2014-11-06 11:54:17
Φωτογραφία για Διπλωματικός πυρετός περί την Κύπρο
Του Κώστα ΡάπτηCarl von Clausewitz

Η διπλωματία είναι η συνέχιση της στρατιωτικής προκλητικότητας με άλλα μέσα. Αυτή είναι, διασκευάζοντας τον Carl von Clausewitz, η εικόνα που προκύπτει το τελευταίο 24ωρο ως προς τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και την έμπρακτη αμφισβήτησή τους από την τουρκική πλευρά.

Η διπλωματία πράγματι είχε την τιμητική της, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlüt Çavuşoğlu ανέφερε, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Ahmet Davutoğlu, σε χρόνο τον οποίο δεν προσδιόρισε. Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι αναμένει, όπως είχε συμφωνηθεί κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, τον Έλληνα ομόλογό του στα τέλη Νοεμβρίου – οπότε άλλωστε ο Ευάγγελος Βενιζέλος προτίθεται να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για την Θρονική Εορτή του Φαναρίου, που φέτος συμπίπτει με την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας απηύθυνε το μήνυμα ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι δυνατόν να προωθηθούν περαιτέρω, παρά τις εξελίξεις περί την Κύπρο, που, όπως παραδέχθηκε, έχουν δυσμενή αντανάκλαση και στο διμερές πεδίο. Πρόκειται για μια διπλωματική πρόταση “στεγανοποίησης”, που ως πίσω όψη της βέβαια έχει τις πρόσφατες “κρουαζιέρες” των τουρκικών πολεμικών πλοίων Bartın και Büyükada στο Αιγαίο Περισσότερα Capital
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ