρετε ότι σας συνοδεύει πάντοτε η αγάπη και η σκέψη όλων εκείνων που προηγήθηκαν εσάς στην Επιτροπή των Περιφερειών. Γιατί όλους εμάς μας δένουν ισχυροί δεσμοί αλληλεγγύης, που αντέχουν στον χρόνο, όπως αντέχουν και τα όνειρα της Ευρώπης.

            Σας ευχαριστώ πολύ.
kranos
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ