2014-08-26 09:06:22
Φωτογραφία για Και πάλι το Μπαρμπαρός στην ΑΟΖ της Κύπρου, λίγο πριν την άφιξη Ερντογάν στα κατεχόμενα
 Τι λέει η κυπριακή κυβέρνηση για κάθοδο «Μπαρμπαρός»

Άγκυρα: Προπομπός της καθόδου του νέου Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα είναι το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός». Ο νεοεκλεγέντας Πρόεδρος της Τουρκίας αναμένεται να επισκεφθεί την κατεχόμενη Κύπρο την 1η Σεπτεμβρίου μερικά 24ωρα μετά την τελετή ορκωμοσίας του και ανάληψης των νέων του καθηκόντων και πολλοί θεωρούν πως κατά την παρουσία του στο νησί θα δώσει δείγματα γραφής ως προς τις προθέσεις του στο Κυπριακό. Και φαίνεται πως σπεύδει να στείλει μηνύματα εκ προοιμίου. Προκλητική η Τουρκία, λέει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. 

Η Τουρκία έχει δεσμεύσει περιοχές για σεισμολογικές έρευνες από το «Μπαρμπαρός» και το γεγονός αυτό δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο καθώς χρονικά φαίνεται να συνδέεται με ευρύτερες κινήσεις της Άγκυρας σε σχέση με την Κύπρο. Αποτελεί ένα πρώτο μήνυμα της τουρκικής πλευράς, πριν ακόμη επισκεφθεί τα κατεχόμενα ο Ερντογάν. 


Με βάση τη NAVTEX που έχει εκδοθεί, το «Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά», θα πραγματοποιήσει έρευνες από την 24η Αυγούστου (από χθες δηλαδή) μέχρι και τη 2α Οκτωβρίου 2014. Το πλοίο δεν έχει καταπλεύσει στην περιοχή και βρίσκεται εν πλω. Θα συνοδεύεται από δυο πλοία, τα BRAVO και M/V DEEP. 

Με βάση τη NAVTEX έχουν δεσμευθεί για έρευνες περιοχές από το κατεχόμενο Ριζοκάρπασο και βορείως της Κύπρου ενώ με βάση τις συντεταγμένες που έχουν δοθεί, το σκάφος δεν αναμένεται να κινηθεί σε τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, νοτίως του νησιού. Θα πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές που είναι στα «χωρικά ύδατα» του ψευδοκράτους και εντός των «τεμαχίων» που έχουν καθορίσει Άγκυρα και κατοχικό καθεστώς. 

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάιο, η Τουρκία κατέθεσε στα Ηνωμένα Έθνη τη συμφωνία της με το ψευδοκράτος για τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας. 

Η συμφωνία είχε υπογραφεί στις 21 Σεπτεμβρίου 2011 από τους Ερντογάν και Έρογλου στη Νέα Υόρκη. Έγινε, αναφέρθηκε, για να υποστηρίξει «τα δικαιώματα και συμφέροντα των Τ/κ» και ως απάντηση στις έρευνες που ξεκινούσε η Κυπριακή Δημοκρατία. Με τη συμφωνία, η τουρκική κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων ΤΡΑΟ απέκτησε δικαίωμα έρευνας, διενέργειας γεωτρήσεων και εκμετάλλευσης των ποσοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ήδη έχουν γίνει έρευνες στη ξηρά, στο κατεχόμενο χωριό Σύγκραση της επαρχίας Αμμοχώστου, χωρίς όμως αποτέλεσμα. 

Σημειώνεται ότι εντός Σεπτεμβρίου η ΕΝΙ θα αρχίσει μια σειρά γεωτρήσεων που θα καλύψει τα τεμάχια 2,3,9 της κυπριακής ΑΟΖ και η Άγκυρα, όχι τυχαία, επιχειρεί νέες παράλληλες έρευνες στην «υφαλοκρηπίδα» του ψευδοκράτους. Το σκηνικό που στήνεται με πρωταγωνιστή και πάλι το «Μπαρμπαρός» έχει ασφαλώς πολιτική διάσταση καθώς είναι γνωστό ότι η τουρκική πλευρά από τη μια αμφισβητεί το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διεξάγει έρευνες για την ανακάλυψη και αξιοποίηση υδρογονανθράκων και από την άλλη θεωρεί την περιοχή βορείως του νησιού ως «ιδιοκτησία» του ψευδοκράτους. 

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι η Τουρκία διά της τουρκοκυπριακής πλευράς κατέθεσε προτάσεις, ημερομηνίας 24.9.2011 και 29.9.2012, που μεταφέρθηκαν μέσω του ΓΓ του ΟΗΕ στην ε/κ πλευρά για τον διαμοιρασμό των φυσικών πόρων του νησιού. Οι προτάσεις αυτές έχουν απορριφθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου 

Αναφορικά με τις παράνομες ενέργειες του τουρκικού πλοίου Μπαρμπαρός στην Αποκλειστική Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ότι η Κυβέρνηση επιθυμεί να επαναλάβει ότι πλευρά μας είναι πλήρως δεσμευμένη στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, η οποία βρίσκεται σε κρίσιμη περίοδο, και αναζητεί τρόπους για να υπερπηδηθούν οι σημερινές δυσκολίες. Σε αυτό το περιβάλλον το τελευταίο που θα ανέμενε κάποιος από την Τουρκία είναι η επανάληψη των προκλήσεων από το πλοίο  Μπαρμπαρός στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρει. «Αν η Τουρκία ήταν ειλικρινής στις διακηρύξεις της για πολιτική βούληση να βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη λύσης, θα απέφευγε ενέργειες που διακινδυνεύουν να τις διαταράξουν». «Οι ενέργειες αυτές παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και ανάμεσα σε άλλα αντιβαίνουν τις υποχρεώσεις τις Τουρκίας στο πλαίσιο της ενταξιακών της διαπραγματεύσεων», τονίζει. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταγγείλει τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε Ηνωμένα Εθνη, Ευρωπαϊκή Ενωση και όπου δει, καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο κ.Χριστοδουλίδης.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ