2015-01-28 19:43:48
Φωτογραφία για Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΜΕ ΤΟ ΕΜΠΑΡΚΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
Ε.Ε.: Παρατείνει τις κυρώσεις κατά Ρώσων και φιλορώσων Ουκρανών έως τα τέλη του 2015

Είμαστε κατά του εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη Ρωσία δήλωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρουσιάζοντας παράλληλα τις βασικές κατευθύνσεις για την ανασυγκρότηση του πρωτογενή τομέα. Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να γίνει το όχημα για ανασυγκρότηση και διέξοδο από την κρίση, καθώς το κύριο πρόβλημα της χώρας είναι η παραγωγική ερήμωση και διάλυσή της, τόνισε ο κ. Λαφαζάνης.

Διαβεβαίωσε πως στόχος δεν είναι να κατεδαφιστούν αυτά που έχουν γίνει, αλλά να επιτευχθεί μια συνολικότερη αλλαγή προσανατολισμού του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, όπως είπε. Γι΄ αυτό σύμφωνα με τον ίδιο θα καταβληθεί σημαντική προσπάθεια να καταστούν πιο ανταγωνιστικά και αποδοτικά τα προϊόντα της πρωτογενούς παραγωγής, προκειμένου στη βάση αυτών να διαμορφωθεί μία σύγχρονη βιομηχανία με εξαγωγικό προσανατολισμό.


Όπως σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης, σε αυτό το πλαίσιο, δύο είναι οι βασικές κατευθύνσεις και αφορούν τη μείωση του κόστους παραγωγής και τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος.

«Ο αγρότης υφίσταται μία φορολογική πίεση, η οποία είναι πάρα πολύ ισχυρή, σχεδόν ανυπόφορη γι' αυτούς που είναι ευσυνείδητοι. Το 12.000 ευρώ αφορολόγητο όριο και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ νομίζουμε ότι θα είναι μία σημαντική συνεισφορά στα αγροτικά εισοδήματα» υποστήριξε.

Ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι στην Ε.Ε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχει εξωτερικές σχέσεις, οι οποίες κινούνται στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. «Γι' αυτό εμείς είμαστε αντίθετοι με το εμπάργκο που έχει επιβληθεί κατά της Ρωσίας. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία. Δεν έχουμε καμία διαφορά με τη Ρωσία και τον ρωσικό λαό» είπε. Χαρακτήρισε δε αδιανόητο το γεγονός ότι δόθηκε κείμενο από την Ε.Ε. που προετοιμάζει το έδαφος για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας χωρίς την έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης. «Αντιδράσαμε και υπογραμμίζουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο μέσα στην Ευρώπη, ούτε μπανανία κανενός. Η Ελλάδα είναι ισότιμο μέλος της Ε.Ε.» είπε χαρακτηριστικά.

Ε.Ε.: Παρατείνει τις κυρώσεις κατά Ρώσων και φιλορώσων Ουκρανών έως τα τέλη του 2015

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρατείνει τις κυρώσεις, το «πάγωμα» των πόρων και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, που είχε επιβάλει σε δεκάδες Ρώσους και Ουκρανούς φιλορώσους μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας έως τα τέλη του 2015, σύμφωνα με νεότερο προσχέδιο της απόφασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters.

Το προσχέδιο της απόφασης, το οποίο προετοιμάζεται ενόψει του έκτακτου συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ε.Ε. την Πέμπτη, αναφέρει ότι οι κυρώσεις οι οποίες τέθηκαν σε εφαρμογή τον Μάρτιο του 2014 σε βάρος προσώπων που υπονόμευσαν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας παρατείνονται ως τον Δεκέμβριο του 2015. Μια προηγούμενη εκδοχή του κειμένου ανέφερε ότι οι κυρώσεις θα παρατείνονταν ως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ