2014-08-26 20:42:57
Φωτογραφία για Αμφίπολη: Αντίστροφη μέτρηση για την είσοδο στον κυρίως θάλαμο (φωτογραφίες)
Αφαιρέθηκε το τελευταίο κομμάτι από την πλινθόστρωση που έκλεινε την πρόσοψη του ταφικού μνημείου. 

Στη στερέωση και τη συντήρηση των αρχαιολογικών ευρημάτων πρόκειται να αφοσιωθούν τις επόμενες δυο με τρεις ημέρες οι αρχαιολόγοι στο λόφο Καστά προκειμένου να προστατεύσουν τον τύμβο της Αμφίπολης. «Ένα μνημείο βγαίνει και παράλληλα συντηρείται αλλιώς το χάσαμε», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη. 

Σήμερα αφαιρέθηκε και ο τελευταίος δόμος από τον τοίχο σφράγισης που έκλεινε την πρόσοψη και κατά συνέπεια αποκαλύφθηκε στους αρχαιολόγους η συνέχεια του ψηφιδωτού δαπέδου. Στο κέντρο και μπροστά από την είσοδο υπάρχει βοτσαλωτό δάπεδο που αποτελείται από ορθογώνια και τετράγωνα σχήματα πλαισιωμένα από ασπρόμαυρους ρόμβους.

Το βοτσαλωτό δάπεδο που βρίσκεται στο κέντρο και μπροστά από την είσοδο

Στο κάτω μέρος της πρόσοψης εμφανίζεται στη νωπογραφία ταινία μπλε χρώματος η οποία υπάρχει και στους  πλευρικούς τοίχους
. Το μπλε χρώμα που χρησιμοποιούνταν από την κλασική αρχαιότητα είναι ο λαζουρίτης με προέλευση από τη Περσία. Για την παραγωγή του απαιτούνταν περίπλοκες μέθοδοι και γι’ αυτό θεωρούνταν πολυτελές υλικό. Άλλη μια ομάδα μπλε είναι οι ενώσεις χαλκού με αμμωνία ενώ το μπλε του κοβαλτίου χρησιμοποιήθηκε επίσης ευρέως.  

Λεπτομέρειες από τη νωπογραφία της πρόσοψης και των πλευρικών τοίχων

Η ομάδα των αρχαιολόγων συνεχίζει την αφαίρεση των χωμάτων από τον προθάλαμο σε πλάτος δυο μέτρων περίπου από τον τοίχο της εισόδου. Ο εσωτερικός χώρος καλύπτεται ακόμα από όγκο χωμάτων. Σήμερα ολοκληρώθηκε και η τοποθέτηση προσωρινού στεγάστρου που θα καλύπτει εξωτερικά το μνημείο (βλ. κεντρική φωτογραφία).

Η είσοδος του ταφικού μνημείου στην αρχή των εργασιών πριν από την αφαίρεση των πλινθόλιθων

Υπό την διεύθυνση της Κατερίνας Περιστέρη δημιουργήθηκε διεπιστημονική ομάδα αποτελούμενη από πολιτικό μηχανικό, αρχιτέκτονα, γεωτεχνικό, τοπογράφο, συντηρητή και γεωλόγο η οποία θα παρέχει την αναγκαία τεχνική υποστήριξη σε επίπεδο μελετών και εργασιών που απαιτούνται για την διασφάλιση του μνημείου.   Προτεραιότητα δόθηκε στις  μελέτες και εργασίες για την απορροή των ομβρίων, για την στατική ενίσχυση των τοίχων, για την συντήρηση επιφανειών, ποικίλης υφής και των χρωμάτων.  

Τμήμα σύνταξης pontos-news.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ