2014-05-12 21:38:53
Φωτογραφία για Ουκρανία: Φιλορώσοι διαδηλωτές κήρυξαν την «ανεξαρτησία» του Λουχάνσκ
Φιλορώσοι διαδηλωτές στη περιφέρεια του Λουχάνσκ, REUTERS/SERGEI KARPUKHIN

Φιλορώσοι διαδηλωτές κήρυξαν την «ανεξαρτησία» της περιφέρειας του Λουχάνσκ, μετά το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα της Κυριακής, σύμφωνα με το οποίο το 96% του πληθυσμού της συγκεκριμένης επαρχίας της ανατολικής Ουκρανίας ψήφισε υπέρ της απόσχισης.

Οι αποσχιστές, με την υποστήριξη της Ρωσίας, διοργάνωσαν διπλό δημοψήφισμα στις δύο ανατολικότερες επαρχίες της Ουκρανίας, στις οποίες κατοικούν κατά πλειοψηφία Ρώσοι και ρωσόφωνοι Ουκρανοί, ανακηρύσσοντας «ανεξάρτητες» τις «λαϊκές δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, με ποσοστά 89% και 96% αντίστοιχα.

Ο φιλορώσος αποσχιστής «δήμαρχος» του Σλοβιάνσκ, εξάλλου, ζήτησε ανοικτά την είσοδο στην περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, όπου βρίσκεται και η πόλη του, ρωσικών στρατευμάτων για την «εξασφάλιση της σταθερότητας».

Τα δημοψηφίσματα δεν αναγνωρίζονται από το Κίεβο ούτε από τη διεθνή κοινότητα και τη Δύση.


Η Ρωσία είχε ανακοινώσει το πρωί ότι «σέβεται» τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων στις ανατολικές περιφέρειες της Ουκρανίας και κάλεσε σε «ειρηνική εφαρμογή» των αποτελεσμάτων τους.

Η Ουκρανία, από την πλευρά της, χαρακτήρισε τα δημοψηφίσματα «φάρσα προπαγάνδας».

Ε.Ε.: Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας αν Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ άφησαν τη Δευτέρα να εννοηθεί ότι η πρόκληση οιωνδήποτε προβλημάτων στις προεδρικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν στις 25 Μαΐου στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων στην Ρωσία.

«Η Ε.Ε. θα επικεντρώσει ιδιαιτέρως την προσοχή της στην στάση και την συμπεριφορά όλων των πλευρών όσον αφορά την διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία όταν θα αποφασίσει για πιθανά μελλοντικά μέτρα», σημειώνουν οι υπουργοί Εξωτερικών των «28» σε ανακοίνωση που εξέδωσαν έπειτα από την σύνοδο που πραγματοποίησαν στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Στο συμβούλιο, οι υπουργοί συμφώνησαν να προσθέσουν 13 πρόσωπα και 2 εταιρείες στον κατάλογο με τις κυρώσεις που έχουν ήδη επιβάλλει σε μια προσπάθεια να ασκήσουν πιέσεις στην Μόσχα όσον αφορά την στάση της απέναντι στην Ουκρανία.

Η Ρωσία απειλεί να «κόψει» το αέριο στην Ουκρανία από τις 3 Ιουνίου, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Να κόψει την παροχή αερίου στην Ουκρανία απειλεί η Μόσχα

Η Μόσχα έχει ζητήσει προπληρωμές από το Κίεβο, λόγω των μέχρι σήμερα χρεών του σε ό,τι αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου.

Η Ουκρανία αρνείται να πληρώσει, μέχρι η Ρωσία να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί της τόσο για ρύθμιση των χρεών όσο και για τις μελλοντικές ενεργειακές σχέσεις των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.

Οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ουκρανία τη Δευτέρα, πάντως, ήταν σταθερές, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κρατικής ρωσικής εταιρείας αερίου Gazprom.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Gazprom ανακοίνωσε ότι οι ουκρανικές πληρωμές για το αέριο του Απριλίου ήταν ελλειμματικές κι ότι το συνολικό ουκρανικό χρέος προς τη Ρωσία αγγίζει τα 3,51 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα αποθέματα της Gazprom καλύπτουν το 30% της ζήτησης της Ευρώπης, με το μισό όγκο να περνά μέσω της Ουκρανίας.

Ναυτεμπορική
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ