2014-04-25 13:36:15
Φωτογραφία για Ηλεία: Με καταλήψεις και αποδεκατισμένα τμήματα η πρόωρη επιστροφή στα θρανία
Με κατάληψη απάντησαν οι μαθητές του 3ου Λυκείου Πύργου στην «τιμωρητική» αναπλήρωση μαθημάτων που διέταξε το υπουργείο Παιδείας μέσω των Περιφερειακών Διευθύνσεων, για τις δύο ημέρες κατάληψης του περασμένου Νοεμβρίου, ενώ λιγότεροι από τους μισούς μαθητές επέστρεψαν στα θρανία του 3ου Γυμνασίου Πύργου. Ένα ολόκληρο τμήμα δεν… εμφανίστηκε και τα υπόλοιπα λειτούργησαν με 5,6, 10 ή 13 μαθητές.

Την απόφαση για το πρόωρο τέλος των πασχαλινών διακοπών των μαθητών 500 σχολείων έλαβε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, προκαλώντας την αντίδραση μαθητών, γονέων και καθηγητών. Μάλιστα, στις τρίωρες στάσεις εργασίας που κήρυξαν ΟΛΜΕ και οι κατά τόπου ΕΛΜΕ, ανταπάντησε με πειθαρχικούς ελέγχους για τους καθηγητές που δεν θα επέστρεφαν στα σχολεία τους.

Με απουσίες και καταλήψεις

Μεταξύ των 500 σχολείων, ήταν το Γυμνάσιο Πελοπίου, που λειτούργησε - με λιγότερους από τους μισούς μαθητές - από την Τετάρτη, όπως έγινε και χθες Πέμπτη. Από χθες επίσης, έπρεπε να επιστρέψουν στα θρανία τους και οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου και του 3ου Λυκείου Πύργου.


«Το τιμωρητικό μέτρο του υπουργείου έχει αποτύχει, σε κάθε σχολείο οι μαθητές είναι κάτω από τους μισούς και δε μπορεί να γίνει αναπλήρωση όταν έχεις 4-5 μαθητές μέσα στην τάξη. Δεν μπορεί το υπουργείο, θέλοντας να καταστείλει το μαθητικό κίνημα και να δώσει ένα μήνυμα για τις επόμενες χρονιές, να λειτουργεί με τέτοιο βάναυσο και αυταρχικό τρόπο ενάντια στους μαθητές και πολύ περισσότερο ο υφυπουργός να μιλά για πειθαρχικές κυρώσεις στους καθηγητές που δεν θα εμφανιστούν στα σχολεία», σχολίασε ο Βασίλης Βασιλειάδης, μέλος της ΕΛΜΕ Ηλείας.

Το κουδούνι του 3ου Γυμνασίου βρήκε στο χώρο του σχολείου περίπου 100 μαθητές, δηλαδή πολύ λιγότερους από τους μισούς. Υπήρχε τμήμα στο οποίο δεν εμφανίστηκε κανένας μαθητής και άλλο στο οποίο μπήκαν μόλις τρεις, ενώ τα περισσότερα λειτούργησαν - όπως λειτούργησαν - με 10 και 13 μαθητές. Συνεπώς, ουσιαστική αναπλήρωση, δεν έγινε και δε θα μπορούσε να γίνει, με τέτοιες συνθήκες και με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, με τους μαθητές και εκπαιδευτικούς να επιστρέφουν εν μέσω αργίας για μάθημα.

Αντίθετα, στο 3ο Λύκειο Πύργου, το κουδούνι δεν χτύπησε ποτέ, αφού οι μαθητές προχώρησαν σε κατάληψη και δεν επέτρεψαν στους καθηγητές να μπουν στο σχολείο, κάτι που όπως είπαν, θα κάνουν και σήμερα.

Μ’ αυτό τον τρόπο, δίνουν τη δική τους απάντηση στην «αυταρχική και αντιπαιδαγωγική απόφαση του υπουργείου» όπως είπαν, να προχωρήσουν σε αναπλήρωση ωρών εν μέσω αργίας για ώρες που έχουν ήδη συμπληρώσει με αναπληρώσεις. «Απαντάμε με κατάληψη στην αυταρχική και αντιπαιδαγωγική απόφαση του υπουργείου να συμπληρώσουμε ώρες σε μια ημέρες διακοπών, αν και η ύλη έχει καλυφθεί με αναπλήρωση στο πρόγραμμα. Θεωρούμε ότι είναι άδικη αυτή η απόφαση και γι’ αυτό θα είμαι και αύριο (σ.σ σήμερα) εδώ. Τη Δευτέρα θα επιστρέψουμε κανονικά στα μαθήματά μας», λέει ο μαθητής Θοδωρής Μπουλούμπασης.

Νάνσυ Σπυροπούλου-patrisnews
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ