2012-04-24 09:15:08
Φωτογραφία για ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ... Ο ΘΡΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ... ΤΟ ΣΗΚΩΣΑΜΕ ΣΤΗ ΡΩΜΗ! *ΒΙΝΤΕΟ*
Σαν σήμερα πριν από ακριβώς δεκαπέντε χρόνια, στις 24 Απριλίου του 1997, ο Ολυμπιακός νίκησε 73-58 τη Μπαρτσελόνα στον τελικό της Ρώμης, κατακτώντας την κορυφή της Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία του!

Το "onsports.gr", μας θυμίζει Δύο φορές ο Ολυμπιακός είχε προσπαθήσει να «πατήσει» στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, όμως μάλλον ο αποκλεισμός που επέβαλλε στον ΠΑΟ στα ημιτελικά, και η πρόκριση επί του «αιωνίου» του... έπαιρνε τα μυαλά!

Ούτε στο Τελ Αβίβ, ούτε και στη Σαραγόσα κατάφεραν οι ερυθρόλευκοι να σηκώσουν το βαρύτιμο τρόπαιο της Ευρωλίγκας. Η κατάληξη στη Ρώμη και στο «Παλαέουρ» όμως, αυτή τη φορά έμελε να είναι διαφορετική...

Στη Ρώμη και στον τελικό...

Πριν από 15 χρόνια ο Ολυμπιακός έδινε «ραντεβού» με τη Μπαρτσελόνα στο «Παλαέουρ» της Ρώμης. Οι Πειραιώτες έχοντας ξεπεράσει το «εμπόδιο» της Ολίμπια Λουμπλιάνας στον ημιτελικό (74-65) ήταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν, εκτός από τους Καταλανούς, τον μεγάλο τους φόβο, αυτόν που τούς είχε δημιουργηθεί μετά από δύο χαμένους μεγάλους τελικούς.


Οι «μπλαουγκράνα» είχαν πάρει το... εισιτήριο κόντρα στη Βιλερμπάν, αφού είχαν επιβληθεί δύσκολα με 77-70. Η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς είχε ήδη κατακτήσει το Κύπελλο στην Ελλάδα και πήγαινε για το τρεμπλ! Κάτι που μέχρι τότε ούτε που το είχε φανταστεί κανείς πως μπορούσε να επιτευχθεί...

Το ξεκίνημα της ομάδας του Ντούσαν Ίβκοβιτς έφερε θύμησες του παρελθόντος! Ο Σιγάλας είχε 0/3 τρίποντα, ο Ρίβερς αλλού πατούσε και αλλού βρισκόταν και ο Νάκιτς έχανε κάρφωμα στον αιφνιδιασμό! Η άμυνα ήταν αυτή που κρατούσε τον Ολυμπιακό, καθώς παρά το... 0 στην επίθεση, δεν άφηνε τους Καταλανούς να ξεφύγουν στο σκορ.

Το έναυσμα του αρχηγού...

Όταν χρίζεις κάποιον αρχηγό στην ομάδα σου, περιμένεις να «μιλήσει» την δύσκολη στιγμή. Να πάρει την ομάδα από το... χέρι και να «ξυπνήσει» τους συμπαίκτες του. Αυτός, ήταν ο ρόλος του Γιώργου Σιγάλα. Με δικό του τρίποντο «έσπασε» το ρόδι και η «ερυθρόλευκη» μηχανή πήρε μπροστά. Από 'κει και πέρα, ο «Ράμπο» του Ολυμπιακού ήταν ο... γνωστός Σιγάλας! Απροσπέλαστος στην άμυνα, «κλείδωσε» τον Καρνισόβας, και στην επίθεση, όπου χρειάζονταν, έπαιρνε κρίσιμα σουτ.

Τους πήρε το «ποτάμι»!

Αν ένας παίκτης άξιζε όσο τίποτε άλλο τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη, αυτός ήταν ο Ντέιβιντ Ρίβερς. Ο Αμερικανός «βιονικός» πλέι μέικερ του Ολυμπιακού τα έκανε όλα! Με 28 πόντους στον ημιτελικό και άλλους 26 στον τελικό ήταν... χείμαρρος που παρέσυρε τους πάντες στο πέρασμά του! Έκανε ό,τι ήθελε μέσα στο παρκέ, τα έβαζε από παντού και έκανε τους αντίπαλούς του να τρέχουν σαν... τρελούς! Άξιζε και με το παραπάνω την διάκριση ως MVP του Final 4.

Τυπική διαδικασία...

Το πρώτο ημίχρονο βρήκε τον Ολυμπιακό να προηγείται μόλις με 2 πόντους (31-29), όμως ήταν ηλίου φαεινότερον πως αν η ομάδα του Σέρβου «σοφού» συνέχιζε στον ίδιο ρυθμό θα κατακτούσε - και μάλιστα εύκολα - την κούπα του πρωταθλητή Ευρώπης. Ο Ρίβερς κρατούσε τη... μπαγκέτα (σκόραρε και μοίραζε ασίστ), ο Παπανικολάου έβαζε μέχρι και fade away (μόλις 20 χρονών τότε) και ο Φασούλας με τον Τάρλατς μάζευαν τα «σκουπίδια». Κάπου εκεί ξεκίνησαν τα «ΟΛΕ» από την «ερυθρόλευκη» κερκίδα και περίμεναν όλοι να μηδενίσει το χρονόμετρο για να ξεκινήσουν οι ξέφρενοι πανηγυρισμοί!

Ενδεικτικό του πόσο πολύ ήθελε ο κόσμος του Ολυμπιακού αυτόν τον τίτλο, είναι ότι το Πασαλιμάνι είχε ήδη πάρει... φωτιά, πριν καν τελειώσει ο τελικός!

Ο Ολυμπιακός ήταν και με τη βούλα στην κορυφή της Ευρώπης, μετά το άνετο 73-58 επί των Καταλανών.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ρίβερς 26 , Σιγάλας 7, Νάκιτς, Τάρλατς 11, Φασούλας 6, Μπακατσιάς 1, Παπανικολάου 11, Γαλακτερός, Τόμιτς 9, Βελπ 2.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Τζόρτζεβιτς 6 , Φερνάντεθ, Καρνισόβας 14, Χιμένεθ 16, Ρίβας 6, Ρ. Τζοφρέσα 9, Μπος, Εστεγέρ 3, Αντρέου 2, Ντουένιας 2.
olympiacos-blog
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ