2014-08-15 08:50:08
Φωτογραφία για Πώς θα επιστραφούν φόροι σε όσους χρωστούν ΕΝΦΙΑ...
Το πρώτο από τα πολλά προβλήματα που έχουν ανακύψει μετά τη βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ την 1η Αυγούστου, επιχειρεί να λύσει η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων Με απόφαση της Κατερίνας Σαββαΐδου που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, δίνεται απάντηση στο ερώτημα πώς θα γίνεται η επιστροφή φόρου στους δικαιούχους από τη στιγμή που υπάρχει η οφειλή λόγω του ΕΝΦΙΑ. Η απόφαση που δημοσιεύτηκε αναφέρει:

«Χρηματικές απαιτήσεις οφειλετών έναντι του Δημοσίου εξαιρούνται από τον αυτεπάγγελτο συμψηφισμό με βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές αυτών που έχουν προκύψει από την εκκαθάριση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (Ε.Ν.Φ.Ι.Α.) έτους 2014. Η ανωτέρω εξαίρεση παρέχεται μέχρι και την 30−9−2014.»

Με τη συγκεκριμένη απόφαση η οποία ισχύει ήδη αφού δημοσιεύτηκε σε χθεσινό ΦΕΚ, όσοι δικαιούνται επιστροφής φόρου από οποιαδήποτε αιτία (φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ κλπ) μπορούν να προσέλθουν στην εφορία και να πάρουν τα χρήματά τους εφόσον δεν συντρέχει άλλος λόγος. Για παράδειγμα, αν υπάρχει οφειλή από άλλη αιτία και όχι από τον ΕΝΦΙΑ, ο συμψηφισμός με την άλλη οφειλή θα γίνει κανονικά. Η εξαίρεση ισχύει μόνο για τον ΕΝΦΙΑ και μόνο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.


Η συγκεκριμένη προθεσμία δεν έχει επιλεγεί τυχαία: η 30η Σεπτεμβρίου θα είναι η νέα προθεσμία πληρωμής του ΕΝΦΙΑ

Η συγκεκριμένη προθεσμία δεν έχει επιλεγεί τυχαία: η 30η Σεπτεμβρίου θα είναι η νέα προθεσμία πληρωμής του ΕΝΦΙΑ. Από αυτή την ημέρα και μετά, όποιος δεν πληρώσει τη δόση, θα έχει ληξιπρόθεσμη οφειλή οπότε η επιστροφή φόρου θα είναι ούτως η άλλως μπλοκαρισμένη.

Αυτό που δεν γνωρίζουν ακόμη οι ιδιοκτήτες ακινήτων, είναι το ποσό που θα πρέπει να πληρώσουν για τον ΕΝΦΙΑ έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι έως τα μέσα του επόμενου μήνα, θα έχει ξεκαθαρίσει ο αριθμός των δόσεων για τους φορολογούμενους. Υπενθυμίζεται ότι όπως ανακοινώθηκε χθες από ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση έχει διατυπώσει επίσημο αίτημα στην ΕΛΣΤΑΤ, τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ να συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2014 ακόμη και αν η είπραξη γίνει πέραν του Φεβρουαρίου του 2015. Αν δοθεί τέτοια έγκριση και εξασφαλιστεί και η σύμφωνη γνώμη της τρόικας, τότε ο αριθμός των δόσεων θα αυξηθεί σε οκτώ και οι φορολογούμενοι θα μπορούν να πληρώσουν έως και τον Απρίλιο του 2015. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα εκδοθούν καινούργια ειδοποιητήρια πληρωμής για το σύνολο των 6,2 εκατομμυρίων ιδιοκτητών.
πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ