2012-04-29 10:36:04
Φωτογραφία για Ετοιμάζονται να ρίξουν τον Αίαντα στη μάχη των διαδηλώσεων!
Στους δρόμους θα βγαίνουν οι αύρες… Οι υδροφόρες της Αστυνομίας, δηλαδή ταθωρακισμένα οχήματα που συνέβαλαν στην αντιμετώπιση των διαδηλωτών, ήταν πάντα παρούσες στην πολιτική ιστορία της χώρας μας, από την εποχή της αποστασίας το ΄65 μέχρι την πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος τις κατήργησε.

Αυτή τη στιγμή η Αστυνομία διαθέτει μία αύρα, η οποία αγοράστηκε το 2004, έναντι 380.000 ευρώ και έχει προβλέψει να αγοράσει άλλες δύο το επόμενο διάστημα. Το μπλε όχημα, που οι αστυνομικοί αποκαλούν από τους ασυρμάτους τους «Αίαντα» έκανε ποδαρικό στη λεωφόρο Λαυρίου, με αφορμή τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις των κατοίκων κατά του ΧΥΤΑ στην Κερατέα. Μόνο που εκείνη τη φορά δεν χρησιμοποιήθηκε κατά των πολιτών αλλά για την κατάσβεση των πυρκαγιών που υπήρχαν από ταεπεισόδια.

Αξιωματικοί της Αστυνομίας πάντως που έχουν παρακολουθήσει τις επιδείξεις όπλων από αμερικανικές, ισραηλινές, γερμανικές και γαλλικές εταιρείες, τις κατατάσσουν στα ηπιότερα όπλα αποτροπής. Κι αυτό γιατί με το κανόνι νερού που διαθέτουν, οι αστυνομικοί μπορούν να διαλύουν φλεγόμενα οδοφράγματα αλλά και να τα στρέψουν κατά των διαδηλωτών όταν οι διμοιρίες των ΜΑΤ δέχονται πυρά από βόμβες μολότοφ.


Το καλοκαίρι των «Αγανακτισμένων», η ισραηλινή αύρα είχε στρατοπεδεύσει στη Ρηγίλλης, σε πολύ κοντινή απόσταση από την πλατεία Συντάγματος.

Η πρώτη χρήση οχήματος με κανόνι νερού στην ιστορία έγινε στη μεσοπολεμική Γερμανία μεταξύ 1930 – 31. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ιδίως μετά την κατασκευή του τείχους του Βερολίνου, κατασκευάστηκαν τόσες πολλές μέχρι που έφτασαν στο σημείο να τις χρησιμοποιήσουν ακόμη και για τη μεταφορά νερού σε προάστια.

Στην Ελλάδα, μέχρι και τη χούντα, χρησιμοποιούνταν απαρχαιωμένες από τη Βρετανία ενώ μετά τη μεταπολίτευση έγιναν παραγγελίες και ήρθαν καινούργιες από το Βέλγιο. Τέθηκαν όμως εκτός επιχειρησιακού σχεδιασμού στις αρχές της δεκαετίας του ΄80. Σήμερα, υπάρχει μόνο ένας «Αίαντας» και το επόμενο διάστημα – αν το επιτρέπουν τα κονδύλια- θα αγοραστούν άλλα δύο υδροφόρα οχήματα.

prionokordela.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ