2014-11-06 07:26:09
Φωτογραφία για Tην ηγεσία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού διεκδικεί η Κύπρος
Η κυβέρνηση θα προτείνει τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας Ανδρέα Ι. Χρυσοστόμου για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΔΝΟ) των Ηνωμένων Εθνών, με βάση απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 22 Οκτωβρίου 2014.

Οι εκλογές για τον νέο επικεφαλής του ΔΝΟ θα γίνουν τον Ιούνιο του 2015, μετά την αναμενόμενη παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, Κότζι Σεκιμίτζο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο ξένο Τύπο, εκτός από την Κύπρο, τη θέση αναμένεται να διεκδικήσουν με υποψηφίους η Δανία, ο Παναμάς και το Μεξικό.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή επίσημη ανακοίνωση, η Κύπρος υπήρξε ανέκαθεν ένθερμος υποστηρικτής του έργου που επιτελείται στο πλαίσιο του ΔΝΟ και προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στον σημαντικό και κεντρικό ρόλο του Οργανισμού στην προώθηση της διεθνούς συνεργασίας, μια απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου για τη ναυτιλία.


Η Κύπρος πιστεύει ακράδαντα ότι το άτομο που εκλέγεται στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΔΝΟ, θα πρέπει να διαθέτει τα υψηλότερα πρότυπα σε ό,τι αφορά την αποδοτικότητα, ικανότητα και ακεραιότητα, και για τον λόγο αυτό αποφάσισε να προτείνει τον Ανδρέα Ι. Χρυσοστόμου για την τιμητική αυτή θέση, προστίθεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Ανδρέας Ι. Χρυσοστόμου είναι μια εξέχουσα προσωπικότητα στον χώρο της παγκόσμιας ναυτιλίας και χαίρει εκτίμησης διεθνώς, μέσω της μακρόχρονης και επιτυχημένης του καριέρας στη ναυτιλία. Συμμετέχει στις εργασίες του ΔΝΟ από το 1994 και έχει συνεισφέρει στο έργο που επιτελείται στο πλαίσιο του Οργανισμού από διάφορες θέσεις, πέρα από τη θέση του εθνικού αντιπροσώπου της Κύπρου. Κατά τη διάρκεια της πολυετούς του ανάμειξης με τον ΔΝΟ, έχει δραστηριοποιηθεί ενεργά και έχει συνεισφέρει εποικοδομητικά σε όλα τα θέματα και επίπεδα εργασίας του Οργανισμού, όπως θέματα ναυτικής και ναυτιλιακής ασφάλειας, προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, καθώς και θέματα νομικής και διοικητικής φύσεως. Έχει υπηρετήσει ως Πρόεδρος της Υποεπιτροπής «Design and Equipment» του ΔΝΟ, ενώ κατά την δεκαετία 2003-2013 διατέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (Marine Environment Protection Committee -MEPC), μια από τις κύριες Επιτροπές του ΔΝΟ.

Ο κ. Χρυσοστόμου υπηρετεί τη Δημόσια Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1993 και επί του παρόντος κατέχει τη θέση του Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας (Κυπριακή Ναυτιλιακή Διοίκηση). Επίσης, έχει τον τιμητικό τίτλο του Immediate Past President του Ινστιτούτου IMAREST (Institute of Marine Engineering, Science & Technology).

Συνέπεια των ικανοτήτων, της ακεραιότητας και της συνεισφοράς του στην παγκόσμια ναυτιλία, ο κ. Χρυσοστόμου έτυχε σημαντικών διεθνών τιμητικών διακρίσεων. Το  2011 του απονεμήθηκε η διάκριση – «Award for Outstanding Contribution to Sustainable Shipping», ενώ τον ίδιο χρόνο η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ του απένειμε το Βραβείο «Distinguished Public Service Award by the United States Department of Homeland Security, United States Coast Guard, για την ανεκτίμητη προσφορά του στη Διεθνή Ναυτιλία. Σημαντική αναγνώριση έτυχε το 2013 λαμβάνοντας το «Βραβείο Ηγετικής Ναυτιλιακής Προσωπικότητας της Δεκαετίας 2003-2013» (GST - Award – Leading Shipping Personality of the Decade 2003-2013).

Η κυπριακή κυβέρνηση, εκτιμά ότι τα εξαιρετικά επαγγελματικά προσόντα του κ. Χρυσοστόμου και οι διαπροσωπικές του ικανότητες, θα αποτελέσουν τον καταλύτη για την περαιτέρω ενίσχυση της εμπιστοσύνης των κρατών μελών στο έργο που επιτελείται από τον Οργανισμό, ενώ επιπρόσθετα θα υποβοηθήσουν στην ορθολογική οργάνωση των εργασιών του ΔΝΟ, όπως σημειώνεται.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ