2014-11-06 11:46:13
Φωτογραφία για ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ενεργοποιήθηκε η Ελληνική Αντίδραση στην Κύπρο...[video+photo]
Με καθυστέρηση αρκετών ημερών (σχεδόν βδομάδας) η Ελληνική πλευρά αποφάσισε να αντιδράσει δυναμικά στις προκλήσεις της Τουρκίας και να μην κάνει απλά ενέργειες διακριτικής παρουσίας και παρατήρησης των κινήσεων του Τουρκικού Στόλου στο νησί.

Κατά την διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων στην Κύπρο απέστειλε 4 μαχητικά αεροσκάφη F-16 τα οποία όχι μόνο συμμετέιχαν στην ασκήσεις αλλά και προσγειώθηκαν στην Αεροπορική Βάση “Ανδρέας Παπανδρέου” στο νησί. Ακόμη μια τετράδα μαχητικών F-16 απέστειλε το Ισραήλ τα οποία επίσης σταύθμευσαν στην συγκεκριμένη Αεροπορική Βάση. Και τα 2 πακέτα αεροσκαφών συνεργάστηκαν στην αποστολή τους για εναέρια κυριαρχία πάνω από το νησί.

Φαίνεται πως η Ελληνική Κυβέρνηση μας άκουσε για την αποστολή μαχητικών αεροσκάφών (βλέπε Κλιμακώνει επικίνδυνα η Τουρκία σε Αιγαίο και Κύπρο). Επιτέλους δικαιωνόμαστε. Αυτή τη φορά δεν θα έχουμε άλλο ένα 74 όπου θα παρατηρούμε τον Αττίλα να εισβάλει στο νησί. Αυτήν την φορά οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι εκεί (!).


Σήμερα θα συμμετέχουν στις ασκήσεις δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη από την Ισραηλινή Αεροπορία συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών F-16I, F-15I καθώς και  2 ισραηλινά αεροσκάφη ΑΣΕΠΕ  G500 “Nahshon-Shavit” και G550 “Nahshon-Eitam”. Τα τελευταία όπως καταλαβαίνει κανείς θα συλλέξουν και τις ηλεκτρομαγνητικές υπογραφές των ραντάρ των Τουρκικών Φρεγατών που περιπολούν στην περιοχή. Σε πραγματικές συνθήκες αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην Εθνική Φρουρά η οποία χρησιμοποιώντας επίγειους αυτοκινούμενους παρεμβολείς θα μπορούσε να “τυφλώσει” τα Τουρκικά Πλοία στην περιοχή.

Επίσης C-130 της ΠΑ έριξαν αλεξιπτωτιστές στην περιοχή Μαζωτού και Αεροδρομίου Λάρνακας (ακριβώς απέναντι από τον Τουρκικό στολίσκο του Barbaros) προς ενίσχυση φίλιων τμημάτων. Οι ¨Ελληνες Καταδρομείς ανήκουν στην 2η ΜΑΛ και στην ουσία επανέλαβαν ένα παρόμοιο σενάριο που είχε γίνει στην άσκηση Νικηφόρος το 2001.

Πρέπει να τονισθεί ότι ολόκληρη η Εθνική Φρουρά έχει αναπτυχθεί σε κατάλληλες θέσεις στο νησί ενώ τόσο οι ΕΜΑ των Τ-80U μαζί με τις ΕΜΑ των Μ-48Α5 εκτέλεσαν ασκήσεις αντεπίθεσεις και περαιτέρω προώθησης σε εχθρικά εδάφη. Σήμερα ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα μεταβεί στην Κύπρο όπου θα έχει επαφές με την Κυπριακή Κυβέρνηση. Παράλληλα στο νησί θα μεταβεί και ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Λίμπερμαν που θα συναντήσει και τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Η ισχυρή Ελληνο-Κυπριακή-Ισραηλινή Τριμερής Συμμαχία φαίνεται πολλά υποσχόμενη και τίθεται σε ευθεία αντιπαράθεση με τις επεκτατικές βλέψεις της Ισλαμικής Τουρκίας του Ερντογάν.

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο του ΑΝΤ1

Η κίνηση αυτή της Ελληνικής πλευράς αν και καθυστερημένα έστειλε το μύνημα στους Τούρκους ότι δεν παίζουν μόνοι τους στο νησί της Αφροδίτης. Παράλληλα μεθαύριο στις 8 Νοεμβρίου ξεκινάει η τριμερής Σύνοδος Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου κατα την οποία θα συζητηθούν θέματα της ΑΟΖ και περαιτέρω αξιοποίησης των αποθεμάτων Φυσικού Αερίου και Πετρελαίου από τις 3 τελευταίες χώρες. Επίσης θα καθορισθούν περαιτέρω με μεγαλύτερη ακρίβεια οι επόμενες κινήσεις ιδιαίτερα η πιθανότητα κατασκευής Τερματικού Σταθμού Υγροποίησης Φυσικού Αερίου.

Επίσης ο ίδιος ο Έλληνας ΥΠΕΞ Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε: «Κάνουμε ταυτόχρονα επαφές με την Αίγυπτο, επαφές με την Ιταλία, έχουμε την εκκρεμότητα με την Αλβανία, έχουμε παλαιά εκκρεμότητα, εδώ και χρόνια, με τη Λιβύη. Αλλά μη βλέπετε αυτό μόνο. Τους τελευταίους μήνες, τα τελευταία χρόνια έχουμε ένα νόμο που δεν είχε η χώρα, το νόμο 4001/2011 για τα απώτερα όρια της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, έχουμε κατάθεση του νόμου αυτού στον ΟΗΕ και έχουμε προκήρυξη ερευνών σε οικόπεδα και στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Αυτά είναι τα πραγματικά γεγονότα, αυτές είναι οι σημαντικές εξελίξεις».

Αμερικανικός Δάχτυλος ίσων αποστάσεων

Χθες αιφνιδίος έγινε η επίσκεψη του Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο, αρμόδιος για την ενεργειακή διπλωματία Αμος Τζ. Χοχστάιν. Ο Αμερικανός Υφυπουργός συνέστησε ψυχραιμία στην Κυπριακή Πλευρά ενώ συνέστησε ότι παρόλο που η Τουρκία παράνομα διεξάγει έρευνες θα έπρεπε η Κύπρος να προβεί σε κινήσεις όπου θα μοιράζονται οι φυσικοί πόροι του νησιού προς όφελος και των 2 κοινοτήτων στο νησί.(!) Ναι καλά αξούσατε καρότο και μαστίγιο για την Κύπρο.

Ταυτόχρονα η αμερικανική εταιρεία Noble Energy από τους πρωτεργάτες της εκμτετάλλευσης της Κυπριακής ΑΟΖ και συμβάσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία δήλωσε ότι “αποσύρει τα σχέδια της για κατασκευή Τερματικού Σταθμού Υγροποίησης Φυσικού Αερίου” στην Κύπρο και ότι πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικές επιλογές όπως η κατασκευή υπόγειων αγωγών διασύνδεσης με γειτονικές χώρες (κατα προτίμηση που συνορεύουν με την ΕΕ). Κλείνει έτσι το μάτι στην Τουρκία η οποία προκρίνεται ως η πιο συμφέρουσα τεχνο-οικονομικά Λύση. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η Ελληνοκυπριακή Κυβέρνηση δεν μπορεί να προσωρήσει μόνη της για αυτό το εγχείρημα αλλά το κόστος αυτής της κίνησης δεν θα μπορούσε να το αντέξει η Κυπριακή Οικονομία. Επίσης ο δείκτης Επενδυμένου Κεφαλαίου προς Κέρδη δεν είναι τόσο υψηλός ώστε να υπάρξει ουσιαστικό όφελος.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ζήτησε να ξεκινήσουν ξανά οι διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού και να συζητηθούν τρόποι προσέγγισης με τους Τουρκοκυπρίους. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι θα ασκηθούν Αμερικανικές πιέσεις ώστε να αποσυρθεί οι Τουρκικές Ναυτικές Δυνάμεις από την περιοχή.

Ναι μεν η αμερικανική πλευρά θεωρεί παράνομες τις Τουρκικές Ενέργειες αλλά από την άλλη κλείνει το μάτι για ανάγκη συνεκμτάλλευσης των κοιτασμάτων στα πλαίσια της αμοιβαιότητας με την Τουρκία. Κάτι τέτοιο όμως θα δορυφοροποιούσε την Κύπρο και θα την μετέτρεπε σε Προτεκτοράτο της Άγκυρας καθώς οι όποιες ποσότητες Υδρογοναθράκων θα εξορύσσονταν από τις θαλάσσιες πλατφόρμες εξόρυξης θα κατευθύνονταν μέσω ειδικών αγωγών στην Τουρκία όπου θα υφίσταντο κατάλληλη επεξεργασία και διήλυση (για το πετρέλαιο). Σε παρόμοιες συζητήσεις βρίσκεται και η Ισραηλινή εταιρεία Delek η οποία προκρίνει την λύση των συνδέσεων με αγωγούς. Η εγγύτητα της Τουρκίας στην Ευρώπη θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την Ευρωπαική Αγορά και να πάρει έτσι μερίδιο από τους Ρώσους Ανταγωνιστές.

Τα Ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη που στάλθησαν αναβίωσαν μετά από πολλά χρόνια το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου

Εν κατακλείδι, το μέλλον θα δείξει αν η Τριμερής Συμμαχία Ελλάδας Κύπρου κρατήσει εννιαία Γραμμή ή αν τραβήξει ο καθένας τη δικιά του πολιτική. Οι ενδείξεις μέχρι στιγμής είναι ενθαρρυντικές σε πολιτικό επίπεδο. Από την άλλη οι Ιδιωτικές Εταιρείες Πετρελαίου βλέπουν τα πράγματα από καθαρά τεχνο-οικονομική σκοπιά και προσπαθούν να προωθήσουν κατάλληλες εξελίξεις ώστε να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους. Ποιος στο τέλος θα επικρατήσει είναι ένα ερώτημα. Ισως στο τέλος δούμε μια συνολική λύση για ΑΟΖ, Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά. Το που θα γείρει η πλάστιγγα ακόμη δεν έχει καθορισθεί Η ΠΑ πάντως είναι πανέτοιμη για δράση…
Πηγή
Tromaktiko
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Foreign Policy :  Trouble in Club Med
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Foreign Policy : Trouble in Club Med
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ