2015-01-22 10:47:47
Φωτογραφία για ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΕΚΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΟΝ ELA
Τη δυνατότητα άντλησης ρευστότητας από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ΕLA) ακόμη και μετά τις 28 Φεβρουαρίου 2015 οπότε λήγει το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης θα έχουν οι ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με διευκρινίσεις που παρείχαν πηγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι οι ελληνικές τράπεζες να είναι φερέγγυες (solvent) και να διαθέτουν τις αναγκαίες εξασφαλίσεις (collaterals).

Σημειώνεται πως οι ελληνικές τράπεζες, δεν διαθέτουν πλέον επαρκή ενέχυρα προκειμένου να καλύψουν το κενό που δημιουργεί η εκροή καταθέσεων με χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, γεγονός που τις κατευθύνει υποχρεωτικά στον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας, ενώ η Εθνική Τράπεζα διέθετε επαρκείς εγγυήσεις προκειμένου να αντλήσει άλλα 4 δισ. ευρώ, απευθείας από την ΕΚΤ. Υπενθυμίζεται ότι μέσω του ΕLA οι ελληνικές τράπεζες είχαν δανειστεί έως και 120 δισ. ευρώ στις αρχές του 2012. Στη συνέχεια και μετά την απόφαση της ΕΚΤ να δέχεται ως ενέχυρο ελληνικά ομόλογα για την αναχρηματοδότηση των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων, η εξάρτηση από τον Μηχανισμό αυτό μειώθηκε βαθμιαία για να μηδενιστεί περίπου στα μέσα του 2014.


Χθες το βράδυ, πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος έκαναν γνωστό ότι η ΕΚΤ ενέκρινε το αίτημα για χορήγηση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Η έγκριση της ΕΚΤ αφορά σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων, καθώς τούτο προβλέπεται από τους σχετικούς κανονισμούς.

Το σχετικό αίτημα εφόσον υπάρχει ανάγκη για πρόσθετη ρευστότητα θα επανακατατεθεί δηλαδή και στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ μετά από 15 ημέρες. Σημειώνεται ότι, η διαδικασία αυτή εφαρμόζονταν από το 2012, χωρίς όμως τότε να ανακοινώνεται η έγκριση που χορηγούσε η ΕΚΤ στα σχετικά αιτήματα της τότε διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ