2014-05-13 16:41:15
Φωτογραφία για Πάτρα: Eκδηλώσεις για τους Αγωνιστές της Δημοκρατίας σε δημοτικά σχολεία - Δείτε φωτο
Ο Δήμος Πατρέων διοργάνωσε τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2014, στις 11 το πρωί, στο 26ο -31ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Σοφίας και στις 12 το μεσημέρι στο 15ο -17ο Δημοτικό Σχολείο Δροσιάς, εκδηλώσεις με σκοπό να τιμηθούν και φέτος οι Αγωνιστές της Δημοκρατίας, τους οποίους το η χούντα των Απριλιανών, με επικεφαλής τον Γ. Παπαδόπουλο, συγκέντρωσε στα συγκεκριμένα σχολεία για να τους προωθήσει σε τόπους εξορίας.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων, Κώστας Μπουρδούλης μίλησε στους μικρούς μαθητές των δύο σχολικών συγκροτημάτων για τα γεγονότα εκείνης της εποχής και για την αξία της ελευθερίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Αντιδημαρχία Παιδείας (Α. Φίλιας) είχε τοποθετήσει στα δύο σχολικά συγκροτήματα αναμνηστικές πλάκες για να θυμίζουν τα γεγονότα και την αντίσταση των Ελλήνων ενάντια στη δικτατορία.

Στις εκδηλώσεις έλαβε μέρος, όπως κάθε χρόνο, ο Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων, Περιόδου 1945 -1974 «Πέτρινα Χρόνια, Ιστορική Μνήμη».


Ακολουθούν τα κείμενα των χαιρετισμών που έκανε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Μπουρδούλης

ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣAγαπητοί αγωνιστές της Αντίστασης κατά της χούντας,

Αγαπητοί μαθητές

AΑγαπητοί καθηγητές,

Κυρίες και κύριοι Για την ελευθερία, αυτό το υπέρτατο αγαθό της κοινωνίας των ανθρώπων, δόθηκαν μάχες πολλές και φαινομενικά άνισες. Δόθηκαν αγώνες που έκαναν το αδιανόητο δυνατό, με κινητήρια δύναμη την απαίτηση για ανεξαρτησία και Δημοκρατία.

Εμείς οι Έλληνες δώσαμε πολλούς τέτοιους αγώνες και συνεχίζουμε να τους δίνουμε.

Η νεώτερη ιστορία μας κοσμείται από τέτοιες μεγάλες πράξεις δυναμικής εξόδου από τα σκοτεινά μονοπάτια.

Η 21η Απριλίου του 1967, αποτελεί ένα θλιβερό ορόσημο στην μεγάλη ιστορική περιπέτεια της χώρας, αλλά και ένα καθοριστικό σημείο αναφοράς για τις κοινωνίες του σήμερα και του αύριο.

Στις 21 Απριλίου του 1967, αξιωματικοί του στρατού, υπό την ηγεσία του συνταγματάρχη Γεωργίου Παπαδόπουλου και τη συμμετοχή του ταξίαρχου Στυλιανού Παττακού και του συνταγματάρχη Νικολάου Μακαρέζου, κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα.

Έχοντας εξασφαλίσει περίπου 100 τεθωρακισμένα στην περιοχή της πρωτεύουσας, κινήθηκαν τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου, κατέλαβαν αρχικά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στη συνέχεια επέβαλαν με τη βία το μαύρο καθεστώς της δικτατορίας, της ανελευθερίας και του βασανιστηρίου σε όλη τη χώρα, βυθίζοντάς την στο σκοτάδι για 7 ολόκληρα χρόνια.

7χρόνια με συλλήψεις, βασανισμούς, εξορίες και διώξεις.

Η μαύρη παρένθεση της επταετίας όμως φωτίζεται από πολλά παραδείγματα μεγάλων ανθρώπων, που έδωσαν έναν μεγάλο αγώνα για την ελευθερία.

Ένας από αυτούς ήταν και ο Πέτρος Κομματάς που πρόσφατα έφυγε για πάντα από κοντά μας και πέρασε στο πάνθεον των αγωνιστών της Αριστεράς και της Δημοκρατίας.

Οι αγωνιστές που χάθηκαν αλλά και αυτοί που είναι σήμερα μαζί μας, είναι η ζώσα ιστορία του τόπου μας. Αποτελούν ζωντανό παράδειγμα για τη νέα γενιά, για εσάς που θα χτίσετε το μέλλον και πρέπει να γνωρίζετε την ιστορία μας,

Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα χώρο ιστορικό, όπου στις 21 Απριλίου του 1967 κρατήθηκαν, άνθρωποι που δεν έσκυψαν το κεφάλι στους χουντικούς πραξικοπηματίες….Άνθρωποι που συνελήφθησαν από τα αστυνομικά όργανα της χούντας και οδηγήθηκαν στην εξορία. Σε αυτό το σχολείο κρατήθηκαν αντιστασιακοί της Αχαΐας, οι οποίοι μεταφέρθηκαν Μεγάλη Παρασκευή στο σχολείο της Δροσιάς.

Είμαστε λοιπόν σε έναν χώρο που μας θυμίζει ότι ο αγώνας για την δημοκρατία είναι συνεχής και καθημερινός.

Φίλες και φίλοι, αγαπητοί αγωνιστές, αγαπητοί μαθητές, η χούντα των συνταγματαρχών και όποια άλλη χούντα καταδυναστεύει τους λαούς πρέπει να καταγγέλλονται ως καθεστώτα κάθε μορφής ολοκληρωτισμού, κάθε μαορφής ανελευθερίας, αναξιοπρέπειας, και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ελευθερία προϋποθέτει την δυνατή συμμετοχή των πολιτών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, την εμβάθυνση της δημοκρατίας, την συνεχή επαγρύπνηση και πάνω απ’ όλα τον αγώνα.

Τον αγώνα για να βγει η χώρα μας από την κρίση, να κατακτήσει νέες κορυφές, να κατακτήσει την ουσιαστική δημοκρατία και την κοινωνική ισότητα.

Τελειώνω ευχαριστώντας εκ μέρους των πολιτών της Πάτρας τους αγωνιστές κατά της χούντας των συνταγματαρχών, γιατί αφήνουν παρακαταθήκη στη νέα γενιά το παράδειγμά τους…

Οι διηγήσεις τους, αποτελούν μάθημα ζωής για τους νεότερους και μια ζωντανή καταγγελία για κάθε μορφή τυραννίας

Aποτελούν φωτεινούς σηματοδότες τόλμης, δύναμης, πίστης και πάλης.

Σας ευχαριστώ.

ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΔΡΟΣΙΑΣΑγαπητοί μαθητές,

Φίλες και φίλοι,

Kυρίες και κύριοι,

Είναι μεγάλη τιμή για μένα να βρίσκομαι εδώ μαζί με τους αγωνιστές της εθνικής αντίστασης.

Μαζί με τους ανθρώπους που εξορίστηκαν, που βασανίστηκαν, που αφιέρωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για τη δημοκρατία, στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο.

Μαζί με ανθρώπους που αγωνίστηκαν για έναν κόσμο που θα έχει δικαίωμα στο όνειρο, στην ελεύθερη έκφραση, στην αξιοπρέπεια, και στην δημοκρατική διευθέτηση των όποιων διαφορών.

Λείπει σήμερα από κοντά μας ένας από τους συνεπείς αγωνιστές της Αριστεράς και της Δημοκρατίας ο Πέτρος Κομματάς που πρόσφατα έφυγε για πάντα από κοντά μας και που η μνήμη του και η φλόγα του θα μας φωτίζει διαρκώς.

Οι αγωνιστές που είναι σήμερα εδώ μαζί μας, είναι η ιστορία του τόπου μας. Αποτελούν ζωντανό παράδειγμα για τη νέα γενιά, για εσάς που θα χτίσετε το μέλλον και πρέπει πάνω απ΄ όλα να γνωρίζετε την ιστορία αυτής της χώρας και τις μαύρες σελίδες της.

Γιατί μόνο όποιος γνωρίζει μπορεί να ορίζει το αύριο ιδίως στις μέρες μας που η ποιότητα της δημοκρατίας μας δοκιμάζεται και η βία έχει αλλάξει πρόσωπο και έχει γίνει οικονομική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία και για τους νέους ανθρώπους.

Στις 21 Απριλίου του 1967, αξιωματικοί του στρατού, υπό την ηγεσία του συνταγματάρχη Γεωργίου Παπαδόπουλου και τη συμμετοχή του ταξίαρχου Στυλιανού Παττακού και του συνταγματάρχη Νικολάου Μακαρέζου, κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα, έδωσαν το πάνω χέρι στο στρατό και βύθισαν τη χώρα στο μαύρο καθεστώς της δικτατορίας, της ανελευθερίας και του βασανιστηρίου για 7 χρόνια…Για μια θλιβερή περίοδο συλλήψεων, βασανιστηρίων, εξοριών και διώξεων.

Εδώ σε αυτό το σχολείο, η χούντα των συνταγματαρχών έφερε τη Μεγάλη Παρασκευή του 1967 τους αντιστασιακούς που συνέλαβαν τα αστυνομικά όργανά της στις 21 Απριλίου. Στη συνέχεια τους οδήγησε στην εξορία, στη Γυάρο.

Οι αγωνιστές κατά της χούντας, έδωσαν με τη στάση του με την ηρωική αντίδρασή τους, το φωτεινό παράδειγμα για όλους μας.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ για όσα μας δίδαξαν.
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ