2014-11-06 10:58:04
Φωτογραφία για Υγεία: 5 δισ. ευρώ κοστίζουν η διαφθορά και η κακοδιαχείριση. Ψαλίδι” 160 εκατομμυρίων στα νοσοκομεία
Περίπου 2,5 δισ. ευρώ το χρόνο είναι η παραοικονομία στην Υγεία, ενώ άλλα τόσα χρήματα χάνονται από τον προβληματικό τρόπο λειτουργίας του συστήματος.

IATRONET

Χαμένος από κάθε πλευρά είναι ο πολίτης που χρειάζεται τις “δωρεάν” υπηρεσίες περίθαλψης.

Η παραοικονομία και η κακοδιαχείριση κοστίζουν ετησίως το 30% των διατιθέμενων πόρων για την Υγεία, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη διαφθορά Πολ Βίνκε.

Με τις συνολικές ετήσιες δαπάνες στα 17 δισ. ευρώ, οι χαμένοι πόροι σε “φακελάκια” και κακοδιαχείριση ανέρχονται στα 5 δισεκατομμύρια.

Από αυτά, περίπου 2,5 δισ. είναι η παραοικονομία και άλλα τόσα τα χρήματα που χάνονται από τον προβληματικό τρόπο λειτουργίας του συστήματος.

Σαν να μην έφτανε ο ποταμός των χαμένων πόρων, έρχεται και η πολιτεία να τους περικόψει περαιτέρω από το δημόσιο σύστημα.

Έπειτα από μία τετραετία γενναίων περικοπών στην πρωτοβάθμια φροντίδα, το υπουργείο Υγείας έρχεται να μειώσει περισσότερο τους διατιθέμενους πόρους στα νοσοκομεία.

Κονδύλι

Στο περιθώριο συνεδρίου για την βιοτεχνολογία, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι το κονδύλι στον προϋπολογισμό του 2015 για τα νοσοκομεία θα είναι μειωμένο κατά 160 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, το διατιθέμενο ποσό θα περιοριστεί στο 1,45 δισ. ευρώ, έναντι 1,61 δισ. το 2014.

Εξετάσεις

Ο υπουργός Υγείας, μάλιστα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διενέργειας διαγνωστικών εξετάσεων των δημόσιων νοσοκομείων από ιδιώτες πάροχους.

Σύμφωνα με τον υπουργό, μια τέτοια απόφαση συνδέεται με την κοστολογική προσέγγιση του ζητήματος, τονίζοντας ότι “...τον ασθενή τον ενδιαφέρει να κάνει την εξέταση του καλά και φθηνά”.
Δ.Κ.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ