2014-05-13 01:34:04
Φωτογραφία για Σπύρος Γκολίτσης: «Δεν θα είμαστε κομήτες στην Volleyleague»
Η κατάκτηση του πρωταθλήματος Α2 ανδρών από τη ΜΕΝΤ και η άνοδος για πρώτη φορά στην Volleyleague αποτελεί την πιο σημαντική στιγμή για το τμήμα βόλεϊ του ιστορικού συλλόγου που έχει ρίζες στην Τούμπα, την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Η ΜΕΝΤ ιδρύθηκε το 1926 από τους πρόσφυγες που έφτασαν μαζικά από τη Μικρά Ασία και για 90 χρόνια πρωταγωνιστεί σε μπάσκετ και βόλεϊ. Η αλήθεια είναι πως παραδοσιακά οι μεγάλες επιτυχίες ήρθαν από το μπάσκετ αλλά την τελευταία 10ετία ο προπονητής της ομάδας Σπύρος Γκολίτσης. Μάλιστα στο νέο πρωτάθλημα της Volleyleague θα είναι ο μακροβιότερος προπονητής ομάδας που θα αγωνιστεί στην κατηγορία. Μαζί με τους στενούς του συνεργάτες πέτυχαν ένα θαύμα. Το 2003 ανέλαβε ένα τμήμα που ήταν μόνο... σφραγίδα και μέσα σε μία δεκαετία εκτοξεύτηκε στην επαγγελματική Λιγκα. Υπάρχει ιδιόκτητο γήπεδο και 150 στην ακαδημία του βόλεϊ με τα 25 από αυτά να είναι αγόρια.


«Δίνουμε μεγάλη μάχη για να φέρουμε τα παιδιά στο γήπεδο. Είμαι ευχαριστημένοι και ελπίζω πως η άνοδος μας στην Α1 θα εκτοξεύσει το βόλεϊ στην γειτονιά της Τούμπας» λέει ο Σπύρος Γκολίτσης.

Πως και πότε ξεκινήσατε;

«Ανέλαβα το τμήμα από το μηδέν. Ηταν το 2003 και δεν υπήρχε ούτε ένα παιδί. Τα οργανώσαμε όλα από το μηδέν. Σιγά, σιγά ξεκίνησε η πορεία των ακαδημιών, τρέξαμε στα σχολεία και σταδιακά στελεχώσαμε την ανδρική ομάδα. Πριν από τέσσερα χρόνια ανεβήκαμε στην Β΄ Εθνική και τη σεζόν 2012-13 αγωνιστήκαμε πρώτη φορά στην Α2 με δεύτερη θέση στον Γ΄ όμιλο. Εφέτος ξεκινήσαμε καλά. Κάναμε μία ήττα στην Ορεστιάδα με 3-0 που μας έφερε πίσω και μας έριξε αρχικά στα μπαράζ των δευτεραθλητών. Αυτό αποδείχτηκε πως μας έκανε καλό γιατί μας έδωσε αγώνες και δυναμική μέχρι να φτάσουμε στην κατάκτηση του τίτλου».

Τι σημαίνει αυτή η επιτυχία;

«Για τον σύλλογο αλλά και μένα σημαίνει πολλά. Δεν ήμαστε κομήτες. Δεν θέλουμε να κάνουμε εμφάνιση “γκεστ” στην Α1. Τα καταφέραμε με επιμονή, υπομονή και προσπάθεια. Η αποκορύφωση της προσπάθειας είναι η εφετινή μας πορεία και άνοδο στην Α1».

Η ΜΕΝΤ είχε παράδοση περισσότερο στο μπάσκετ. Πως καταφέρατε να διακριθείτε;

«Ναι, πράγματι ήταν ένας από τους καλύτερους μπασκετικούς συλλόγους της Θεσσαλονίκης. Στο παρελθόν είχε 400 παιδιά στις ακαδημίες. Βέβαια υποβιβάστηκε από τη Γ΄ Εθνική στο τοπικό όπως και στο γυναικείο. Έχει αναπτυχθεί πολύ το βόλεϊ. Έχουμε 150 παιδιά στις ακαδημίες. Έχουμε 25 αγόρια και 130 κορίτσια. Το παλεύουμε. Εμείς δεν έχουμε τη λογική του ανταγωνισμού με το μπάσκετ αλλά τη λογική να ανοίξει η βάση μας και οι υποδομές μας σε περισσότερα παιδιά».

Μπορεί να αντέξει η ΜΕΝΤ τον ανταγωνισμό της Volleyleague;

«Με το μεράκι και την προσπάθεια μπορούμε να τα καταφέρουμε. Έχουμε το δικό μας γήπεδο, έχουμε ανθρώπους που μας βοηθάνε. Είμαστε αισιόδοξοι πως θα αντέξουμε».

Aγωνιστικά και οργανωτικά η ομάδα θα μπορέσει να σταθεί στην Volleyleague;

«Οι διαφορές είναι χαοτικές. Οργανωτικά θα πρέπει να κάνουμε πολλά. Έχουμε υπ΄ όψη μας τις αυστηρές προϋποθέσεις και σύντομα θα ενημερωθούμε και από την ΕΣΑΠ. Αγωνιστικά πιστεύω πως η εφετινή ΜΕΝΤ ήταν πιο ψηλά απ΄ όλες τις ομάδες της Α2. Επίσης σε φιλικά που δώσαμε με ομάδες της Volleyleague δείξαμε πως είμαστε πολύ κοντά με τις ομάδες της επαγγελματικής κατηγορίας που είναι από την 6η θέση και κάτω. Πρόθεση μας είναι να μείνει ο κορμός της ομάδας και να γίνουν επιλεκτικές κινήσεις».

Ξένους παίκτες θα πάρετε;

«Έναν ξένο θα πάρουμε σίγουρα. Ίσως και δύο εάν μας το επιτρέψουν οι δυνατότητες μας».

Ποιο στόχο θα βάλετε στην Volleyleague;

«Φυσικά την παραμονή. Περιμένουμε με αγωνία να νιώσουμε την εμπειρία».

Το γυμναστήριο της ΜΕΝΤ μπορεί να φιλοξενήσει αγώνες της Volleyleague;

«Δεν είναι ΟΑΚΑ αλλά δεν υστερεί από τα γήπεδα της Κηφισιάς και της Παναχαϊκής που εφέτος έγιναν αγώνες της Volleyleague. Είναι ένα όμορφο, καθαρό και νοικοκυρεμένο γήπεδο που θα το έχουμε έδρα. Έχει χωρητικότητα 400 θέσεις. Το σίγουρο είναι πως θα είναι πάντα γεμάτο και δεν θα πέφτει καρφίτσα. Εμείς δεν έχουμε οπαδούς. Έχουμε φιλάθλους και φίλους του βόλεϊ».

Που αφιερώνεις τον τίτλο και την άνοδο;

«Αφιερώνω την άνοδο στους ανθρώπους που μας βοήθησαν, στην οικογένεια μου που με έχασε από το σπίτι για να πετύχουμε αυτό το στόχο. Έχω έναν λόγο παραπάνω για τον Γιώργο Ουζούνουγλου που με έχει στηρίξει. Γενικά η Επιτροπή του βόλεϊ που υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό έχει κάνει πολλά. Αποτελείται από τον Ουζούνουγλου που έχει τον «Ελληνικό Καφέ», τον Αντώνης Δεληδημητρίου που θα είναι και ο πρόεδρος του ΤΑΑ και ο επιχειρηματίας του Camping Lagara που διοργάνωσε και το Masters Beach Volley. Ο νομικός Νίκος Καραγιανακίδης που έχει στηρίξει την ομάδα. Ο Χρήστος Αβραμίδης που είναι ο Γενικός Γραμματέας του συλλόγου και ο Βασίλης Πασιπουλαρίδης που τρέχει για ό,τι χρειαστεί. Επίσης ευχαριστώ τους χορηγούς μας Lama Line Lama Plast – Μicros Cosmetics – Μούσες εν χορώ – Fast Food Prassas –Cafe Bar Kingston - Camping Lagara».

To βιογραφικό του Σπύρου Γκολίτση

Ο Σπύρος Γκολίτσης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη 10 Σεπτεμβρίου 1974 αλλά έχει μεγαλώσει στη Φλώρινα. Σε ηλικία 13 ετών και λίγες ημέρες μετά το χάλκινο μετάλλιο της Εθνικής βόλεϊ ανδρών στο Ευρωπαϊκό της Γάνδης μπήκε στην Ακαδημία βόλεϊ της Γ.Ε.Φλώρινας με προπονητή τον Δημήτρη Τουντζιαράκη.

Ως αθλητής (ακραίος) αγωνίστηκε στη Γ.Ε.Φλώρινας (1998-92), στον Πανσεραϊκό (1993-94), στον Απόλλων Καλαμαριάς (1994-01) και στη ΜΕΝΤ 2001-03. Το 2003 ανέλαβε προπονητής τα τμήματα υποδομής της ΜΕΝΤ και ξεκίνησε από το «μηδέν» το χτίσιμο της ανδρικής ομάδας. Παράλληλα ήταν και παίκτης στον Ηφαιστο Φλώρινας 2005-08.

Προπονητής ξεκίνησε στα παιδικοεφηβικά τμήματα της Α.Ε.Ν.Αγ.Τριάδας το 1996 και έμεινε για 4 χρόνια. Πέρασε από το παιδικό και εφηβικό του Α.Σ.Άρης (1998-99) και την επόμενη σεζόν από τα αναπτυξιακά του ΠΑΟΚ. Ήταν προπονητής στη γυναικεία ομάδα του Απόλλων Καλαμαριάς (1998-03) και από το 2003 έως σήμερα στη ΜΕΝΤ. Το 2010 ανέβηκε στη Β΄Εθνική και τη σεζόν 2012-13 αγωνίστηκε πρώτη φορά στην Α2 όπου πήρε την 2η θέση στον Γ΄ομιλο. Τη σεζόν 2013-14 η ΜΕΝΤ πήρε την 2η θέση στον Γ΄όμιλο και αφού προκρίθηκε από το τουρνουά των δευτεραθλητών κατέκτησε το πρωτάθλημα από το μπαράζ ανόδου στην Ορεστιάδα.
volleyleague.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ