2012-05-02 22:55:52
Φωτογραφία για Αρνητική πρωτιά για την ΠΓΔΜ
Στην τελευταία έκθεση του ...«Freedom House» και στην ομάδα των χωρών «με μερική ελευθερία των ΜΜΕ» κατατάσσεται η ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με την λίστα, η ΠΓΔΜ βρίσκεται μαζί με τη Μολδαβία στην 115η θέση σε σύνολο 197 χωρών, έχοντας υποχωρήσει 17 θέσεις σε σχέση με την έκθεση του 2011.

Όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ των Σκοπίων, το γεγονός αυτό φανερώνει ότι η ελευθερία των ΜΜΕ στη χώρα έχει επιδεινωθεί, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες.

Στη νέα έκθεση του «Freedom House» όπως σημειώνεται, η Σερβία κατατάσσεται στην 77η θέση, το Μαυροβούνιο στην αμέσως προηγούμενη και η Βουλγαρία στην 78η θέση, ενώ η Κροατία κατετάγη στην 84η και η Βοσνία- Ερζεγοβίνη στην 95η. Ωστόσο, όλες οι βαλκανικές χώρες συμπεριλαμβάνονται στην ομάδα χωρών με «μερική ελευθερία».

Όπως δηλώνουν δημοσιογράφοι και αναλυτές στα Σκόπια, το γεγονός πως η ΠΓΔΜ μοιράζεται την ίδια θέση με τη Μολδαβία, ενώ όλες οι άλλες χώρες της περιοχής βρίσκονται σε καλύτερες θέσεις, υποδηλώνει πως η κατάσταση σχετικά με την ελευθερία έκφρασης στην ΠΓΔΜ έχει φθάσει σε κρίσιμο σημείο.


«Η είδηση είναι συγκλονιστική. Η λογοκρισία δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο όσο η οικονομική εξάρτηση των μέσων ενημέρωσης και των δημοσιογράφων. Η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή», τόνισε η αρχισυντάκτρια της εφημερίδας των Σκοπίων «Utrinski Vesnik», Σόνια Κραμάρσκα, η οποία επισήμανε την επείγουσα ανάγκη αλλαγής του πλαισίου λειτουργίας των ΜΜΕ, έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργούν ελεύθερα. «Η δημοσιογραφία στη χώρα στραγγαλίζεται. Εξακολουθούμε να είμαστε στο ίδιο σημείο και δυστυχώς η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, η οποία προκαλεί διαχωρισμό μεταξύ και των δημοσιογράφων, αποδίδει αποτελέσματα», ανέφερε ο αρχισυντάκτης του αλβανόφωνου τηλεοπτικού σταθμού «Alsat-M», Μουχάμεντ Ζεκίρι.
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ