2014-03-13 02:29:07
Φωτογραφία για Η πολλή τεστοστερόνη φέρνει λάθος αποφάσεις
Οι μάνατζερ που έχουν υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης, συνήθως προχωρούν σε επιθετικές εξαγορές ή συγχώνευση με αποτέλεσμα να αποτυγχάνουν.

Όπως διαπίστωσαν μετά από έρευνα ειδικοί από την Σχολή Sauder του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, η ηλικία και η ποσότητα της ανδρικής ορμόνης, τεστοστερόνη, σαφώς συνδέονται με συμπεριφορά «επιθετικών εξαγορών».

«Οι μάνατζερ σε νεαρή ηλικία είναι και αρκετά μαχητικοί. Μάλιστα έχει παρατηρηθεί πως το 4% από αυτούςείναι κτητικοί ως χαρακτήρες και έχοντας ξεκινήσει κάποια διαδικασία εξαγοράς, έχουν 20% περισσότερες πιθανότητες να αποσύρουν την προσφορά τους», γράφει η ομάδα του δρος Maurice Levi Kai Li στην επιστημονική επιθεώρηση «Management Science».

Στην ίδια μελέτη υπογραμμίζεται πως «ένας νεαρός διευθύνων σύμβουλος είναι 2% πιθανότερο να πιέσει έναν πλειοδότη να καταφύγει σε μετριοπαθή προσφορά. Θεωρούμε ότι αυτή η μαχητική φύση είναι αποτέλεσμα των επιπέδων τεστοστερόνης που είναι υψηλότερα σε νέους άνδρες».


Μπορεί, όμως, η εμπειρία ή η εκλογίκευση να είναι παράγοντες που επηρεάζουν;

«Η βασική μας υπόθεση είναι ότι οι ορμόνες μπορεί να επηρεάσουν τις εταιρικές αποφάσεις.

Η προσωπικότητα, το φύλο, η ηλικία και αρκετά άλλα παίζουν ρόλο. Ο καλύτερος τρόπος στο πλαίσιο της μελέτης να ελεγχθεί κάτι τέτοιο, είναι να παρατηρήσουμε τους διευθύνοντες συμβούλους κατά τη διαδικασία εξαγοράς, αλλά αυτό δεν είναι πρακτικά εύκολο.

Υπάρχουν όμως μελέτες που ήδη αποκαλύπτουν μία στενή σχέση ανάμεσα στην ηλικία του άνδρα και την τεστοστερόνη» ξεκαθαρίζει ο Maurice.

Τα επίπεδα της ορμόνης αρχίζουν να μειώνονται στους άνδρες περίπου στα 45.

Η ομάδα της Maurice εξέτασε τη βάση δεδομένων του Thomson Reuters, με 2.458 προσφορές για εξαγορά εταιρειών που έγιναν στο διάστημα 1997-2007 από εταιρείες του δημοσίου στις ΗΠΑ για άλλες, επίσης του δημοσίου.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα χαρακτηριστικά των εμπλεκόμενων διευθυνόντων συμβούλων, μεταξύ των οποίων και το χρόνο που βρίσκονταν στην κεφαλή της εταιρίας, σε περίπτωση που οι διαφορές οφείλονταν μόνο στην εμπειρία.

Υπήρχε μία σαφής τάση, καθώς οι νεότεροι σε ηλικία διευθύνοντες σύμβουλοι ήταν 4% πιθανότερο να ξεκινήσουν τη διαδικασία εξαγοράς, σε σχέση με εκείνους που ήταν άνω των 45 ετών.

«Οι νεότεροι άνδρες με υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης θα απέρριπταν τις χαμηλές προσφορές, ακόμα και αν η απόρριψη σήμαινε το να χάσουν μία επικείμενη προσφορά», αποφάνθηκαν οι ερευνητές.

Για τις γυναίκες που κατέχουν την ίδια θέση δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό τι θα μπορούσε να ισχύσει.

Στον επιχειρηματικό κόσμο μόνο το 1% των διευθυνόντων συμβούλων είναι γυναίκες, επομένως απλώς δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να εξαχθούν συμπεράσματα, διευκρινίζουν οι ειδικοί.

Το περασμένο έτος ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Northwestern και το Πανεπιστήμιο του Σικάγου, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έκαναν μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) και είχαν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, ήταν πολύ πιθανότερο, να ακολουθήσουν καριέρα στα χρηματοοικονομικά, όπως σε επενδυτική τράπεζα, που μπορεί να είναι επικερδής, αλλά είναι και επισφαλής. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ