2014-11-08 11:50:16
Φωτογραφία για Κύπρος: Όχι Κεντρικής σε κυβέρνηση - κόμματα για αφερεγγυότητα
Μπροστά σε αδιέξοδο ενδέχεται να βρεθεί η συζήτηση για την ολοκλήρωση των νομοσχεδίων του πλαισίου αφερεγγυότητας λόγω της διαφορετικής προσέγγισης της ...Κεντρικής Τράπεζας σε σχέση με την παραχώρηση στοιχείων από μέρους της για να καθοριστούν κάποιοι παράμετροι που αφορούν την προστασία της ενυπόθηκης κύριας κατοικίας των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Όπως πληροφορούμαστε, η Κεντρική Τράπεζα δεν πρόκειται να παραχωρήσει αριθμητικά στοιχεία σε σχέση με τον αντίκτυπο στους ισολογισμούς και τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, ενώ από πλευράς κυβέρνησης και κομμάτων αναμένονται αυτά τα στοιχεία για να οριστούν το ανώτατο ποσό αξίας της ενυπόθηκης κύριας κατοικίας και οι υπόλοιπες παράμετροι, όπως για παράδειγμα οι όροι κάτω από τους οποίους θα γίνεται η επιλογή και για πόσο διάστημα θα διατηρηθεί η προστασία της κύριας κατοικίας. 

Σύμφωνα με πηγές του «Φ» από την Κεντρική Τράπεζα, τα στοιχεία αυτά δεν λήφθηκαν από τις εμπορικές τράπεζες για να υποβληθούν για το πλαίσιο αφερεγγυότητας και ότι αυτό έγινε μετά από αίτημα της Τρόικας για το χειρισμό των αναδιαρθρώσεων των δανείων
. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν κατηγορηματικά ότι τα συμπεράσματα θα δοθούν μόνο στην Τρόικα και σε κανένα άλλο και ότι η ομάδα που ετοίμασε τα προσχέδια των νομοσχεδίων της αφερεγγυότητας, μαζί με τη διακομματική επιτροπή, θα πρέπει να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση του πλαισίου χωρίς αυτά τα στοιχεία. Από πλευράς, Κεντρικής Τράπεζας, όπως μας λέχθηκε, δεν θεωρείται ότι τα στοιχεία αυτά είναι αναγκαία για την ολοκλήρωση του πλαισίου αφερεγγυότητας. «Η Κεντρική Τράπεζα δεν πρόκειται να δώσει άλλα στοιχεία από αυτά που έδωσε για το πλαίσιο αφερεγγυότητας. Θα πρέπει να στηριχθούν σε κοινωνικά, παρά σε οικονομικά κριτήρια. Τα συμπεράσματα θα διαβιβαστούν μόνο στην Τρόικα και σε κανένα άλλο», ανέφερε κατά λέξη η πηγή της Κεντρικής Τράπεζας. 

Πάντως το γεγονός αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί άσχετο και με την προχθεσινή τοποθέτηση της εκπροσώπου της Κεντρικής Τράπεζας στη διάρκεια της συζήτησης του πλαισίου αφερεγγυότητας στο Υπουργείο Οικονομικών. Όπως δήλωσε χθες δημόσια μέλος της διακομματικής επιτροπής, όταν η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα στοιχεία για τον αντίκτυπο στους ισολογισμούς και τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και στο πότε θα κατατεθούν ενώπιον τους αυτά τα στοιχεία, η εκπρόσωπος της Κεντρικής απάντησε ότι «τα στοιχεία θα δοθούν μόνο εκεί που πρέπει και όταν πρέπει». 

 Κυβερνητικές πηγές, στις οποίες θέσαμε το όλο θέμα, δήλωσαν έκπληξη για τη θέση της Κεντρικής Τράπεζας και μας ανέφεραν ότι τα στοιχεία ή έστω τα γενικά συμπεράσματα θα πρέπει να δοθούν τουλάχιστον σε Υπουργικό επίπεδο, διότι θα έχουν καθοριστικό ρόλο στον ορισμό του ανώτατου ποσού αξίας της ενυπόθηκης κύριας κατοικίας, που θα προστατεύεται υπό προϋποθέσεις. «Θα πρέπει να γνωρίζουμε τα ποσά που αναφέρονται στα αποτελέσματα της έκθεσης για τον αντίκτυπο στους ισολογισμούς και τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, για να μπορούν να καθοριστούν τα τελικά ποσά που θα περιληφθούν στο πλαίσιο αφερεγγυότητας», μας λέχθηκε.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ