2014-04-22 11:30:02
Φωτογραφία για Κύπρος: Κυβέρνηση και κόμματα καταδικάζουν το χουντικό πραξικόπημα -Βολές και κατά ΕΛΑΜ-ΧΑ
Την μαύρη επέτειο του χουντικού πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967, καταδικάζουν Κυβέρνηση, ΑΚΕΛ-ΕΔΟΝ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι η απουσία ενότητας πλήττει ανεπανόρθωτα το εθνικό συμφέρον. Το ΑΚΕΛ επισημαίνει ότι «τα φασιστικά, εθνικιστικά, ρατσιστικά και μισαλλόδοξα ιδεολογήματα της Χρυσής Αυγής και του ΕΛΑΜ δε διαφέρουν σε τίποτα από εκείνα που θωράκισαν πολιτικά το πραξικόπημα και συντήρησαν τη χούντα για μια επταετία».

Το ΔΗΚΟ καταδικάζει τη μαύρη επέτειο, "που αποτέλεσε την απαρχή της μεγαλύτερης σύγχρονης τραγωδίας που έπληξε την πατρίδα μας". Από την πλευρά της, η ΕΔΕΚ τονίζει ότι «η απεχθής χούντα καταδυνάστευσε τον Ελληνικό λαό για εφτά χρόνια. Με δολοφονίες, βασανισμούς, εκτοπίσεις και κατάπνιξη των δημοκρατικών ελευθεριών το δικτατορικό καθεστώς βύθισε στο σκοτάδι τον Ελληνικό λαό».

Aπό την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας χαρακτήρισε το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1967 «τραυματικό εθνικό βίωμα».


Κυβέρνηση: Η απουσία ενότητας πλήττει ανεπανόρθωτα το εθνικό συμφέρον

Η 21η Απριλίου 1967 έμελλε να έχει δραματικές συνέπειες με αποκορύφωμα το προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης επισημαίνοντας ότι φέτος συμπληρώνονται  47 χρόνια από την κατάλυση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, την πραξικοπηματική ανάληψη της εξουσίας από τη Χούντα των Συνταγματαρχών που επέφερε μεγάλα δεινά στον ευρύτερο Ελληνισμό, αλλά και ειδικότερα στην Κύπρο.

“Η ιστορία διδάσκει ότι η απουσία ενότητας και οι εθνικοί διχασμοί πλήττουν ανεπανόρθωτα το εθνικό συμφέρον και μόνο δεινά επιφέρουν στην πατρίδα”. Αποτελεί χρέος όλων μας, στη μνήμη των θυμάτων του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, να συνεχίσουμε τον αγώνα για προάσπιση της δημοκρατίας και για την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας, τονίζει.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση καλούν όλους σε ενότητα, συστράτευση δυνάμεων και συσπείρωση με μοναδικό γνώμονα το καλό της πατρίδας μας και του λαού της, καταλήγει ο Εκπρόσωπος.

Η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ

Η μαύρη επέτειος του χουντικού πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967, ξυπνά σε όλους μας εφιαλτικές μνήμες για την κατάλυση της δημοκρατίας στη χώρα που τη γέννησε και για τα μεγάλα δεινά που επέφερε στον ελληνικό λαό η στυγερή επταετία της χούντας που το ακολούθησε. Ειδικά για τον Κυπριακό λαό, η 21η Απριλίου ξυπνά οδυνηρές μνήμες για το διπλό έγκλημα κατά της Κύπρου. Η χούντα, δρώντας ως ανδρείκελο των νατοϊκών αφεντικών της, οργάνωσε και πραγματοποίησε μαζί με την ΕΟΚΑ Β΄ το φασιστικό πραξικόπημα της 15ης του Ιούλη 1974, που έδωσε στην Τουρκία το πρόσχημα για να εισβάλει στην Κύπρο και να καταλάβει μεγάλο μέρος της χώρας μας. Ο αγώνας των δημοκρατικών δυνάμεων στην Ελλάδα, τα τραγικά γεγονότα του Πολυτεχνείου και η προδοσία της Κύπρου οδήγησαν τελικά στην κατάρρευση του χουντοφασιστικού καθεστώτος που εγκαθιδρύθηκε την 21η Απριλίου, η Κύπρος όμως συνεχίζει να βιώνει τις βαριές συνέπειές του, καθώς και της εισβολής και της κατοχής.

Οι ανοιχτές πληγές που άφησε πίσω του το πραξικόπημα της 21ης του Απρίλη τότε μόνο θα επουλωθούν οριστικά όταν η Κύπρος απαλλαγεί από την τουρκική κατοχή και επανενωθεί μέσα σε συνθήκες ελευθερίας, δημοκρατίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, επιβάλλεται η ενεργός μνήμη των δεινών που προκάλεσε το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 και η δικτατορία. Δυστυχώς, η φετινή 47η επέτειος συμπίπτει με την αναβίωση του φασιστικού φαινομένου τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Τα φασιστικά, εθνικιστικά, ρατσιστικά και μισαλλόδοξα ιδεολογήματα της Χρυσής Αυγής και του ΕΛΑΜ δε διαφέρουν σε τίποτα από εκείνα που θωράκισαν πολιτικά το πραξικόπημα και συντήρησαν τη χούντα για μια επταετία. Ταυτόχρονα, η επέτειος του χουντικού πραξικοπήματος αναδύει κρίσιμα διδάγματα, για την ανάγκη προάσπισης της δημοκρατίας απέναντι στους πολλαπλούς κινδύνους υπονόμευσής της, σεβασμού των δημοκρατικών θεσμών, αφοσίωσης στο δημόσιο συμφέρον και ενότητας του λαού σε κοινούς σκοπούς.

Διδάγματα για όλους μας προκύπτουν και από τον αντιδικτατορικό αγώνα, στον οποίο πρωταγωνίστησε ο κόσμος της Αριστεράς, καθώς και από όλους τους αγωνιστές της δημοκρατίας, που υπερασπίστηκαν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τη δημοκρατία και την ελευθερία. Αυτοί οι αγώνες δίνουν σήμερα το μήνυμα στις προοδευτικές δυνάμεις για αντίσταση και αγώνα ενάντια στην αναβίωση του φασισμού και της ακροδεξιάς, ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές της Τρόικας, ενάντια στον αυταρχισμό και στις προσπάθειες περιορισμού της λαϊκής κυριαρχίας. Παράλληλα, οι αγώνες που έδωσαν διαχρονικά οι δημοκρατικές δυνάμεις μας δίνουν το μήνυμα αντίστασης σε όσους πιθανόν θα επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο τόπος εξαιτίας των τραπεζικών εγκλημάτων για την επιβολή απαράδεκτης λύσης στο Κυπριακό. Την ίδια στιγμή, όμως, οι κίνδυνοι για το Κυπριακό από την τραπεζική κρίση δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται από τους πολέμιους της ομοσπονδιακής λύσης ως άλλοθι για διαιώνιση της διχοτόμησης. Πολύ περισσότερο που μια δίκαιη υπο τις περιστάσεις λύση του Κυπριακού, αποτελεί τον ασφαλέστερο δρόμο και για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας μας.

 Η απελευθέρωση και η επανένωση της Κύπρου, κατά συνέπεια, δεν μπορεί να προέλθει ούτε μέσα από αλλοπρόσαλλες πολιτικές ούτε με την προβολή εύηχων αλλά κενών συνθημάτων. Η δίκαιη επίλυση του Κυπριακού είναι μονόδρομος για το ΑΚΕΛ. Είναι δρόμος εξαιρετικά δύσκολος, τον οποίο όμως πρέπει να βαδίσουμε. Γιατί γνωρίζουμε πως όσο αφήνουμε το χρόνο να περνά άκαρπος, στο τέλος θα μας μείνει το εφιαλτικό σενάριο της διχοτόμησης και ο λαός μας θα καταδικαστεί σε νέα δεινά. Όπλο μας σ΄αυτή την προσπάθεια είναι οι διαχρονικές θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και οι συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου.

Με αφορμή τη μαύρη επέτειο το ΑΚΕΛ καταδικάζει για άλλη μια φορά με τον πιο έντονο τρόπο το πραξικόπημα της χούντας και το φασισμό. Αποτίουμε φόρο τιμής στους δημοκράτες αντιστασιακούς τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν στον αγώνα ενάντια στη χούντα. Το ΑΚΕΛ εκφράζει ευγνωμοσύνη προς τον ελληνικό λαό που διαχρονικά αποτελεί το πιο βασικό μας στήριγμα στον αγώνα που διεξάγουμε για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Εκφράζουμε επίσης την αλληλεγγύη μας και την ευχή ο ελληνικός λαός να ξεπεράσει τις δυσκολίες, να απεγκλωβιστεί από τις απάνθρωπη θηλιά της Τρόικας και των Μνημονίων και να μπει ξανά σε τροχιά ανάπτυξης και ευημερίας.

Η ανακοίνωση του ΔΗΚΟ

Συμπληρώνονται σήμερα 47 χρόνια από τη θλιβερή μέρα που μια ομάδα επίορκων συνταγματαρχών, υποκινούμενοι από τη CIA, κατέλυσε τη δημοκρατία στην Ελλάδα.

Για εφτά ολόκληρα χρόνια, η φασιστική Χούντα των Αθηνών επέβαλλε το σκοταδισμό και τη δικτατορία στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία και σημάδευε τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας με ανεξιχνίαστες δολοφονίες, εξορίες, φυλακίσεις και βασανιστήρια πολιτών.

Ήταν η Χούντα των Αθηνών, που σε συνεργασία με την ΕΟΚΑ Β’, διενήργησε το προδοτικό πραξικόπημα εναντίον του Εθνάρχη Μακαρίου και άνοιξε τον Ιούλιο του 1974, την Κερκόπορτα της Κύπρου στον Τούρκο κατακτητή.

Το Δημοκρατικό Κόμμα καταδικάζει τη μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου 1967, που αποτέλεσε την απαρχή της μεγαλύτερης σύγχρονης τραγωδίας που έπληξε την πατρίδα μας.

Ο κόσμος του Δημοκρατικού κόμματος, περήφανος για την αντίσταση στη Χούντα και την ΕΟΚΑ Β’ και την προσήλωση του στη δημοκρατία και τη νομιμότητα, συνεχίζει τον αγώνα για επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού που θα διασφαλίζει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επιβίωση του Ελληνισμού στην Κύπρο.

Η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ

Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ καταδικάζει την θλιβερή επέτειο της εγκαθίδρυσης της ξενοκίνητης, αντεθνικής δικτατορίας των συνταγματαρχών την 21η Απριλίου 1967. Η απεχθής χούντα καταδυνάστευσε τον Ελληνικό λαό για εφτά χρόνια. Με δολοφονίες, βασανισμούς, εκτοπίσεις και κατάπνιξη των δημοκρατικών ελευθεριών το δικτατορικό καθεστώς βύθισε στο σκοτάδι τον Ελληνικό λαό. Αποκορύφωμα της εθνοκτόνου συμπεριφοράς της χούντας υπήρξε η προδοσία της Κύπρου. Το πραξικόπημα της χούντας και των εδώ εγκάθετων της έδωσαν την αφορμή που αναζητούσε η Τουρκία για να εισβάλλει στην Κύπρο.

47 χρόνια μετά τον Απριλιανό πραξικόπημα της χούντας η τουρκική στρατιωτική κατοχή του 37% της Κύπρου συνεχίζεται και η Τουρκία απειλεί την ιστορική συνέχεια του Κυπριακού Ελληνισμού.

Χρέος τιμής προς τα θύματα της χούντας, του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και της τουρκικής εισβολής να συνεχίσουμε τον αγώνα για την απελευθέρωση των κατεχομένων και της αποκατάσταση των καταπατούμενων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού μας.

Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ που υπήρξε η πρωτοπορία του αντιχουντικού αγώνα  και της αντίστασης στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 καλεί σε συστράτευση και αγωνιστική ενότητα για αποτροπή νόθων και αντεθνικών λύσεων στο Κυπριακό αλλά και για έξοδο από τα μνημονιακά δεσμά που ακρωτηριάζουν την εθνική και κρατική μας κυριαρχία.

Το μήνυμα του Γ.Γ ΕΔΟΝ Χάρη Καράμανου

Η μαύρη επέτειος του χουντικού πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967, ξυπνά σε όλους μας εφιαλτικές μνήμες για την κατάλυση της δημοκρατίας στη χώρα που τη γέννησε και για τα μεγάλα δεινά που επέφερε στον ελληνικό λαό η στυγερή επταετία της χούντας που το ακολούθησε.

Ειδικά για τον Κυπριακό λαό, η 21η Απριλίου ξυπνά οδυνηρές μνήμες για το διπλό έγκλημα κατά της Κύπρου. Η χούντα, δρώντας ως ανδρείκελο των νατοϊκών αφεντικών της, οργάνωσε και πραγματοποίησε μαζί με την ΕΟΚΑ Β΄ το φασιστικό πραξικόπημα της 15ης του Ιούλη 1974, που έδωσε στην Τουρκία το πρόσχημα για να εισβάλει στην Κύπρο και να καταλάβει μεγάλο μέρος της χώρας μας.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, επιβάλλεται η ενεργός μνήμη των δεινών που προκάλεσε το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 και η δικτατορία. Δυστυχώς, η φετινή 47η επέτειος συμπίπτει με την αναβίωση του φασιστικού φαινομένου τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Τα φασιστικά, εθνικιστικά, ρατσιστικά και μισαλλόδοξα ιδεολογήματα της Χρυσής Αυγής και του ΕΛΑΜ δε διαφέρουν σε τίποτα από εκείνα που θωράκισαν πολιτικά το πραξικόπημα και συντήρησαν τη χούντα για μια επταετία!

Παπούλιας: Τραυματικό εθνικό βίωμα η χούντα του 1967

«Τραυματικό εθνικό βίωμα» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1967 το οποίο σήμερα, 21η Απριλίου, θυμάται ο ελληνικός λαός.

Το βίωμα αυτό, άμεσα συνυφασμένο με την κατάλυση της Δημοκρατίας πριν από 47 χρόνια σαν σήμερα, δεν ξεχνιέται και δεν εξωραΐζεται στην πορεία του χρόνου, είπε ο κ. Παπούλιας, «όχι μόνο επειδή η μαύρη επταετία κατέληξε στην τραγωδία της Κύπρου, αλλά επίσης επειδή η πατρίδα μας έχασε πολύτιμο χρόνο πηγαίνοντας πίσω, αντί για μπροστά».

Πηγή: Σημερινή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ