2014-04-21 23:02:04
Φωτογραφία για Αρχίζει η μάχη για το νέο μαχητικό α/φος της Δανίας
Την έναρξη της μάχης για το νέο μαχητικό της Δανίας, σηματοδότησε η αποστολή από την κυβέρνηση της χώρας αιτήματος για πληροφορίες (RFI: Request For Information) σε τέσσερις κατασκευαστές μαχητικών.

Συγκεκριμένα, αξιωματούχοι του γραφείου προγράμματος νέου μαχητικού, απέστειλαν αυτό που αποκαλούν αίτημα για δεσμευτικές πληροφορίες προσφοράς (RBI: Request for Binding Information) στη Boeing (F/A-18F Super Hornet), την κοινοπραξία Eurofighter (EF-2000 Typhoon), τη Lockheed Martin (F-35A Lightning II) και τη Saab (Gripen E).

Αντίθετα, αίτημα δεν απεστάλη στη γαλλική Dassault Aviation (Rafale), καθώς στην πρώτη απόπειρα υλοποίησης του προγράμματος, η γαλλική πλευρά είχε αποχωρήσει από τη διαγωνιστική διαδικασία. Υπενθυμίζεται, ότι τα προς προμήθεια μαχητικά πρόκειται να αντικαταστήσουν τα F-16 Fighting Falcon που διανύουν τη δύση του επιχειρησιακού τους βίου στην υπηρεσία της Αεροπορίας της Δανίας. Οι τέσσερις υποψήφιοι, θα πρέπει να υποβάλλουν τις απαντήσεις τους μέχρι τον προσεχή Ιούλιο και η λήψη της απόφασης για το μαχητικό που θα επιλεγεί αναμένεται στα μέσα του 2015.


Μεταξύ των βασικών κριτηρίων βάση των οποίων θα γίνει η επιλογή, περιλαμβάνονται η δυνατότητα αναβάθμισης της σχεδίασης κατά τη διάρκεια του επιχειρησιακού βίου, το κόστος επιχειρησιακής λειτουργίας και συντήρησης και η πρόθεση των υποψήφιων προμηθευτών να αναπτύξουν τη βιομηχανική συνεργασία με τη βιομηχανία της Δανίας. Τα νέα μαχητικά προβλέπεται να εισαχθούν σε υπηρεσία το διάστημα 2020 – 2024, χρονική περίοδο κατά την οποία τα F-16 της Αεροπορίας της Δανίας θα έχουν συμπληρώσει ηλικία 45 ετών.

Υπενθυμίζεται, ότι το πρόγραμμα προμήθειας νέου μαχητικού για την Αεροπορία της Δανίας είχε αρχίσει το 2005 αλλά το 2010 οι σχετικές διαδικασίες «πάγωσαν». Όμως τον Μάρτιο του 2013 στο πλαίσιο του δεκαπενταετούς αμυντικού σχεδιασμού 2013-2027 το πρόγραμμα απέκτησε νέα δυναμική.

Επίσης, ας σημειωθεί ότι η Δανία από το 2002 συμμετέχει στο πρόγραμμα του διακλαδικού μαχητικού κρούσης (JSF: Joint Strike Fighter) ως εταίρος επιπέδου 3 (αφορά στην ανάπτυξη του μαχητικού και δεν υπέχει υποχρέωση προμήθειας του).

Μάλιστα ένα μαχητικό F-16B της Αεροπορίας της Δανίας βρίσκεται στην αεροπορική βάση Edwards, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ προκειμένου να υποστηρίζει το πρόγραμμα πτητικών δοκιμών του F-35. Όμως η βιομηχανία της Δανίας έχει πρόσφατα εκφράσει απογοήτευση, για τον όγκο του βιομηχανικού έργου που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του προγράμματος του F-35.

Προφανώς, αυτή η δυσαρέσκεια συνέβαλε στην απόφαση της κυβέρνησης της Δανίας να εξετάσει και άλλες υποψηφιότητες. Η πρωτοβουλία αυτή θα μπορούσε να έχει σαν στόχο την άσκηση πίεσης στη Lockheed Martin. Πάντως η Boeing, που δεν χάνει την παραμικρή ευκαιρία, έχει ήδη σχεδιάσει την αποστολή του Super Hornet στην αεροπορική επίδειξη της Αεροπορίας της Δανίας που θα διεξαχθεί στις 22 Ιουνίου 2014 στην αεροπορική βάση Karup.
defence-point.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ