2014-11-06 19:01:22
Φωτογραφία για Μέτρα για να περιορίσει τα «φακελάκια» στην Υγεία παίρνει ο Βορίδης
Τη δημιουργία ενός νέου συστήματος διαχείρισης των χειρουργείων και των περιστατικών που... οι χειρουργοί του ΕΣΥ καλούνται να αντιμετωπίσουν εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε μια προσπάθεια να εξαλείψει τα «φακελάκια» προς τους γιατρούς και τις λίστες αναμονής οι οποίες τα «τροφοδοτούν». Πρόκειται για ένα από τα μέτρα που μελετά το υπουργείο με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς στον χώρο της υγείας, που προφανώς δεν περιορίζεται μόνο μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.

«Χρειαζόμαστε ένα διαφανές σύστημα διαχείρισης των χειρουργικών περιστατικών μέσω του οποίου θα δεσμεύεται το χειρουργείο κάθε νοσοκομείου προς το κέντρο υγείας που παραπέμπει έναν ασθενή ή προς το τμήμα εκτάκτων περιστατικών. Αυτό θα είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο, όλοι θα γνωρίζουν σε ποιο χειρουργείο χειρουργεί ο τάδε γιατρός, καθώς και τη χρονική σειρά προτεραιότητας» είπε ο υπουργός Υγείας, κ. Μάκης Βορίδης, μιλώντας την Πέμπτη στη 10η Διάσκεψη του European Health Care Fraud and Corruption Network (ΕΗFCN), για την Αντιμετώπιση της Διαφθοράς που πραγματοποιείται στην Αθήνα.


Ο υπουργός χαρακτήρισε το φακελάκι των γιατρών ως μια από τις πιο συνήθεις περιπτώσεις διαφθοράς στο ΕΣΥ, περιγράφοντας ενώπιον των μελών του ευρωπαϊκού δικτύου για την διαφθορά την σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες στο ΕΣΥ:«με εκβιαστικό συνήθως τρόπο, απαιτείται από γιατρούς που υπηρετούν στο σύστημα υγείας, από επίορκους γιατρούς, να καταβληθούν αμοιβές προκειμένου να γίνει η ιατρική πράξη, συνήθως χειρουργείο το οποίο απαιτείται για την ίαση του ασθενούς. Ποια είναι, όμως, η βάση; Γιατί ζητείται στην πραγματικότητα αυτό το φακελάκι; Αυτό κυρίως ζητείται γιατί υπάρχει καθυστέρηση και υπάρχουν αναμονές στα ιατρεία. Επομένως, όπως είναι σήμερα διαμορφωμένο το σύστημα υγείας, βρίσκεται στην διακριτική ευχέρεια του γιατρού ο προσδιορισμός του χρόνου που θα χειρουργηθεί ο ασθενής» υπογράμμισε ο κ. Βορίδης.

Το νέο σύστημα του οποίου οι τελευταίες λεπτομέρειες ολοκληρώνονται από ειδική ομάδα που έχει συσταθεί στο υπουργείο Υγείας, θεωρείται ένα σύστημα που βελτιώνει την ποιότητα της λειτουργίας του συστήματος υγείας και εξαφανίζει την παθογένεια της λίστας με βάση τα φακελάκια.

Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ετοιμάζεται να παρέμβει στο πειθαρχικό δίκαιο που εφαρμόζεται για τους λειτουργούς του Ιπποκράτη, καθώς διαπιστώνει «τη βασική παθογένεια, ότι δηλαδή δεν λειτουργούν με τον τρόπο που θα έπρεπε να λειτουργούν τα πειθαρχικά συμβούλια». Ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε το ποινικό οπλοστάσιο της χώρας επαρκές για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, αλλά επισήμανε πως «η πειθαρχική διαδικασία έχει και ελαττώματα, καθώς για ορισμένα από τα αδικήματα, τα φυσικά αδικήματα, τα διοικητικού τύπου αδικήματα, είναι αρκετά επιεικείς οι ποινές. Σε άλλες περιπτώσεις δεν είναι επαρκώς προσδιορισμένες οι ποινές και επομένως δημιουργούμε περιθώρια νομικών προσφυγών που ευδοκιμούν εξαιτίας του αόριστου χαρακτήρα ορισμένες φορές της δίωξης». Το τρίτο «όπλο» που θα ρίξει στη μάχη κατά της διαφθοράς ο υπουργός Υγείας αφορά τους πολίτες, «τους ευαισθητοποιημένους πολίτες που θέλουν να συνεργαστούν στο συγκεκριμένο κομμάτι με τις Αρχές, να βγουν μπροστά και να μιλήσουν με υπεύθυνο, καθαρό και επώνυμο τρόπο».

Το μέτρο που ετοιμάζεται να υλοποιήσει ο υπουργός Υγείας όπως το περίγραψε «είναι ένας ειδικός ιστότοπος όπου θα μπορούν να έχουν πρόσβαση οι πολίτες για να καταθέσουν επώνυμα και υπεύθυνα τις καταγγελίες τους προκειμένου αυτές οι καταγγελίες να μπορούν να ελέγχονται. Και μπορούν εκεί να διαφυλάξουν οι καταγγέλλοντες τουλάχιστον σε ένα πρώτο επίπεδο διερευνήσεως το να είναι σίγουροι ότι η καταγγελία τους θα φτάσει εκεί που πρέπει να φτάσει, θα τη χειριστούν οι κατάλληλοι άνθρωποι και θα τη χειριστούν και θα της δώσουν τη δέουσα προσοχή αλλά ταυτόχρονα με την υπευθυνότητα και την ευαισθησία που απαιτεί ο χειρισμός τέτοιων καταγγελιών».
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ