2012-04-29 10:45:05
Φωτογραφία για Στο φως έγγραφο για τη χρηματοδότηση Σαρκοζί από τη Λιβύη
Στο θέμα της χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί το 2007 από το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι επανέρχεται γαλλικό μέσο, φέρνοντας άλλον ένα ισχυρό πονοκέφαλο στον απερχόμενο πρόεδρο που βλέπει τις πιθανότητες επανεκλογής να περιορίζονται σημαντικά.

Ο διαδικτυακός τόπος Mediapart δημοσίευσε έγγραφο, το οποίο αποδίδεται στον Μούσα Κούσα, τον πρώην επικεφαλής των λιβυκών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος αναφέρει για το έτος 2006 ότι υπήρξε μια «καταρχήν συμφωνία με την Τρίπολη» να χρηματοδοτηθεί ως και με 50 εκατομμύρια ευρώ η εκστρατεία του Σαρκοζί το επόμενο έτος.

Η γαλλική Αριστερά ήδη ζήτησε από τον πρόεδρο Σαρκοζί εξηγήσεις, ασχέτως του ότι στον ίδιο δικτυακό τόπο δεν αναφέρεται πουθενά αν πράγματι ο Γάλλος πρόεδρος χρησιμοποίησε το ποσό ή ένα τμήμα του.

Το ζήτημα είχε έρθει στο προσκήνιο και στα μέσα Μαρτίου –τότε το είχε χαρακτηρίσει ο Σαρκοζί «γελοίο»– ενώ και πριν από ένα χρόνο ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, είχε κάνει τον ίδιο ισχυρισμό.


Παράλληλα, ο Ντομινίκ Στρος-Καν σε συνέντευξη του διατυπώνει βαριές κατηγορίες για την παράταξη του Σαρκοζί και τις μυστικές υπηρεσίες ότι φρόντισαν να πάρει διαστάσεις η δικαστική διερεύνηση του φερόμενου βιασμού και να καταστραφεί έτσι η υπόληψη του.

Ο Στρος-Καν θεωρούνταν ως ο πιθανότερος αντίπαλος του Σαρκοζί για τις εκλογές του 2012 και πιθανός νικητής, αν κρίνει κανένας από τα γκάλοπ του περασμένου έτους. Μέχρι σήμερα ήταν ουσιαστικά απών από την προεκλογική εκστρατεία

«Απλά δεν πίστεψα ότι οι πολιτικοί αντίπαλοί μου θα το έφθαναν μέχρις εκεί» δήλωσε στον Guardian και υπαινίχτηκε χωρίς να κατονομάσει «πρόσωπα συνδεδεμένα με τον Σαρκοζί, πράκτορές του».

Από την πλευρά του κατά την περιοδεία του το Σάββατο στο Κλερμόν-Φεράν, ο Σαρκοζί ζήτησε δημόσια από τον Στρος-Καν να σιωπήσει: «Πάρα πολλά [λόγια] ήδη. Λέω στον Στρος-Καν, να τα ξεδιαλύνετε αυτά, με τη συνδρομή της δικαιοσύνης».

Διατηρεί το προβάδισμα ο Ολάντ

Οι ως τώρα δημοσκοπήσεις δίνουν στον Ολάντ ένα άνετο προβάδισμα που φτάνει τις 10 μονάδες ενόψει της αναμέτρησης της Κυριακής 6ης Μαΐου.

Ο σοσιαλιστής υποψήφιος είχε επικρατήσει στον πρώτο γύρο και, όπως φαίνεται, κατάφερε να προσελκύσει τις ψήφους του αριστερού υποψήφιου Ζαν-Λικ Μελανσόν και μέρος των ψηφοφόρων του κεντρώου Φρανσουά Μπαϊρού· ο Σαρκοζί, αντίθετα, προσέλκυσε τις ψήφους της Ζαν-Μαρί Λεπέν, αλλά μάλλον δεν αρκούν για να εξασφαλίσει άλλη μία πενταετία.

Μία από τις τελευταίες αντιπαραθέσεις, λίγο πριν κλείσει η εκστρατεία, θα είναι την Τετάρτη στο ντιμπέιτ των υποψήφιων προέδρων.
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ