2014-03-23 11:26:05
Φωτογραφία για Μαριλένα Κοππά: Κοινότυπο το «Το Ποτάμι» [video]
Με συνέντευξή της η ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά, σχολιάζει την αλλαγή του τρόπου εκλογής των ευρωβουλευτών, καταθέτει τη δική της άποψη για την ελληνική «Ελιά» και «Το Ποτάμι», και εξηγεί τους λόγους που στηρίζει την προοπτική της δημοκρατικής και μεταρρυθμιστικής Αριστεράς.

Για «Το Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη

Το ποτάμι είναι μια ενδιαφέρουσα κίνηση από έναν άνθρωπο με αναγνωρισιμότητα.Δυστυχώς μέχρι τώρα οι προτάσεις που παρουσίασε είναι παρά πολύ γενικές και κοινότυπες σε ένα βαθμό.Θα περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη του, τα πρώτα δείγματα γραφής δεν είναι όμως και πολύ αισιόδοξα.

Για το σχηματισμό του «τρίτου πόλου»

Ο χώρος της δημοκρατικής και μεταρρυθμιστικής Αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού είναι σημαντικός, γιατί μια μετωπική σύγκρουση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι κακή για τη δημοκρατία και τη σταθερότητα. Ζούμε σε έναν ιδιότυπο διπολισμό, με τον ΣΥΡΙΖΑ από τη μια και την ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ από την άλλη
. Ανάμεσα σε έναν αριστερόστροφο λαϊκισμό και μια κυβερνητική συμμαχία που διολισθαίνει σε ολοένα και πιο συντηρητικές και αδιέξοδες πολιτικές Το σημερινό ΠΑΣΟΚ –μ’ αυτήν του την ηγεσία, τις πολιτικές του επιλογές και επειδή έχει χάσει τη διακριτικότητά του από τη Ν.Δ.- δεν μπορεί. Από την άλλη, εάν ο χώρος εξαφανιστεί, εάν έχουμε μια μετωπική σύγκρουση ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., τότε η βιαιότητα της πολιτικής αντιπαράθεσης θα είναι πρωτόγνωρη. Ο σοσιαλδημοκρατικός χώρος είναι αναγκαίος για τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος Oφείλουμε να αγωνιστούμε για περισσότερη Ευρώπη, αλλά για μια Ευρώπη με προοδευτικό πρόσημο.. Όχι για μια Ευρώπη που απλά λειτουργεί ως διαχειριστής. Αλλά για μια δημοκρατική Προοδευτική Ευρώπη που θέλει να αλλάξει τη μοίρα των πολιτών της. .

Για τον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών-σταυροδοσία

Η σταυροδοσία είναι κατ'αρχήν ένα δημοκρατικό μέτρο. Φέρνει πιο κοντά τον υποψήφιο με τον ψηφοφόρο και καταργεί την απόλυτη εξουσία του αρχηγού του κόμματος στην κατάρτιση του ψηφοδελτίου. Όμως, ο τρόπος που επιλέγεται να εφαρμοστεί στις ευρωεκλογές του Μαΐου οδηγεί αναπόδραστα στην εργαλειοποίηση δημοκρατικών αρχών και σε ακόμη μεγαλύτερη χειραγώγηση. Και εξηγούμαι: Η αιφνιδιαστική αλλαγή του εκλογικού νόμου, τρεις μήνες πριν από τις εκλογές, δεν ταιριάζει σε «κανονικό» ευρωπαϊκό κράτος Η σταυροδοσία έχει νόημα όταν για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου υπάρχει χρόνος για ανοιχτές εκλογικές διαδικασίες, ώστε να επιλεγούν οι καλύτεροι και πιο αντιπροσωπευτικοί υποψήφιοι για ολόκληρη την επικράτεια. Το μικρό χρονικό διάστημα υιοθέτησης του νόμου, σε συνδυασμό με την επικράτεια ως εκλογική περιφέρεια, έχει ως συνέπεια την προώθηση των υποψηφίων εκείνων που είτε έχουν ήδη μεγάλη αναγνωρισιμότητα, πχ. πρώην Υπουργοί, είτε των εκλεκτών των ΜΜΕ και διαφόρων συμφερόντων. Κατά βάση, αποκλείει και αποτρέπει την ανάδειξη νέων προσώπων, που χρειάζονται πρωτίστως χρόνο για να γίνουν γνωστοί στο εκλογικό σώμα. Τελικά, οι εκλεκτοί των μίντια θα βγουν πρώτο.

Ουσιαστικά, δεν εκχωρούν το δικαίωμα της απόφασης στους πολίτες αλλά στους προσωπικούς μηχανισμούς αναγνωρίσιμων στελεχών και στις σχέσεις που αυτά έχουν με τα ΜΜΕ και τους μηχανισμούς διαμόρφωσης της κοινής γνώμης.
Tromaktiko
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ