2015-01-08 23:48:44
Φωτογραφία για Για «άνευ όρων παράδοση» κατηγορεί τον Αναστασιάδη η Ελένη Θεοχάρους
«Αθήνα και Λευκωσία γνώριζαν ότι επίκειται έκδοση νέας ναυτικής οδηγίας»

Λευκωσία: Επίθεση κατά του προέδρου Αναστασιάδη εξαπέλυσε η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους κατηγορώντας τον για υποχώρηση που «οδηγεί σε επικίνδυνες εξελίξεις στο Κυπριακό». Η κ. Θεοχάρους υποστήριξε επίσης ότι αποτελεί «άνευ όρων παράδοση η επιστροφή στις συνομιλίες» ενώ εμφανίστηκε σίγουρη πως θα ακολουθήσει «ο πολυτεμαχισμός της κυριαρχίας και των υδρογονανθράκων».

Σε γραπτή δήλωσή της η κ. Θεοχάρους ανέφερε πως «το νέο δώρο προς την Τουρκία έχει εκληφθεί ήδη ως αδυναμία και ως υπαναχώρηση του ίδιου του Προέδρου και η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας αποδυναμώνεται στις συνομιλίες».

Περαιτέρω σημείωσε πως «ο ισχυρισμός ότι η υπαναχώρηση του Προέδρου συνιστά τακτική κίνηση είναι επικίνδυνος, διότι η Αθήνα και η Λευκωσία είχαν προειδοποιηθεί και γνώριζαν ότι επίκειται η έκδοση νέας ναυτικής οδηγίας».


Άλλοι δύο ευρωβουλευτές, οι Νεοκλής Συλικιώτης και Λευτέρης Χριστοφόρου, έθεσαν το θέμα των νέων τουρκικών ενεργειών ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο κ. Συλικιώτης ζήτησε από την Κομισιόν «να απαντήσει σε ποιες ενέργειες θα προβεί η ΕΕ προκειμένου να πιέσει την Τουρκία να υλοποιήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις, ως υποψήφια για ένταξη χώρα και θα να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών της ΕΕ». Επίσης ζήτησε από την Κομισιόν να πει «σε ποιες ενέργειες θα προβεί η ΕΕ προκειμένου η Τουρκία να αποσύρει την NAVTEX και να σταματήσει οποιαδήποτε προκλητική και παράνομη ενέργεια.

Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ έθεσε ενώπιον της Κομισιόν τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας «οι οποίες παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπονομεύουν τις προσπάθειες επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας για λύση του Κυπριακού».

Από πλευράς του ο κ. Χριστοφόρου ζητά από την Κομισιόν και την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να πουν τι προτίθενται να πράξουν προκειμένου η Τουρκία να συμμορφωθεί προς το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ υπενθυμίζει πως, σύμφωνα με το σχετικό ψήφισμα, «καλείται τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το Συμβούλιο να παρακολουθούν και να δράσουν εάν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις».

Ο κ. Χριστοφόρου υπογραμμίζει πως με την έκδοση νέας NAVTEX η Τουρκία «ουσιαστικά περιφρονεί και αγνοεί πλήρως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που οφείλει να αντιδράσει με συγκεκριμένα μέτρα».

Πηγή: «Φιλελεύθερος»

- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/236032/gia-anef-oron-paradosi-katigorei-ton-anastasiadi-i-eleni-theocharous#sthash.U3L5vlIW.dpuf
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ