2012-05-02 13:44:54
Φωτογραφία για Σε ποιους συνταξιούχους δεν θα μειώσουν οι συντάξεις
Διευκρινίσεις σε εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τις κατηγορίες συνταξιούχων που εξαιρούνται από τις μειώσεις των συντάξεων.

Με βάση το άρθρο 2 του Ν. 4024/2011 του μεσοπρόθεσμου σχεδίου 2112-2015 μειώνεται

α) κατά 40% το ποσό της μηνιαίας κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ των συνταξιούχων κάτω των 55 ετών (παρ.1)

β) κατά 20% το ποσό της μηνιαίας κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ, (εξαιρούνται από ορισμένες κατηγορίες όπως οι συνταξιούχοι αναπηρίας).

Με το Ν. 4038/2012 εξαιρέθηκαν από τη μείωση συνταξιούχοι οι οποίοι και πριν την εφαρμογή του νόμου είχαν το δικαίωμα να λάβουν σύνταξη αναπηρίας αλλά συνταξιοδοτήθηκαν με άλλες διατάξεις και όσοι λαμβάνουν συντάξεις γήρατος, αλλά η αναπηρία επήλθε μετά τη συνταξιοδότηση.

Με τον τρόπο αυτό αποκαθίσταται η αδικία υπέστησαν οι συνταξιούχοι οι οποίοι, αν και είχαν αποδεδειγμένα αναπηρία, προτίμησαν να συνεχίσουν να εργάζονται και συνταξιοδοτήθηκαν λόγω γήρατος.


Οι συντάξεις της κατηγορίας αυτής είχαν περιληφθεί στις μειώσεις, ενώ συνταξιούχοι με αναπηρίες με τις ίδιες παθήσεις και με τα ίδια ποσοστά είχαν εξαιρεθεί.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, θα επιστραφούν όλα τα ποσά που παρακρατήθηκαν από τους συνταξιούχους που είχαν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας πριν από την εφαρμογή του νόμου 27/10/11 για τις μειώσεις. Η Πιστοποίηση θα γίνει από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας.

Στις περιπτώσεις που η αναπηρία επήλθε μετά από αυτή την ημερομηνία, οι συνταξιούχοι θα εξαιρεθούν από τις μειώσεις από την ημερομηνία αυτή και μετά.

prionokordela.gr 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ