2015-01-12 15:11:11
Φωτογραφία για Μπλόφες και εκβιασμοί με φόντο το Grexit
Καταλύτης εξελίξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο γίνονται οι επικείμενες ελληνικές εκλογές, καθώς εδραιώνεται σταδιακά η εκτίμηση ότι το "ρίσκο" της ανάδειξης μιας αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα δεν είναι μόνον χρηματοοικονομικό, αλλά και πολιτικό. Εννιά εκλογικές αναμετρήσεις ακολουθούν τους επόμενους μήνες σε χώρες της ΕΕ και ό,τι συμβεί στην Ελλάδα - ή ό,τι αποφασισθεί για την τύχη της - μπορεί να αποτελέσει αφορμή και αφετηρία ευρύτερων αλλαγών και ανατροπών. Το σενάριο Grexit παραμένει στο επίκεντρο αναλύσεων, δηλώσεων και δημόσιων τοποθετήσεων, αλλά αντιμετωπίζεται πλέον ως μια ακραία "θεωρητική" εκδοχή ανεπιθύμητων εξελίξεων. Παρίσι και Βρυξέλλες μιλούν τώρα για «επικίνδυνο γερμανικό παιχνίδι», που βοηθά τους πολιτικούς συνοδοιπόρους της Μέρκελ, αλλά μπορεί να αποβεί μπούμεραγκ και να έχει ολέθριες συνέπειες.

Η γαλλική κυβέρνηση που φάνηκε αρχικά να συνταυτίζεται με τη γραμμή του Βερολίνου, αρχίζει να διαφοροποιείται, ενώ στους κόλπους του ευρωπαϊκού Διευθυντηρίου ενισχύεται η άποψη ότι πρέπει να αναζητηθούν συγκλίσεις και να επιδιωχθούν συμβιβασμοί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές
. Στο πνεύμα αυτό ο αρμόδιος επίτροπος Π. Μοσκοβισί δήλωσε χθες πώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «δεν λαμβάνει θέση» για τις ελληνικές εκλογές, τονίζοντας ότι ο αν ο Αλέξης Τσίπρας γίνει πρωθυπουργός, «θα συζητήσουμε μαζί του και μπορούμε να συνεργασθούμε».

Προβληματισμός φαίνεται ότι υπάρχει και στο γερμανικό "στρατόπεδο", όπου εκτιμάται ότι το αν και μπορεί να θεωρηθεί διαχειρίσιμο, το Grexit δεν είναι ρεαλιστικό σενάριο για την Ευρωζώνη.

Πάντως, όπως επισημαίνουν σχολιαστές σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, μετά την διαφορροποίηση της στάσης της γαλλικής κυβέρνησης, αρχίζει να εκδηλώνεται μιά υπόγεια αντιπαράθεση Παρισίων-Βερολίνου, η οποία μπορεί να έχει συνέχεια και να εκφρασθεί δημόσια τις επόμενες μέρες. Ηδη αποτυπώνεται στα δημοσιεύματα γαλλικών εφημερίδων, που κατηγορούν τη γερμανική κυβέρνηση ότι επιδίδεται σε "επικίνδυνα παιχνίδια", συντηρώντας την κινδυνολογική σεναριολογία περί πιθανού Grexit.

Από την άλλη πλευρά, την "φωτιά" του Grexit αναλαμβάνουν να συντηρήσουν τα "κίτρινα" γερμανικά μέσα ενημέρωσης, όπως η Bild, που γράφει σήμερα ότι το Βερολίνο καταστρώνει σχέδια για αντιμετώπιση επιπτώσεων από ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρω - όπως οι "ουρές των καταθετών που θα σπεύσουν να αποσύρουν τα χρήματά τους από τράπεζες".

Ανεξάρτητα πάντως από αυτά τα κινδυνολογικά δημοσιεύματα, σε επίπεδο ευρωπαϊκών κυβερνήσεων η κυρίαρχη αντίληψη είναι ότι το Grexit αποτελεί μόνο "θεωρητικό κίνδυνο", γύρω από τον οποίο στήνεται ένα παιχνίδι με "μπλόφες και εκβιασμούς": Μέρκελ και Τσίπρας/ΣΥΡΙΖΑ μπλοφάρουν ενόψει μελλοντικής διαπραγμάτευσης, η οποία αναπόφευκτα θα καταλήξει σε συμβιβασμό. Καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι διατεθειμένη να φθάσει τον εκβιασμό μέχρι τέλους και να ρισκάρει τα πάντα.

Το παιχνίδι θα συνεχισθεί λοιπόν. Πρώτα για λόγους εκλογικούς και στη συνέχεια για τη διμόρφωση των όρων του τελικού συμβιβασμού, που θα περιλαμβάνει μιά συμφωνία ελάφρυνσης-μείωσης του ελληνικού χρέους.

Του Χ. ΝΙΑΚΑ

Πηγή: sofokleousin
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ