2015-01-22 18:27:53
Φωτογραφία για Συνεντεύξεις Περιφερερειάρχη Αττικής σε Daily Telegraph και News Austria
Daily Telegraph: «Ελληνικές εκλογές: Η Ρένα Δούρου, περιφερειάρχης Αττικής και ηγετικό στέλεχος του Σύριζα, σκοπεύει να εξαλείψει τη λιτότητα» «Είναι δίκαιο για να αυτοκτονούν χιλιάδες άνθρωποι εξαιτίας των πολιτικών της λιτότητας;» διερωτάται ηγετικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των βουλευτικών εκλογών την Κυριακή

Του Nick Squires και του Μενέλαου Τζαβαλιά στην Αθήνα

22 Ιανουαρίου 2015

*«Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ασπίδα προστασίας των πλέον ευάλωτων.» Από την εκλογή της τον περασμένο Μάιο ως Περιφερειάρχης Αττικής, της ζωτικής σημασίας περιφέρειας που περιβάλλει την Αθήνα, η Ρένα Δούρου εξαπλασίασε το κονδύλι του περιφερειακού προϋπολογισμού που προορίζεται για την κοινωνική πρόνοια, δηλαδή από μόλις 1.9 εκατ. ευρώ σε 13 εκατ. ευρώ.

*«Είναι δίκαιο να αυτοκτονούν χιλιάδες άνθρωποι εξαιτίας των πολιτικών της λιτότητας; Είναι σωστό ένας ολόκληρος λαός να καλείται να πληρώσει το βαρύ τίμημα για μια εντελώς λανθασμένη πολιτική;», ρωτά, επιμένοντας ότι η λιτότητα δεν κατάφερε να απαλλάξει την Ελλάδα από τα χρέη της.


* Περιγράφει την προοπτική ενός «Grexit» —εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ και επιστροφή στη δραχμή — ως «απλή κινδυνολογία» εκ μέρους της κυβέρνησης. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί απολύτως κανέναν κίνδυνο για το ευρώ.»

*«Το πιο επικίνδυνο πράγμα για το ευρώ και το ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι η πολιτική λιτότητας, η οποία σκοτώνει την ανάπτυξη και την απασχόληση. Χρειαζόμαστε πολιτικές που να επιφέρουν κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα. Αυτός είναι ο στόχος για τον οποίο καλείται να ψηφίσει ο Ελληνικός λαός».

Παραθέτουμε ολόκληρη τη συνέντευξη

Από τη στιγμή που η σύνταξη της μητέρας της περικόπηκε για περισσότερες από 30 φορές, η Ρένα Δούρου ήξερε ότι η Ελλάδα δεν μπορούσε πλέον να ανταπεξέλθει στη λιτότητα.

Τώρα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ, το πολιτικό κόμμα από το οποίο προέρχεται, προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, είναι διατεθειμένη να θέσει τέλος στα πέντε οδυνηρά χρόνια που επέβαλλε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Από την αρχή της εφαρμογής των πολιτικών λιτότητας, πολλοί άνθρωποι βίωσαν την εμπειρία της υποβάθμισής τους σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας, χωρίς πρόσβαση στην υγεία ή την εκπαίδευση,» δήλωσε η Περιφερειάρχης.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ασπίδα προστασίας των πλέον ευάλωτων.»

Η Δούρου, 40 ετών, είναι το μόνο μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, του συνασπισμού ριζοσπαστικής αριστεράς, το οποίο κατέχει υψηλό αξίωμα. Από την εκλογή της τον περασμένο Μάιο ως Περιφερειάρχης Αττικής, της ζωτικής σημασίας περιφέρειας που περιβάλλει την Αθήνα, εξαπλασίασε το κονδύλι του περιφερειακού προϋπολογισμού που προορίζεται για την κοινωνική πρόνοια, δηλαδή από μόλις 1.9 εκατ. ευρώ (1.46 εκατ. λίρες στερλίνες) σε 13 εκατ. ευρώ. Αυτό αποτελεί προμήνυμα των τεράστιων παροχών σε εθνικό επίπεδο που έχει υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ εάν εκλεγεί.

Η Περιφερειακή Αρχή της οποίας προϊσταται η κυρία Δούρου, έχει υπό την αρμοδιότητά της τέσσερα εκατομμύρια πολίτες και έχει ξεκινήσει διαδικασίες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε φτωχές οικογένειες οι οποίες αδυνατούσαν πλέον να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους — κάτι το οποίο έχει επίσης υποσχεθεί σε εθνικό επίπεδο ο Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η δημοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ αντικατοπτρίζει την απογοήτευση και τον θυμό πολλών Ελλήνων απέναντι στο πολιτικό κατεστημένο.

Πολλοί θεωρούν ότι τα δύο πάλαι ποτέ μεγαλύτερα κόμματα, το σοσιαλιστικό (ΠΑΣΟΚ) και το κεντροδεξιό (Νέα Δημοκρατία), παρέμειναν στην εξουσία επί δεκαετίες χάρη στη διαφθορά και το νεποτισμό.

«Τέλειωσε ο χρόνος τους», δηλώνει η κα. Δούρου, που έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Essex και μιλά πέντε γλώσσες.

«Είναι δίκαιο να αυτοκτονούν χιλιάδες άνθρωποι εξαιτίας των πολιτικών της λιτότητας; Είναι σωστό ένας ολόκληρος λαός να καλείται να πληρώσει το βαρύ τίμημα για μια εντελώς λανθασμένη πολιτική;», ρωτά, επιμένοντας ότι η λιτότητα δεν κατάφερε να απαλλάξει την Ελλάδα από τα χρέη της.

Ωστόσο, προσθέτει ότι η Ελλάδα θα εξοφλήσει τις οφειλές της και περιγράφει την προοπτική ενός «Grexit» —εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ και επιστροφή στη δραχμή — ως «απλή κινδυνολογία» εκ μέρους της κυβέρνησης.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι να απαλλάξει την Ελλάδα από τα χρέη της Οι αναλυτές θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας θα περιορίσει δραστικά τα αιτήματά του για διαγραφή του χρέους όταν έλθει στην εξουσία, ιδίως στην περίπτωση που δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο των 300 εδρών.

Κάτι τέτοιο θα τον υποχρέωνε σε συμμαχία με ένα από τα πολλά μικρότερα, μετριοπαθέστερα κόμματα, τα οποία διαγκωνίζονται για τη συγκέντρωση ψήφων. Προς το παρόν όμως, το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε συστράτευση:

«Το πιο επικίνδυνο πράγμα για το ευρώ και το ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι η πολιτική λιτότητας, η οποία σκοτώνει την ανάπτυξη και την απασχόληση», δήλωσε η κα. Δούρου.

«Χρειαζόμαστε πολιτικές που να επιφέρουν κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα. Αυτός είναι ο στόχος για τον οποίο καλείται να ψηφίσει ο Ελληνικός λαός».

Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε το Σαββατοκύριακο στην εφημερίδα Το Βήμα, έδειξε προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, με άνοιγμα της μεταξύ τους ψαλίδας κατά 3.1 ποσοστιαίες μονάδες από 2.5 ποσοστιαίες μονάδες μια εβδομάδα νωρίτερα. Είναι η πρώτη φορά από τον περασμένο Νοέμβριο που διευρύνεται το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ.

NEWS: Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΡΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Αυτό τον χαρακτηρισμό αποδίδει στην περιφερειάρχη Αττικής το αυστριακό περιοδικό News Austria, το οποίο αποτελεί και τον τίτλο του άρθρου. Το πορτραίτο/συνέντευξη υπογράφει ο Christoph Lehermayr. «Είναι 40 χρονών, ριζοσπάστρια αριστερή και η ισχυρότερη πολιτικός της χώρας. Η Ρένα Δούρου εξηγεί στο News τι θα συμβεί αν το κόμμα της κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής και γιατί αυτό θα είναι καλό για την Ευρώπη», γράφει στην εισαγωγή του κειμένου. Παραθέτουμε τα πιο χαρακτηριστικά αποσπάσματα...

* Όχι μόνο η υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά, ολόκληρη η Ευρώπη έχει το βλέμμα στραμμένο στην Αττική για να δει τι πετυχαίνει ή για να παρατηρήσει προσεκτικά πού αποτυγχάνει. Η Δούρου είναι περιφερειάρχης Αττικής, της σημαντικότερης περιφέρειας της χώρας, εκεί όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα Αθήνα και το λιμάνι του Πειραιά και όπου κατοικεί το 40% των Ελλήνων.

*Η Δούρου ήταν η πρώτη που είπε ότι τα λόγια πρέπει να συνοδεύονται από πράξεις. «Αν πιστεύετε ότι έχετε τη ζωή σας και κερδίζετε λεφτά, τότε μην αλλάξετε τίποτα και ψηφίστε ξανά τους ίδιους», έλεγε στον κόσμο, όταν πήγαινε από πόρτα σε πόρτα αναζητώντας ψήφους. Και τους πήρε – η Δούρου έγινε χάρη στο 50,8% των ψήφων μια «μικρή πρωθυπουργός», όπως αποκαλεί ο κόσμος την περιφερειάρχη λόγω της εξουσίας που έχει στα χέρια της.

*Αυτή την Κυριακή όμως ενδέχεται να σπάσει ένα ακόμα μεγαλύτερο ταμπού. Διότι, ο Αλέξης Τσίπρας, φίλος της Δούρου από την εποχή του κόκκινου νεολαιίστικου κινήματος, φέρεται να κερδίζει τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Είναι η πρώτη φορά που σε μια χώρα χτυπημένη από την κρίση ένα ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα της αντιπολίτευσης βρίσκεται στα πρόθυρα της εξουσίας, κάτι που αποτελεί μήνυμα για την Ισπανία και την Πορτογαλία, όπου αργότερα θα διεξαχθούν κι εκεί εκλογές. Και μετά; Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντιδρούν με νευρικότητα, βλέπουν την πορεία της λιτότητας στην Ελλάδα να απειλείται, καθώς και τον κίνδυνο να χαθούν τα 240 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν δοθεί στη χώρα από το 2010 για την αποτροπή της χρεοκοπίας.

*Οσο περισσότερο όμως ακούει κανείς τη Δούρου, καταλαβαίνει ότι η επιτυχία του Σύριζα οφείλεται κυρίως στην αποτυχία του ευρωπαϊκού προγράμματος λιτότητας για την Ελλάδα. «Το φάρμακο που μας επέβαλαν, δηλαδή, η λιτότητα, όχι μόνο δεν είχε αποτελέσματα, αλλά έκανε τα πράγματα χειρότερα», λέει η Ρένα Δούρου στο News, «το χρέος μας αυξήθηκε και άλλο, η οικονομία βούλιαξε, χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις έκλεισαν και η χώρα μας οδηγήθηκε βίαια σε μια κοινωνική καταστροφή».

*Τα νούμερα είναι απεικονίζουν την καταστροφή: Το ένα τρίτο των Ελλήνων δεν έχει δουλειά, ενώ μεταξύ των νέων η αναλογία αυτή είναι ένας προς δύο. Τα τρία από τα 11 εκατομμύρια των Ελλήνων δεν έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και απευθύνεται για βοήθεια σε οργανώσεις όπως οι «Γιατροί του Κόσμου», οι οποίοι μέχρι πρότινος δραστηριοποιούνταν μόνο σε χώρες του Τρίτου Κόσμου. «Χρειαζόμαστε ανάπτυξη και όχι άλλη λιτότητα», λέει η Δούρου, «ωστόσο η ευρωπαϊκή ηγεσία επιμένει στο ίδιο φάρμακο. Οι προκαταλήψεις της την εμποδίζουν να δει την αναποτελεσματικότητά του». Ειδικά σε ό,τι αφορά το στερεότυπο για τους τεμπέληδες Ελληνες, η Δούρου το καταρρίπτει με τις ίδιες της τις πράξεις. Κάθεται ως αργά το βράδυ στο γραφείο της στο κέντρο της Αθήνας. Ελέγχει λεπτομερώς τα λογιστικά στοιχεία και καταγγέλλει διεφθαρμένους υπαλλήλους στην υπηρεσία της περιφέρειας, στην οποία εργάζονται συνολικά 2.200 άτομα. «Δεν μπορώ να απαιτήσω τίποτα από κανένα, αν δεν δώσω πρώτη εγώ το καλό παράδειγμα». Λέει η 40χρονη πολιτικός, η οποία στο παρελθόν είχε εργαστεί στη δημόσια διοίκηση. Διοιίκηση; Μάρκετινγκ; PR;

*Στο τέλος της θητείας της, η Ρένα Δούρου θα ήθελε να έχει αφήσει το δικό της στίγμα ως περιφερειάρχης, πέρα από το πλαίσιο μιας ενδεχόμενης κεντρικής κυβέρνησης υπό τον Αλέξη Τσίπρα. «Ο,τι γίνεται εδώ, αποτελεί πρότυπο για όλη την Ελλάδα. Πρώτα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση. Θα πρέπει να επανασυνδέσουμε το ρεύμα σε ανθρώπους που τους το έχουν κόψει γιατί αδυνατούσαν να το πληρώσουν, να τους δώσουμε πίσω το φως και μαζί με αυτό την αξιοπρέπεια. Γι’αυτό και προτιμάμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια που μέχρι πρότινος διοχετεύονταν σε κατασκευές δρόμων και συντηρούσαν τη διαφθορά, να τα χρησιμοποιήσουμε σε προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης».

* Σε ότι αφορά το ευρώ και την κρίση χρέους, είναι φανερό ότι η Δούρου σκέφτεται πέρα από τα πλαίσια της περιφερειακής πολιτικής. «Οσα λέγονται περί εξόδου από το ευρώ αποτελούν αντιπερισπασμό. Κάτι τέτοιο δεν θα είχε να προσφέρει τίποτα στην ανάπτυξη που μας λείπει. Οι ειδικοί αρχίζουν να κατανοοούν ότι το βάρος του χρέους είναι υπέρογκο», λέει η Δούρου στο News και κάνει λόγο για μια πανευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ