2015-01-24 11:08:30
Φωτογραφία για Νταβούτογλου: «Το φυσικό αέριο θα περάσει από την Τουρκία αν υπάρξει ειρήνη» - See more at: http://www.alfanews.com.cy/politikh/item/11066-%C2%AB%CF%84%CE%BF-%CF%86%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B1%CE%AD%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CE%B8%CE%B1-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CF%8C
Αν στην Κύπρο υπάρξει ειρήνη, το φυσικό αέριο που βρίσκεται γύρω από το νησί θα περάσει από την Τουρκία, δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου σε δείπνο με σημαντικούς επιχειρηματίες που συμμετέχουν στο Νταβός. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι θέλουν η Τουρκία να μετατραπεί σε ενεργειακό κέντρο και να περάσουν όλοι οι αγωγοί από τη χώρα.

Κατά το δείπνο ο Αχμέτ Νταβούτογλου απάντησε στις ερωτήσεις των προσκεκλημένων του. Σε ερώτηση για τη συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία στο θέμα του φυσικού αερίου και πώς αυτό θα επηρεάσει την Ευρώπη, είπε ότι στην πραγματικότητα το φυσικό αέριο δεν είναι από τις πιο σημαντικές ιδιότητες της Τουρκίας.

Είπε ότι για την οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας, οι δύο πιο σημαντικές της ιδιότητες είναι η γεωγραφική της θέση και το εργατικό της δυναμικό. "Η Τουρκία βρίσκεται σε μια πολύ στρατηγική περιοχή. Γι' αυτό και αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στη γύρω περιοχή της αλλά ταυτόχρονα είναι σε μια πολύ σημαντική κεντρική θέση. Είμαστε στη μέση όλων των κέντρων μεταφοράς. Οι αγωγοί ενέργειας και οι εμπορικές γραμμές περνούν από την Τουρκία", είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου και πρόσθεσε:


"Γι' αυτό θέλουμε να μετατραπεί η Τουρκία σε ενεργειακό κέντρο. Παλαιότερα λέγανε 'όλοι οι δρόμοι περνούν από τη Ρώμη'. Κι εμείς τώρα θέλουμε όλοι οι αγωγοί ενέργειας να περνούν από την Τουρκία. Από την Ανατολή στη Δύση, από το βορρά στο νότο θέλουμε να περνούν από την Τουρκία".

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει το σχέδιο ΤΑΝΑΡ με το Αζερμπαϊτζάν, ο αγωγός από το Κιρκούκ, ο αγωγός φυσικού αερίου με το Ιράν, το Γαλάζιο Ρεύμα που συνδέει τη Δύση με τη Ρωσία και στο μέλλον θα υπάρχουν ακόμη περισσότερα. "Αν υπάρξει ειρήνη στην Κύπρο, και το φυσικό αέριο γύρω από το νησί θα περάσει από την Τουρκία", είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι όλοι έρχονται τώρα στην Τουρκία για τους αγωγούς, προσθέτοντας ότι οι Ρώσοι πήγαν στην Τουρκία για να αλλάξουν την κατεύθυνση του Νοτίου Ρεύματος από τη Βουλγαρία στην Τουρκία. Σύμφωνα με τον Αχμέτ Νταβούτογλου τώρα το Νότιο Ρεύμα θα ονομαστεί τουρκικό ρεύμα.

"Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση κάθε χώρας. Κανείς δεν μπορεί να επικρίνει την Τουρκία. Αν οι εναλλακτικοί δρόμοι ήταν σημαντικοί για την ΕΕ, θα έπρεπε να στηρίξει το Ναμπούκο. Αν η σημερινή κατάσταση είναι σημαντική, πρέπει να ανοίξουν το κεφάλαιο της ενέργειας. Τώρα εμποδίζουν το κεφάλαιο της ενέργειας. Αλλά από την άλλη θέλουν να σκεφτούμε τα συμφέροντα της ΕΕ".

Σε ερώτηση αν η Τουρκία θα ενταχθεί στην ΕΕ, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι αυτή η ερώτηση πρέπει να υποβληθεί στις Βρυξέλλες προς την ΕΕ.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου υποστήριξε ότι Τουρκία έχει κάνει τα πάντα για να συμμετάσχει στην ΕΕ. "Εγώ παλαιότερα ήμουν Υπουργός Εξωτερικών, τώρα είμαι Πρωθυπουργός και πάντοτε λέω αυτό: Η ενταξιακή πορεία στην ΕΕ για μας είναι στρατηγικός στόχος. Ό,τι και να κάνουν οι ηγέτες της ΕΕ για μας αυτός ο στρατηγικός στόχος θα συνεχιστεί", είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Ανέφερε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη σήμερα να ανοίξει 27 κεφάλαια. "Εάν δεν υπήρχαν πολιτικά εμπόδια και μπορούσαν να ανοίξουν αυτά τα κεφάλαια, τουλάχιστον τα 15 μπορούν να κλείσουν εύκολα. Σας διαβεβαιώνω πως αν δεν υπήρχαν πολιτικά εμπόδια η Τουρκία θα ολοκλήρωνε την ενταξιακή της διαδικασία εντός δύο χρόνων", είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου και πρόσθεσε:

"Ωστόσο δεν μπορούμε να προχωρήσουμε λόγο του κυπριακού προβλήματος και τα εμπόδια κάποιων χωρών. Μπορεί κανείς να κατηγορήσει την Τουρκία λόγω του Κυπριακού; Όχι. Το 2004 όλες οι πλευρές, Τουρκία, Ελλάδα, ΟΗΕ, Τ/κ, Ε/κ συμφώνησαν για το σχέδιο Ανάν. Οι Τ/κ το αποδέχτηκαν αλλά οι Ε/κ το απέρριψαν. Αλλά τι έγινε; Η ΕΕ εξακολουθεί να τιμωρεί τους Τ/κ με απομόνωση αλλά επιβράβευσε την ε/κ πλευρά με πλήρη ένταξη. Η συμμετοχή στην ΕΕ είναι μια τεχνική διαδικασία, αυτό μπορούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να το διευθετήσουμε. Το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι η νοοτροπία", είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Πηγή: ΚΥΠΕ, Αλήθεια
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ