2015-01-29 15:18:22
Φωτογραφία για FT: Σήμα συναγερμού στην Ευρώπη για ΣΥΡΙΖΑ - Ρωσία
Γιατί η εκλογή ΣΥΡΙΖΑ σήμανε συναγερμό για την ασφάλεια της Ευρώπης. Χαρτί στις διαπραγματεύσεις για το χρέος ή παράδειγμα εξάπλωσης της ρωσικής επιρροής; Ποιες επαφές και συσχετισμοί μεταξύ Αθήνας και Κρεμλίνου τρομάζουν τις υπηρεσίες.

Πολύ σύντομα μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος της Ελλάδας στην εξουσία, οι συναγερμοί άρχισαν να χτυπάνε στις πρωτεύουσες της Ευρώπης. Δεν ήταν όμως οι οικονομικοί αξιωματούχοι που ταράχτηκαν, αλλά οι επικεφαλής των υπηρεσιών άμυνας και ασφάλειας.

Μία ημέρα μετά την εκλογή του ως νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας, ο Αλέξης Τσίπρας, έριξε μια χειροβομβίδα με στόχο τις Βρυξέλλες: αρνήθηκε την πρόταση για νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας λόγω της κλιμάκωσης της βίας στην Ουκρανία.

Χθες, η Αθήνα προχώρησε παραπάνω: Είμαστε αντίθετοι με το εμπάργκο που έχει επιβληθεί εναντίον της Ρωσίας, δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπουργός Ενέργειας και επικεφαλής της ακροαριστερής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το ημικρατικό πρακτορείο ΑΠΕ. «Δεν έχουμε διαφορές με τη Ρωσία και τους Ρώσους πολίτες».


Η ελληνική άρνηση έχει προκαλέσει οργισμένες και, πίσω από τις κλειστές πόρτες, αγανακτισμένες, αντιδράσεις. Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις, υπό την καθοδήγηση της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, το τελευταίο διάστημα έχουν χαράξει προσεκτικά μια στρατηγική για να κρατήσουν ενωμένα τα 28 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην προσπάθεια να επιβληθεί χρηματοπιστωτικό και οικονομικό κόστος στη Ρωσία για τις κινήσεις της σε ουκρανικά εδάφη.

Μολονότι ορισμένοι διπλωμάτες και αναλυτές αντιλαμβάνονται την παρέμβαση του κ. Τσίπρα εναντίον των κυρώσεων ως κίνηση εν όψει των επικείμενων διαπραγματεύσεων για το πρόγραμμα διάσωσης και το χρέος της Ελλάδας, άλλοι τη θεωρούν ένα ακόμη παράδειγμα της εξάπλωσης της ρωσικής επιρροής στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Για περισότερα Euro2Day
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΝΕΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ F1
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΝΕΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ F1
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ