2014-11-06 10:07:51
Φωτογραφία για Επικοινωνιακά παιχνίδια της Άγκυρας στην ΑΟΖ
Στη Λεμεσό για επισκευές κι όχι στην ΑΟΖ για γεώτρυση κατευθύνεται ρουμανική πλατφόρμα την ώρα που το πολεμικό πλοίο Γκελίμπολου κάνει μια επικοινωνιακή επίδειξη δύναμης

Επικοινωνιακό τρικ των Τούρκων φαίνεται ότι είναι η είδηση πως ρουμανική πλατφόρμα από τον κόλπο της Αλεξανδρέττας κατευθύνεται προς την Κύπρο.

Η πλατφόρμα είναι μεγάλης ηλικίας και μπορεί να κάνει άντληση πετρελαίου μόνο σε ρηχά νερά, περίπου 90 μέτρα. Φαίνεται ότι η κίνηση αυτή των Τούρκων είναι περισσότερο επικοινωνιακή, με την Άγκυρα να επιθυμεί να στείλει ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι μεταφέρεται στην Λεμεσό για συντήρηση.

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ SHOW ΣΤΟ ΓΚΕΛΙΜΠΟΛΟΥ

Το τουρκικό πολεμικό πλοίο Γκελίμπολου ωστόσο δεν επιτρέπει σε κανένα πλοίο να πλησιάσει το Μπαρμπαρός σε απόσταση λιγότερη των έξι ναυτικών μιλίων, μεταδίδει ο ανταποκριτής του NTV, ο οποίος ανέβηκε με την κάμερα στο πολεμικό πλοίο.


Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της τουρκικής τηλεόρασης, το Μπαρμπαρός έχει απλώσει καλώδια για τις έρευνές του και δεν πρέπει να υπάρχει καμιά κίνηση πάνω από τα καλώδια αυτά. Στο Γκελίμπολου ανέβηκε και συνεργείο της TRT.

"Είμαστε 35 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Κύπρου. Είμαστε ακριβώς δίπλα από το σεισμογραφικό πλοίο Μπάρμπαρος. Εξαιτίας των ερευνών που γίνονται εδώ η ε/κ πλευρά σηκώθηκε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με τον κυπριακό Τύπο πρόκειται για τη μεγαλύτερη κρίση έπειτα από το 1974 στην περιοχή", αναφέρει ο δημοσιογράφος του NTV από το Γκελίμπολου.

Τούρκος αξιωματικός δήλωσε στο δημοσιογράφο ότι "το Μπαρμπαρός έχει τοποθετήσει καλώδια για τις έρευνές του και διασφαλίζεται ότι δεν θα περάσει κανένα άλλο πλοίο πάνω από τα καλώδια σε απόσταση τριών ναυτικών μιλίων από τη μια πλευρά του πλοίου, τρία ναυτικά μίλια από την άλλη και έξι ναυτικά μίλια από την πίσω πλευρά του πλοίου".

Από το ραντάρ που βρίσκεται στη γέφυρα του Γκελίμπολου, ο ασυρματιστής ακούγεται να δίνει οδηγίες ώστε ένα εμπορικό πλοίο με το όνομα "Μαβί Ακντενίς", προφανώς τουρκικό, να αλλάξει τη ρότα του και να μην πλησιάσει το Μπαρμπαρός σε απόσταση λιγότερη από έξι ναυτικά μίλια.

"Είμαστε στη γέφυρα του Γκελίμπολου. Από εδώ παρακολουθείται η κάθε κίνηση από αέρος, θαλάσσης και ακόμη κάτω από την θάλασσα", αναφέρει ο δημοσιογράφος του NTV. Ελικόπτερα απογειώνονται κατά διαστήματα από το Γκελίμπολου και κάνουν ελέγχους από αέρος. Αναφέρεται επίσης ότι το Γκελίμπολου είναι από τα πιο ισχυρά πολεμικά πλοία του τουρκικού στόλου.

Στη συνέχεια η κάμερα ζουμάρει στο γραφικό που βρίσκεται στην οθόνη του υπολογιστή του πλοίου. "Αυτό είναι για να αντιληφθούμε καλύτερα τι γίνεται στην Ανατολική Μεσόγειο", σχολιάζει ο δημοσιογράφος του τουρκικού καναλιού και αναφέρει ότι με πράσινες γραμμές φαίνεται η περιοχή που τα κατεχόμενα με την Τουρκία συμφώνησαν να διεξάγει η ανώνυμη τουρκική εταιρεία πετρελαίου (TPAO) έρευνες φυσικού αερίου. Με κόκκινες γραμμές είναι οι περιοχές που διεξάγει έρευνες και γεώτρηση η Κυπριακή Δημοκρατία. "Φαίνεται καθαρά ότι οι δύο περιοχές συμπίπτουν", αναφέρει ο δημοσιογράφος. Το Μπάρμπαρος και το Γκελίμπολου βρίσκονται ακριβώς στην είσοδο της περιοχής που η Κυπριακή Δημοκρατία κάνει έρευνες στο οικόπεδο τρία. Στο γραφικό φαίνεται το σημείο αυτό με πράσινους κύκλους.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ