2014-05-13 16:54:01
Φωτογραφία για «Tageszeitung»: Ο ΣΥΡΙΖΑ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟ ΛΑΪΚΙΣΜΟ ΣΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
H γερμανική εφημερίδα «Tageszeitung» τονίζει σε άρθρο της ότι «Στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνει μια εναλλακτική πρόταση απέναντι στη βάρβαρη λογική της λιτότητας. Η επιτυχία του θα μπορούσε να αλλάξει την Ε.Ε.». Η συντάκτρια του άρθρου, Eva Völpel, αναλύει τους λόγους για τους οποίους η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι κομβικής σημασίας για τους λαούς της Ευρώπης.

Στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνει μια εναλλακτική πρόταση απέναντι στη βάρβαρη λογική της λιτότητας. Η επιτυχία του θα μπορούσε να αλλάξει την Ε.Ε. Για να γίνει αυτό όμως, χρειάζεται στήριξη.

Η απήχηση που προβλέπεται ότι θα έχουν τα ακροδεξιά κόμματα στις ευρωεκλογές προκαλεί φρίκη σε πολλούς. Μια απήχηση που κατέστη δυνατή από τη στιγμή που στις χώρες της κρίσης επιβλήθηκε με αυταρχικό τρόπο η λογική της λιτότητας. Γιατί, αναρωτιούνται πολλοί εκεί, να δίνουμε τόση σημασία στην Ευρώπη όταν ο απλός πολίτης χρειάζεται να ματώσει κοινωνικά γι' αυτό; Γιατί οι φορολογούμενοι του Βορρά να πληρώνουν για να σωθούν οι τράπεζες χωρίς να υπάρχει ένα βιώσιμο σχέδιο ανάκαμψης; Εκεί όπου η ευρωπαϊκή αφήγηση υπαναχωρεί από τις αρχές της κοινωνικής ασφάλειας και της δημοκρατίας, ευδοκιμούν ο εθνικισμός και η ακροδεξιά ιδεολογία.


Ποιο είναι το δίδαγμα; Ξεχάστε την ακροδεξιά, κοιτάξτε προς την Αριστερά! Κοιτάξτε την Ελλάδα! Εκεί η πολιτική της λιτότητας μπορεί να φτάσει στα όριά της. Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα καλά οργανωμένα κοινωνικά κινήματα που αντιστέκονται έχουν καταφέρει να μετατοπίσουν από κοινού το συσχετισμό δυνάμεων στην Ελλάδα προς τα αριστερά. Πίσω από αυτή την εξέλιξη κρύβονται αγώνες ετών, μια ξεκάθαρη στρατηγική και μια πειστική προοπτική αλλαγής. Με αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε κανονικά να παραβιάζει ανοιχτές θύρες στα στρατόπεδα όλων όσων αντιτίθενται στην πολιτική της λιτότητας και της καταρράκωσης της δημοκρατίας στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των συνδικάτων και τμημάτων της Σοσιαλδημοκρατίας.

Σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται ο κυρίαρχος λόγος, στην Ελλάδα δεν έχει επιτευχθεί κανένα σημείο καμπής στην κρίση. Το 2013 η οικονομία συρρικνώθηκε εκ νέου περισσότερο από 4%, ενώ η ανεργία κυμαίνεται σταθερά γύρω στο 28%. Η κρίση εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο στα μεσαία στρώματα, τα οποία από τις αρχές του 2014 έχουν επιπλέον να αντιμετωπίσουν και την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι πρώτη δύναμη στις επικείμενες ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου. Το κόμμα, που στις τελευταίες εθνικές εκλογές του 2012 έχασε, με ποσοστό 27%, για λίγο την πρωτιά, έχει πάψει, εξαιτίας της κοινωνικής καταστροφής, να θεωρείται απειλή από μεγάλα τμήματα της μεσαίας τάξης.

Ωστόσο, ακόμη και μετά από μια εκλογική νίκη δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι θα προκληθούν εθνικές εκλογές, ούτε ποιο θα είναι το αποτέλεσμά τους. Η κυβέρνηση όμως κλυδωνίζεται. Η συντηρητική Νέα Δημοκρατία και το πάλαι ποτέ κραταιό σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ, που, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, έχει πλέον συρρικνωθεί γύρω στο 6% των ψήφων, διαθέτουν μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Σε περίπτωση ήττας τον Μάιο, η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αντέξει, όπως φοβούνται ακόμη και στο ίδιο το συντηρητικό στρατόπεδο.

Ο σχηματισμός αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα είναι επομένως κάθε άλλο παρά βέβαιος. Αν όμως επιτευχθεί, θα μπορούσε να σημάνει μια μετατόπιση των συσχετισμών δύναμης στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα η προοπτική αυτή δεν δίνει έναυσμα σε αφελείς, αριστερές φαντασιώσεις. Ένα όμως είναι βέβαιο: Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, θα έρθει, με τη στήριξη ενός τμήματος του λαού, σε ανοιχτή σύγκρουση με την τρόικα και την καταστροφική πολιτική της λιτότητας. Για το ενδεχόμενο αυτό πρέπει να προετοιμαστούμε στρατηγικά.

Χρειάζεται να οικοδομήσουμε δεσμούς με την Αριστερά στην Ελλάδα και να αποκρούσουμε την ανόητη ρητορεία που χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ «λαϊκιστικό» ή «ακραίο» κόμμα. Η πρόταση που έρχεται από την Ελλάδα είναι μια οικονομικά βιώσιμη προοπτική αλλαγής για την Ευρώπη, μια πολιτική για μια κοινωνική και οικολογική μεταστροφή στη χώρα. 

Βασίζεται μεταξύ άλλων στην επαναδιαπραγμάτευση του χρέους στο πλαίσιο ενός πανευρωπαϊκού διαλόγου, σε συγκεκριμένα βήματα για την ανάκαμψη της οικονομίας μέσω επενδύσεων και σε μια δίκαιη φορολογική πολιτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί ξεκάθαρα την παραμονή στο ευρώ και, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, θέλει πραγματικά να κάνει πιο δημοκρατικό τον κρατικό μηχανισμό και να καταπολεμήσει το πελατειακό κράτος και τη διαφθορά.

Από την Ελλάδα μάς έρχεται μια πρόταση για το πώς θα μπορούσε να καμφθεί η νεοφιλελεύθερη και αυταρχική συναίνεση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μια τέτοια ρήξη δεν μπορεί να πετύχει σε μια μόνο χώρα, ούτε δεν πέφτει από τον ουρανό. Πρέπει να οργανωθεί, πρέπει να στηριχθεί σθεναρά από τη Γερμανία. Αν τα πράγματα εξελιχθούν έτσι ώστε στην Ελλάδα να σχηματίσει κυβέρνηση μια αριστερή πλειοψηφία, ανοίγεται ένα παράθυρο ευκαιρίας για την Ευρώπη. Η διέξοδος είναι ανοιχτή. Το να μην αξιοποιήσουμε την ευκαιρία ή το να μην το προσπαθήσουμε καν θα ήταν μια εκ των προτέρων ήττα χωρίς λόγο.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ