2012-05-02 10:39:00
Φωτογραφία για ''HMAΣΤΕ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΟ'' ΛΕΕΙ ΣΤΟ ΤΙΜΕ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Το δίλημμα ευρώ ή δραχμή θέτει ο Ευ.Βενιζέλος με συνέντευξη στην Guardian

«Ήμασταν το πειραματόζωο» δηλώνει στο περιοδικό Time ο τέως πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, ανατρέχοντας στα όσα μεσολάβησαν τα τελευταία δύο χρόνια, στην ανάμειξη ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στα πολιτικά πράγματα της χώρας, στα γεγονότα που οδήγησαν στην παραίτησή του, καθώς και στο γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα στην ευρωζώνη που έπρεπε να αποδεχθεί επώδυνα μέτρα λιτότητας ως αντάλλαγμα για τα δάνεια διάσωσης.

«Δεν θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Ήμασταν το πειραματόζωο» λέει χαρακτηριστικά.

«Τα μέτρα λιτότητας συνέθλιψαν την ελληνική οικονομία, η οποία διανύει την πέμπτη χρονιά ύφεσης. Το ποσοστό ανεργίας εκτοξεύτηκε από το 9% το 2009 στο 21% σήμερα. Αύξηση παρουσιάζουν και τα ποσοστά αυτοκτονιών. Δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν. Ορισμένοι από τους οικονομικά ασθενέστερους Έλληνες βρέθηκαν ξαφνικά άστεγοι και ζουν από τα συσσίτια» σχολιάζει η αρθρογράφος του Τime.


«Μακάρι να μπορούσαμε να το αντιμετωπίσουμε (σ.σ. την κρίση) με πιο ήπιο τρόπο για τον λαό, κυρίως γι' αυτούς που δεν έφταιγαν σε τίποτα, όπως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Όμως τελικά όλοι πλήρωσαν και πλήρωσαν ακριβά» απαντά ο Γ.Παπανδρέου.

Ο τέως πρωθυπουργός εκφράζει την πικρία του για το γεγονός ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες, τους οποίους χαρακτηρίζει «λαϊκιστές», δεν αναγνωρίζουν τις θυσίες του ελληνικού λαού. «Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα, αλλά οι Έλληνες. Πώς μπορεί ένας βουλευτής ή ένας ηγέτης να λέει από τη μία πλευρά ότι θα στηρίξει την Ελλάδα και, από την άλλη πλευρά, να χαρακτηρίζει τους Έλληνες τεμπέληδες;» διερωτάται.

Παράλληλα, υπερασπίζεται και πάλι την απόφασή του να προτείνει δημοψήφισμα, σημειώνοντας ότι ο λαός έπρεπε να αποφασίσει για να μην υπάρχει η αίσθηση ότι κάποιοι του επιβάλλουν το δεύτερο μνημόνιο.

«Έπρεπε να αποφασίσουμε εάν θέλουμε το δεύτερο πακέτο βοήθειας, εάν επιθυμούμε την παραμονή στην Ευρωζώνη και -εάν όχι- ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις. Πίστευα ότι ο ελληνικός λαός θα έλεγε 'ναι', ότι θα ήταν δύσκολο αλλά πως θα ξεπεράσουμε την κρίση πάση θυσία». 

Γι’ αυτό –συνεχίζει- τον δυσαρέστησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι υπήρξαν αρνητικές αντιδράσεις στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το Time, οι βουλευτικές εκλογές της Κυριακής αναμένεται να είναι οι πιο περίπλοκες εκλογές των τελευταίων δεκαετιών, καθώς κανένα κόμμα δεν φαίνεται πιθανό να καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Το περιοδικό σημειώνει, επίσης, ότι οι εκλογές είναι άλλη μία ψηφοφορία κατά των μέτρων λιτότητας που, σε συνδυασμό με τις εκλογές στη Γαλλία και την προβλεπόμενη νίκη του Φρανσουά Ολάντ, θα μπορούσε να αλλάξει τη δυναμική της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Το δίλημμα ευρώ ή δραχμή θέτει ο Ευ.Βενιζέλος με συνέντευξη στην Guardian

Στην τελική ευθεία για τις κάλπες, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του με στόχο ένα θετικό αποτέλεσμα το βράδυ των εκλογών. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ευ.Βενιζέλος αναμένεται να θέσει ξεκάθαρα τα διλήμματα στα οποία καλεί τους πολίτες να απαντήσουν. Το βασικότερο από αυτά είναι το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή», όπως το θέτει και στη συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα Guardian.

Συγκεκριμένα, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Guardian, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ.

Όπως λέει, παρά το γεγονός ότι 75% των Ελλήνων επιθυμεί την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την παραμονή στο ευρώ, υπάρχουν ορισμένες παρανοήσεις: «Για παράδειγμα, η παρανόηση πως ό,τι και να συμβεί δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε το ευρώ».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναλύει το σκεπτικό του στην βρετανική εφημερίδα, λέγοντας: «Λογικά η Ευρώπη και η Ευρωζώνη δεν έχουν κανένα λόγο να σπρώξουν την Ελλάδα εκτός ευρώ. Έχουμε όμως ένα σύστημα στο οποίο μετέχουν πολλά μέρη, πολλές χώρες, πολλές κυβερνήσεις και πολλά εκλογικά σώματα και θα μπορούσαμε να έχουμε εξελίξεις που, παρά τη λογική, δεν ελέγχονται. Οταν διακυβεύονται τόσα πολλά είναι κρίσιμο από τις κάλπες να προκύψει πολιτική σταθερότητα».

Στη συνέντευξη που τιτλοφορείται: «Ήμασταν το εργαστήριο της Ιστορίας, λέει ο θαυμαστής του Τσόρτσιλ που διεκδικεί να ηγηθεί της Ελλάδας», ο κ. Βενιζέλος εξηγεί ότι η μικρή Ελλάδα αφέθηκε να λειτουργήσει ως εργαστήριο της Ιστορίας όπως συνέβη και τη δεκαετία του '40 στον ελληνικό εμφύλιο μεταξύ κομμουνιστικών και αντικομμουνιστικών δυνάμεων, που την τοποθέτησαν τότε στην πρώτη γραμμή του Ψυχρού Πολέμου.

Προσθέτει μάλιστα ότι περισσότερες από μία φορές αισθάνθηκε σαν πρόσφυγας στην ίδια του την πατρίδα καθώς δεν μπορούσε ποτέ να πιστέψει ότι θα υπήρχε επιστροφή σε επίπεδα διαβίωσης των δεκαετιών του '50 και του '60.

Επιπλέον, προειδοποίησε ότι θα είναι λάθος οπαδοί του νεοναζισμού να βρεθούν στη Βουλή των Ελλήνων και ότι «είναι κρίμα άνθρωποι πικραμένοι και απελπισμένοι να παρασύρονται από τέτοιες πολιτικές προτάσεις».

Εκτός από το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή», ο Ευ.Βενιζέλος κατά τη διακαναλική συνέντευξη από το Ζάππειο το μεσημέρι της Τετάρτης αναμένεται να θέσει ζητήματα όπως το ενδεχόμενο ακυβερνησίας, ενώ θα καλέσει τα κόμματα της Αριστεράς να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους.

Το ΠΑΣΟΚ, στην τελική ευθεία πριν από την κάλπη, κάνει αγώνα δρόμου για να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του, καθώς σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος τα μυστικά γκάλοπ που διενεργούνται συνεχίζουν να δείχνουν διαρροή ψηφοφόρων προς τον ΣΥΡΙΖΑ και την Δημοκρατική Αριστερά.

Σε αυτό το κλίμα, το ΠΑΣΟΚ ποντάρει πολλά στην ανοιχτή συγκέντρωση στο Σύνταγμα την Παρασκευή και γιαυτό απευθύνει έκκληση για πανστρατιά.

ΔΟΛ
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ερχεται ο Καρεμπέ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ερχεται ο Καρεμπέ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ