2014-05-09 15:15:44
Φωτογραφία για Πάτρα: Πανηγυρίζει το γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου Μπάλα - Στον εσπερινό θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Πατρών
Με την δέουσα λαμπρότητα και κατάνυξη θα γιορτάσει απόψε και το Σάββατο 10 Μαίου 2014 το ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, το οποίο είναι γνωστό ως Παλαιομονάστηρο, στην περιοχή Μπάλα, έξω από την Πάτρα.

Χτισμένο στους πρόποδες του Παναχαϊκού, σε υψόμετρο 500 μέτρων, το γυναικείο αυτό μοναστήρι περιβάλλεται από πυκνή βλάστηση. Το μοναστήρι είναι παλαιό ενώ σύμφωνα με μαρμάρινη πλάκα που είναι τοποθετημένη στην βόρεια εξωτερική πλευρά του Καθολικού, η ανασύσταση της Μονής χρονολογείται από το 1693 και την Καλλινίκη Μαρκαδάνταινα.

Το 1945 η Μικρασιάτισσα Καλλινίκη Κοιτίδου ανέλαβε το ξαναζωντάνεμα του μοναστηριού ως γυναικείου Κοινοβιακού.

Σήμερα η Μονή αριθμεί δεκαοκτώ καλόγριες. Το Καθολικό της Μονής βρίσκεται στην βορειοανατολική πλευρά του περιβόλου και είναι ρυθμού Μονόκλιτης Βασιλικής.

Τα μόνα κειμήλια που σώζονται στη Μονή είναι κάποια λείψανα Αγίων και ένα μικρό κομμάτι Τιμίου Ξύλου, όπως επίσης και η θαυματουργή εικόνα του Αγίου Νικολάου ζωγραφισμένη το 1933.


Η Μονή πανηγυρίζει τρεις φορές τον χρόνο, στις 6 Δεκεμβρίου, μνήμη του Αγίου Νικολάου, στις 10 Μαΐου, οπότε και τιμάται η ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Νικολάου και στις 17 Μαΐου, μνήμη του Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως του θαυματουργού.

Σήμερα Παρασκευή 9 Μαίου 2014, στις 6 το απόγευμα, στην ιερά μονή Αγίου Νικολάου Μπάλα θα τελεστεί πανηγυρικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας όπου θα παραστεί και θα χοροστατήσει ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος θα κηρύξει και τον Θείο λόγο.

Ανήμερα το Σάββατο 10 Μαίου το πρωί θα τελεστεί Θεία λειτουργία όπου θα προεξάρχει ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και γέροντας της Ιεράς Μονής Αρχιμανδρίτης Κύριλλος Κωστόπουλος, ο οποίος και θα κηρύξει τον Θείο λόγο. Ο εορτασμός θα ολοκληρωθεί με τον εσπερινό και παράκληση στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου.

*Πολλοί Πατρινοί και προσκυνητές από τις γύρω περιοχές σπεύδουν κάθε χρόνο αυτή τη μέρα στο παλαιομονάστηρο στου Μπάλα για να προσκυνήσουν την εικόνα του Αγίου Νικολάου και να χαρούν την φιλοξενία του μοναστηριού αλλά και το ωραίο καταπράσινο περιβάλλον και θέα.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ