2014-09-22 16:33:50
Φωτογραφία για ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Δείτε τί έδειξαν οι καταδύσεις στο ναυάγιο του Βρεταννικού! [photos]
Οι καταδύσεις στο ιστορικό ναυάγιο του Βρεταννικού διήρκεσαν 10 μέρες... (από τις 5 μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου) και έγιναν με τη χρήση υπερσύγχρονου βαθυσκάφους και ROV(Remotely Operated Underwater Vehicle), που μετέφερε το πλοίο «U-BOAT NAVIGATOR» από τη Μάλτα.

Το υπερωκεάνιο Βρεταννικός, αδελφό πλοίο του Τιτανικού, επιτάχθηκε στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο από το Βρετανικό Ναυαρχείο και μετατράπηκε σε νοσοκομειακό πλοίο. Βυθίστηκε το 1916 από γερμανική νάρκη, ενώ έπλεε ανοικτά της νήσου Κέας με προορισμό το νοσοκομειακό σταθμό της Λήμνου.

Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων για δεύτερη συνεχή χρονιά πραγματοποίησε εποπτεία δια της καταδυόμενης αρχιτέκτονα - μηχανικού Αικατερίνης Ταγωνίδου, στις υποβρύχιες κινηματογραφήσεις που διεξήχθησαν από την «U GROUP MALTA LMD» στο ναυάγιο «HMΗS BRITANNIC», στη θαλάσσια περιοχή ΒΔ της νήσου Κέας.

Στόχος της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων είναι μέσω των υποβρύχιων κινηματογραφήσεων με τα υψηλής τεχνολογίας μηχανήματα της «U GROUP MALTA LMD» να καταγράψει και να ελέγξει την κατάσταση του φημισμένου αυτού ναυαγίου που έχει βυθιστεί στα – 120 μ. βάθος.


Η αποστολή αυτή ανοίγει νέους ορίζοντες για την ανάδειξη και νεωτέρων ενάλιων μνημείων της Χώρας μας σε διεθνές επίπεδο.

Το πρόλαβε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος

Το υπερωκεάνιο Βρεταννικός δεν πρόλαβε ποτέ να ενταχθεί σε «ενεργό υπηρεσία». Καθελκύστηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1914, αλλά το πρόλαβε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Επιτάχθηκε από το Βρετανικό Ναυαρχείο, μετατράπηκε -βιαστικά- σε πλωτό νοσοκομείο και εστάλη στη Μεσόγειο προκειμένου να συνδράμει στους χιλιάδες τραυματίες από τα μέτωπα της Τουρκίας, των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής.

Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων ολοκλήρωσε με επιτυχία 5 αποστολές, μεταφέροντας περί τους 15.000 τραυματίες στην Αγγλία. Παρά το γεγονός ότι, μετά τον ναυάγιο του Τιτανικού, έγιναν τροποιήσεις και βελτιώσεις, ο Βρεταννικός δεν άντεξε το χτύπημα που δέχτηκε από τη νάρκη γερμανικού υποβρυχίου το 1916.

Τα θύματα ήταν μόνο 30. Tα υπόλοιπα 1.300 περίπου άτομα που επέβαιναν μπόρεσαν να διασωθούν. Τα περισσότερα θύματα σκοτώθηκαν λόγω της πρόωρης καθέλκυσης των σωστικών λέμβων τους.

Το ναυάγιο ανακαλύφθηκε σε βάθος 120 μέτρων από τον Ζακ – Ιβ Κουστό το 1975. Ο ίδιος και η ομάδα του ήταν οι πρώτοι που το εξερεύνησαν ένα χρόνο αργότερα.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο Βρετανός ερασιτέχνης ιστορικός Σάιμον Μιλς (Simon Mills) αγόρασε το ναυάγιο. Η συνεισφορά του Μιλς στην ΕΡΕΥΝΑ της ιστορίας του πλοίου ήταν μεγάλη, καθώς έγραψε δύο βιβλία, συμμετείχε στην παραγωγή αρκετών τηλεοπτικών προγραμμάτων και είχε βασικό ρόλο στην οργάνωση πολλών καταδυτικών αποστολών. 

Η αδειοδότηση και η εποπτεία κάθε καταδυτικής δραστηριότητας στο ναυάγιο ανήκουν στην Εφορία Ενάλιων Αρχαιοτήτων (Υπ. Πολιτισμού) καθώς αυτό βρίσκεται μέσα στα Ελληνικά χωρικά ύδατα. Αντίθετα με την επικρατούσα αντίληψη, το ναυάγιο δε θεωρείται στρατιωτικό νεκροταφείο από τη Βρετανική κυβέρνηση καθώς δεν υπάρχουν ανθρώπινα λείψανα στο εσωτερικό του ή γύρω από αυτό..
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ