2014-09-22 16:50:33
Φωτογραφία για Μαθητές στη Κρήτη κατασκεύασαν το.. αυτοκίνητο του μέλλοντος [photo]
Το πρώτο Ηλεκτρικό αυτοκίνητο που φορτίζεται από υδρόψυκτη μονάδα κυψέλης καυσίμου Υδρογόνου... (Hydrogen Fuel cells Stack) έργο Μαθητών και Καθηγητών του 6ου Επαγγελματικού Λυκείου της Πόλης μας συμμετείχε με επιτυχία στην Έκθεση ExpoCreta που πραγματοποιήθηκε στις 12 με 17 Σεπτεμβρίου 2014 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης στις Γούρνες Ηρακλείου.

Το project πραγματοποιήθηκε την περσινή σχολική χρονιά από τον τομέα Ηλεκτρολόγων του 6ου ΕΠΑ.Λ Ηρακλείου με την σύμπραξη των καθηγητών και των μαθητών όλων των Τομέων του σχολείου αλλά και την πολύτιμη οικονομική αρωγή του Δήμου Ηρακλείου.

Το αυτοκίνητο του Μέλλοντος δεν καταναλώνει καύσιμα (βενζίνη ή πετρέλαιο) που ρυπαίνουν το περιβάλλον και είναι αθόρυβο στη λειτουργία του. Στη θέση του ρεζερβουάρ των συμβατικών αυτοκινήτων έχει υποδοχή για την ηλεκτρική φόρτιση του. Η καινοτομία όμως δεν είναι εκεί αλλά στην μονάδα Κυψέλης Υδρογόνου που κατασκευάστηκε και από την οποία φορτίζεται το ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Η μονάδα αυτή μπορεί να βρίσκεται μέσα στο αυτοκίνητο (στο πορτ μπαγκαζ) παρέχοντας πλήρη αυτονομία στην κίνηση του, προσεγγίζοντας πολλαπλάσια χιλιομετρική απόσταση από την εργοστασιακή.


Η μονάδα αυτή είναι ένα πλήρες σύστημα Ηλεκτρονικού και Ηλεκτρο-μηχανολογικού ελέγχου, με όλα τα συστήματα ασφαλείας, καθώς επίσης και ένα ενσωματωμένο σύστημα πλοήγησης το οποίο μπορεί να επικοινωνεί με τοπικές και απομακρυσμένες κινητές συσκευές, μεταφέροντας δεδομένα και λειτουργικά στοιχεία μέσω internet.

Το καύσιμο που χρησιμοποιεί είναι το Υδρογόνο το οποίο βρίσκεται αποθηκευμένο σε δύο φιάλες υδριδίων μετάλλων. Μέσω της Κυψέλης καυσίμου και ενός τροποποιημένου Inverter DC/AC πετυχαίνεται η ηλεκτρική φόρτιση του αυτοκινήτου.

Εργοστασιακά χαρακτηριστικά αυτοκινήτου:

- Ισχύς ηλεκτροκινητήρα 35 – 55 kWatt,

- Ροπή 130 Nm

- Μέγιστη περιστροφή 12.000 RPM.

- Κατανάλωση 15 kWh / 100 km

- Μέγιστη ταχύτητα 125 km/h

- Επιτάχυνση 0 – 60 km/h σε 5 secs, 0 -100 km/h σε 12 secs

- Αυτονομία 450 km

- Ισχύς Inverter 5 kW/ 230 V A.C.

- Ισχύς κυψέλης καυσίμου H2 5 kW / 72 V D.C.

- Δύο φιάλες υδριδίων μετάλλων για την αποθήκευση του υδρογόνου, χωρητικότητας 2x3 m3.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το χρησιμοποιούμενο υδρογόνο της μονάδας προέρχεται από Ηλεκτρόλυση του Νερού (Η2Ο) μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και συγκεκριμένα από φωτοβολταïκά πάνελς. Έτσι το σύστημα είναι φιλικό προς το Περιβάλλον αφού αποτελεί καθαρή πηγή ενέργειας, χωρίς να μολύνει το περιβάλλον τόσο κατά την διαδικασία παραγωγής του Υδρογόνου όσο και κατά την κίνηση του μέσα στην πόλη.

Υπεύθυνος καθηγητής: Καγιαμπάκης Εμμανουήλ, Εκπαιδευτικός Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, MSc, του 6ου ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου Κρήτης.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ